09. Fredagsintervju: Henrik Johansson.Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv. 


Mitt namn är Karl Henrik Johansson, född och uppvuxen i småländska skogen. Arbetar just nu på Dramaten samtidigt som jag styr flera sidoprojekt. Eftersom jag arbetar med min hobby så är det väldigt lite fritid till övers, men 2 andra intressen är vin och sovmorgon. Jag har i 11 års tid arbetat med Dragshow, parallellt med showandet har jag byggt balkonger, sålt möbler, jobbat i servering, drivit företag m.m. Min lycka i livet är mitt leende som mestadels går på högvarv.


Vad är det första som kommer upp i huvudet när du hör psykisk ohälsa?


Ensamhet. I filmen Titanic finns en replik som lyder: – Det var som om jag stod mitt i ett rum och skrek utan att någon hörde mig eller ens märkte det. När jag skriver ensamhet så syftar jag inte på att vara utan familj och vänner utan att vara ensam i sitt huvud. Svårt att ge en förklaring på det så hänvisar till repliken så får ni tolka det.


Har du fått erfara psykisk ohälsa någon gång i ditt liv?


Jag tror att alla har fått erfara psykisk ohälsa på något sätt. Jag är själv inget undantag. Lever med det precis som höstsnuva eller pollenallergi.


Har din dragqueen karriär påverkat dig psykiskt?


Min dragqueen karriär har gjort mig ofantligt mycket gladare. Jag får leva i en sagovärld som andra drömmer om och söker efter. Såklart ser inte sagovärlden ut helt som jag tänkte mig. Efter 11 år blir det svårare och svårare av den enkla anledningen att betraktarna och jag själv vill se förbättring i konstnärskapet. Detta lockar till sig en ohyra som jag kallar hjärnspöken.


Vad tycker dina föräldrar om Queen J?


Mina föräldrar har bara brytt sig om att det ska gå bra för mig och att jag ska vara lycklig. Självklart fanns det en stor tveksamhet i att jag skulle in i en bransch där det inte finns 9-17 jobb. Min pappa finns tyvärr inte längre men tror att han är stolt från sitt moln. Mamma vet att hon födde en envis son och jag tror att hon känner sig trygg med det.


Känner du dig mer bekväm i dig själv som dragqueen?


Drag har för mig aldrig varit någon annan. Det är jag i klänning och inget annat. Så kan inte skilja på det.


Om du blickar in i ditt liv just nu, känner du att du har ett gott välmående och ett balanserat liv? 


Jag lever ett fantastiskt liv eller jag lever snarare i en dröm. Skulle gärna hitta en kärlek då jag stundtals känner mig otroligt ensam. Eller vill jag bara ha någon som hjälper mig med tvätten, det är lite diffust det där.


Vad skulle ditt främsta råd vara till någon som vill men inte riktigt vågar leva ut sin dröm som drag?


Jag har aldrig vågat egentligen. Men ibland måste man bita ihop o bara göra det. Trots att det är jätte läskigt. För det kommer vara första steget i något mycket större. Om man inte kan bita ihop så tycker jag att man ska försöka hitta en ”Drag-mamma” som kan hjälpa till med tryggheten i processen.


Vad skulle du säga till ditt 10 åriga jag om du fick chansen att möta henne igen?


Tro inte att dina drömmar inte kan bli sanna. Du är född på ett ställe där du inte passar in, men en dag kommer du att hitta hem. Där kommer du kunna göra allt du nu drömmer om. Spendera mer tid med din familj, för det kommer en dag när du kommer sakna frukostarna på Gärdesvägen 39 i Vislanda.


0 comments