01. Fredagsintervju: Richard Magyar.

Foto: Godkänd av Richard Magyar.

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


Jag heter Richard Magyar, jobbar för närvarande som fotbollspelare i Tyskland. Jag Jobbar även ideellt för organisationen Suicide Zero som arbetar för att minska antalet självmord i Sverige och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


Jag fick bevittna ett självmord när jag var 18 år. Det var en väldigt traumatisk händelse för mig men också en händelse som såklart väckte många frågor hos mig. Jag själv har haft perioder i mitt liv, likt väldigt många andra människor, där jag haft ångest och depressiva tankar.   Det är en sån obeskrivligt mörk plats som ingen ska behöva uppleva, därav mitt engagemang i Suicide zero.


Har du haft stöd av sjukvården? Om, ja hur har stödet fungerat.


Jag har aldrig sökt hjälp för min psykiska ohälsa, utan jag tog mig igenom det med hjälp av mina närstående. Något som är bra men också väldigt riskfyllt eftersom det kan vara svårt att veta själv om man behöver professionell vård eller inte. Jag skulle rekommendera alla som mår dåligt att söka professionell hjälp i ett tidigt skede för att förhindra att man sjunker djupare i sin psykiska ohälsa.


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa? 


1. Se till att respektera dig själv och sätta dig själv och din hälsa i första rummet. Sätt av tid för dig själv och din balans.


2. Vänta inte med att få hjälp i hopp om att det ska lösa sig själv. Det finns människor där ute som vill att du ska leva, som vill att du ska må bra och som vill hjälpa dig på vägen mot att må bättre.


3. Att prata öppet med dom du har närmst i ditt liv är något många säger, men faktum är att det ligger en enorm kraft i det. Det inte bara hjälper dig utan stärker banden till dom människor du håller allra närmast.


Viktigt att lägga till är att dessa tipsen kan vara värdefulla för några, men värdelösa för andra. Att söka professionell hjälp är grunden för att kunna få bukt med det specifika som varje unik person kämpar mot.


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


Det som motiverar mig är när jag visualiserar mig själv när jag tagit mig ur det helvetet som man kan befinna sig. Att se sig själv, starkare, modigare och mer självsäker ger mig energi att kämpa vidare.

Det kommer gå över och när man har varit på botten finns det inget annat världsligt som är för svårt för att klara av.


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa? 


Jag tror att det har med väldigt många olika faktorer. En av dom är de normer vi har byggt upp under århundraden i samhället. Även om alla människor har känslor, både positiva och negativa så ses de negativa som en svaghet och som något fult. När i själva verket det är just det som gör en till människa.


Sen tror jag också att människor idag har ett oerhört karriärs drivet fokus, och en del i det är att prestera. Att jämföra sig med andra på alla sätt och vis. Vilket gör att man ännu mindre vågar visa sina misslyckanden och tillkortakommanden.


De här maskerna som vi bär på och avståndet det skapar från den man verkligen är och den man visar utåt gör att vi i ännu större utsträckning håller dom saker inom oss som kanske hade behövt komma ut.


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa? Motivera gärna varför.


Jag anser att det är en av de viktigaste sakerna vi kan prata om. Speciellt runt jul och nyår. I snitt tar 51 människor i Sverige sitt liv på nyårsdagen. Det är 51 för många. Ingen människa ska behöva ta sitt liv. Ingen människa ska behöva se det som en utväg.

Låt oss inte bita ihop, och låt oss inte vara starka när sanningen är en annan. Låt oss hjälpa varandra och bli bättre och lyckligare versioner av oss själv, tillsammans med andra.

Rickard Magyar.

0 comments