05. Fredagsintervju: Ali Reza.

Foto: TV4

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


Ali Reza, 32, journalist på TV4 Sporten. Född i Iran och uppvuxen i Jönköping. Elitidrottsbakgrund i handboll.


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


Jag har varit i relation med en partner som haft ätstörning (anorexi och bulimi), vilket var första gången egentligen som jag insåg att det var ett stort problem i samhället. Är uppvuxen i en småstad där man vanligtvis inte pratar om psykisk ohälsa och dessutom med idrottsbakgrund vilket är ännu mindre prat om liknande saker.

Första gången jag fick höra om ätstörning visste jag verkligen ingenting och var något som jag fick lära mig allteftersom via webbsajter och även via mottagningen som hon gick till. Idag förstår jag att det är en sjukdom som tar över hela vardagen. Det satte relationen många gånger på prov och ibland kan jag titta tillbaka och önska att jag hade vetat mer och kanske kunnat vara ett bättre stöd.


Har du haft stöd av sjukvården? Om, ja hur har stödet fungerat.


Min bild av sjukvården i det sammanhanget är att den kunde varit bättre, samtidigt som jag kan ha förståelse över att det inte alltid finns kompetens på alla håll och kanter för allt.


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa?


Förenkla saker i vardagen. Idag försöker folk hinna med allting och missar ofta att se över hur det påverkar en innan det är för sent. Det behöver inte planeras in en massa spektakulära saker eller resor. Hitta tillbaka till en ”basic lifestyle”.Omge dig med folk som ger dig energi. Vänner och familj. Och våga framförallt prata om djupa saker i livet med dessa människor så att du får ventilera samtidigt som andra kanske får mer förståelse för vad du går igenom. Är det riktiga vänner så orkar dom lyssna oavsett hur många gånger du berättar om samma saker.Så fort du märker negativitet, i saker du gör eller nån runt om dig gör, bryt mönstret. Är kanske den svåraste delen så vi oftast har svårt att alltid se det negativa i saker som sker runt om en. Men märker du att en aktivitet eller något tynger dig, bryt mönstret.


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


Som invandrare har jag alltid fått höra från mina föräldrar att jag fått en chans som många bara drömmer om runt om i världen. Visst kan jag ändå hamna i negativa mönster, men för mig har det perspektivet alltid gett mig en boost att faktiskt göra något av chansen jag har fått här. Samtidigt har jag rest en del i mitt liv och sett och upplevt andra kulturer och det räcker egentligen att se på nyheterna om hur många barn har det runt om i världen då blir mina problem inte lika stora som jag först upplevt dom.


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa? 


Jag vet inte säkert, men tror att det handlar om att man inte vill visa sig svag. ”Tänk vad folk skulle tänka”, men oftast har det visat sig att folk visar omtanke och värme när man pratar om det. Sen tror jag idrotten kan göra mer, även om det blivit mer aktuellt att prata om saker, eftersom det är så mänga som är med i idrottsrörelsen. Även politiker måste ta upp detta på agendan för nu visar det ju sig att det är så mänga människor som lider av psykisk ohälsa och problemet kommer inte försvinna av sig själv.


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa? Motivera gärna varför.


Absolut! Och anledningen är just att det är så utbrett och det kan handla om ditt syskon, förälder, kollega, vän eller partner, ja vem som helst egentligen. Framförallt tror jag att vi behöver prata mer om det i tidig ålder så att stigmatiseringen försvinner.


Något annat allmänt du vill förmedla?


Ta hand om varandra och fråga hellre en extra gång hur kompisen eller kollegan mår. För även om personen verkar vara okej, behöver det inte alltid vara så. Försök helt enkelt visa lite extra värme nu när det är lite kyligare.

0 comments