02. Fredagsintervju: Nemo Heden.

Godkänd av Nemo

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


Jag heter Nemo Hedén och är poddare, föreläsare och numera även författare. Jag har varit nykter och drogfri i lite mer än 3 år och har en dotter på 18 månader som heter Nova. Jag älskar Innebandy och Bajen.


That´s about it!


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


Ja, alltså.. Depression, ångest, oro och även panikångest var ju mer regel än undantag när jag var aktiv i mitt missbruk. Och även första tiden efter.. Innan jag landade i min nykterhet och tillfrisknande från beroendesjukdomen. Jag har gått på antideppressiva och andra mediciner tidigare.. Men idag är jag helt medicinfri och är faktiskt väldigt stolt och glad över det. Jag mår väldigt bra idag överlag. Känner att jag har ett jämnt och stabilt och bra grundmående. Även om jag såklart också mår dåligt ibland. Man är inte mer än människa. Men det är som natt och dag om man jämför med några år sedan.


Har du haft stöd av sjukvården? Om, ja hur har stödet fungerat.


Jag har pratat med beroendeterapeuter, psykologer och sånt.. Men min erfarenhet är att det krävs en tillfrisknad missbrukare för att hjälpa en annan missbrukare. Just inom det området är jag övertygad om att tolvstegsprogrammet är det effektivaste. Jag provade alla andra möjliga vägar innan jag hittade till gemenskapen.. Och inget fungerade. All respekt till läkarvården men inom just missbruk är dom inte bäst. Men dom gjorde väl så gott dom kunde 🙂


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa? 


Svår fråga! Men jag ska försöka…


1. Vänd dig utåt! Be om hjälp! Ensamhet och självrådighet är det SÄMSTA när man mår dåligt. Oavsett om det gäller psykisk ohälsa, missbruk eller vad det nu är. Ensam är inte stark!


2. Intressen och hobbys! Det är effektivt. Jag mår aldrig så bra som jag gör på innebandyplanen. Det kan få vilken pissdag som helst att ljusna upp.


3. Hjälpa andra människor! När jag fokuserar på andra människor så glömmer jag lätt mina egna problem och bekymmer. Så om du mår dåligt – rikta dig utåt! Ring en vän och kolla läget med den personen!


Det blir bättre. Tröttaste tipset men det är faktiskt så. Det finns ett annat liv att få! Om man bara vågar förändra saker i sitt liv. Det finns ett fint liv för alla att få! Tro mig.


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


Minnena av hur det var förut och hur långt jag har kommit. Får jag en motgång idag så tänker jag bara att “ja, men jag är iaf inte hemlös, ensam och skyldig halva stan pengar”. Då blir jag ganska snabbt tacksamhet igen. För mina problem idag är såååååå mkt mindre än förut.. OAVSETT vad jag än stöter på idag! Jag slipper ju SUPA OCH KNARKA! Jag är fri!


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa? 


Människor är rädda för det okända. Det är läskigt. Folk vill så gärna vara perfekta, duktiga och så.. YTA är fortfarande viktigt för människor. Sorgligt nog. Därför jag tycker det är viktigt att skriva på min Instagram ÄVEN när jag mår piss. Jag ligger högt värde i att skriva om jobbiga och tunga saker också.


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa? Motivera gärna varför.


ALLTID viktigt att prata om jobbiga saker och saker som är tabu! Jag försöker belysa allt detta i mina föreläsningar. Många som lider där ute. Måååååånga…..


Något annat allmänt du vill förmedla?


KÄMPA PÅ ALLA FINA MÄNNISKOR DÄR UTE! Det finns hopp för alla!

0 comments