06. Fredagsintervju: Markus Runhager.


Vem är du? Beskriv dig gärna lite kortfattat.


Markus Runhager Rickardsson! Snart bara Markus Runhager då jag gifter mig till sommaren. Uppväxt i Jönköping, bott en vända i Borås och är nu tillbaka i Jönköping där jag bor med min fästmö.


- Känner ju dig Robin då vi gått i parallellklass under låg- och mellanstadiet. Arbetar som distriktsansvarig hos HappyAid och vi hjälper arbetsplatser med specialartiklar & komplement inom första hjälpen.


Har du någon egen erfarenhet kring psykisk ohälsa?


Yes, det har jag. Egentligen redan i ung ålder men framförallt nu det senaste året har livet eller medvetenheten om min egen hälsa blivit större. Jag gick i somras in i väggen på grund av stress och drabbades av en ordentlig panikångestattack. Som idrottsmänniska har jag alltid haft stora krav på mig själv och kanske satt krav som jag egentligen inte ens själv vill uppfylla.


Jag fick i samband med detta kontakt med både psykolog och annan hjälp vilket blev ett väldigt uppvaknande för mig. Jag har fått en fantastisk hjälp att hitta mig själv, lära känna mig själv och jag har fått hjälp att lära mig att hantera min stress och oro som jag levt med länge.


Panikångesten har jag förstått att jag antagligen kommer få leva med framöver men jag har genom en väldigt bra hjälp lärt mig hur jag ska hantera situationen när den uppstår.


Vad är dina tre absolut bästa tips för att inte ge upp livet?


Jag har såklart svårt att tala för andra, men i mitt fall är familjen och fästmön det viktigaste. Det är de som är ”hemma” för mig.

Sedan skulle jag också säga att vara sig själv är viktigt. Jag har själv varit någon som försökt passa in och göra som jag tror att jag bör göra för att verka bra inför andra. Men har verkligen insett att det handlar om att hitta sig själv och att må bra i sig själv. Vilket är lättare sagt än gjort. I mitt fall har psykologkontakten varit guld värt och jag skulle rekommendera alla att träffa en psykolog eller liknande oavsett hur stort man anser att behovet är.

Jag har också lärt mig att jag ska omge mig med personer jag vill ha runt mig och helt enkelt strunta i de som får mig att inte må bra. I det så ligger medvetenheten om att inte stressa i onödan. Man måste inte alltid vara tillgänglig och alla till lags hela dagen eller varje dag. Där kan man omge sig med personer som ger energi snarare än tar energi ifrån dig.


Vilken tror du är den effektivaste metoden till att lyckas eliminera stigmatiseringen kring psykisk ohälsa?


Jag är som jag tidigare nämnt väldigt nöjd med min psykologkontakt. Sedan har jag en väldigt förstående sambo som finns där i vårt och torrt, vilket hjälpt mig väldigt mycket. Sedan tror jag att det handlar om att vara öppen och prata om psykisk ohälsa.

Det är givetvis viktigt att prata om psykisk ohälsa i större utsträckning. Jag tror att det fortfarande har en negativ klang bland många som inte själv levt med psykisk ohälsa eller har någon i sin närhet som gör det.


Idrotten tror jag kan bli mycket bättre på att prata mer om psykisk ohälsa redan i ung ålder och även i skolan kan man prata mer om psykisk ohälsa.

För oss som gått igenom det har ordet inte samma negativa klang längre men det är allt för många som fortfarande behöver avdramatisera och inte se det som ett svaghetstecken.

För mig, som gått in i väggen och där stressen blev för stor, kan jag nu i efterhand säga att jag lärt mig så otroligt mycket av allt jag varit med om. Jag har en helt annan insikt i mig själv och psykologi & tankesätt i stort. Där tror jag också att vi som upplevt någon form av psykisk ohälsa har en stor roll. Jag imponeras stort av dig Robin som är så öppen med ditt mående och jag är jätteglad att du ger mig chansen att få dela med mig av mina tankar här på bloggen.


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa?


Absolut! Det är jätteviktigt att prata om psykisk ohälsa. För att förebygga något måste man veta om vad man förebygger och det är viktigt att få bort tabun kring psykisk ohälsa.


Om du kunde backa tillbaka bandet och få möjligheten att prata med ditt 15 åriga jag, vad skulle du då säga?


Strunta i vad alla andra säger och tycker. Lita på dig själv och våga vara dig själv. Våga satsa på dig själv och var ditt bästa jag.

Var öppen och våga utvecklas. Det finns så mycket att lära av varandra och det öppnar så mycket fler möjligheter till både välmående och framgång om man låter bli att sätta spärrar för sig själv.


Något annat allmänt du vill förmedla?


Tro på dig själv. Sedan får man inte glömma grunderna som man fick lära sig redan som liten. Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

0 comments