04. Fredagsintervju: Joakim Mattsson.

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


Joakim Mattsson, 28 år gammal och bosatt i Uppsala. Har drivit bloggen “diabetesmannen” i cirka 10 år. Utöver det frilansar jag som fotograf och är aktiv inom nöjeslivet i Uppsala. Både privat och jobbrelaterat.


Har du någon erfarenhet av psykisk ohälsa?


Det har jag! Från när jag var 20 fram till nu har jag kantats av psykisk ohälsa. I mitt fall: panikångest. Depression, ångest, ledsamhet, självmordstankar.


Har du haft stöd av sjukvården?


Min förra diabetessjuksköterska, som dessvärre har gått i pension, var ett enormt stöd för mig. Hon lyssnade och såg mig. Samt brydde sig om mig genuint. Jag har även regelbunden kontakt med en psykolog, som jag antingen träffar eller pratar med via telefon – och det har varit helt ovärderligt.


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa?


Tänk positivt. Omge dig av människor du älskar och litar på. Hitta på saker som gör dig glad och som du mår bra av.


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


Min familj och mina vänner! Jag älskar livet och vill inget annat än att få ett bra, aktivt och roligt liv. Det är värt att kämpa för!


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa?


Det är sorgligt nog fortfarande tabubelagt. Folk har fördomar om psykisk ohälsa, vilket i sin tur leder till att de som lider av det inte vågar vara öppna med det.


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa? Motivera gärna varför.


Det är absolut viktigt eftersom allt för många skäms över att må dåligt, och det är så himla fel. Mår någon dåligt ska hen få hjälp och inte bli kallad för ‘sjuk i huvudet’ eller dylikt.


Hur har diabetesen påverkat din vardag och ditt liv psykiskt?


Min diabetes har mer eller mindre format mig som person, både positivt och negativt. Jag låter mig dock inte hindras från att leva ett bra och gott liv. Jag är alldeles för tävlingsinriktad och tjurskallig för det hehe.

0 comments