12. Fredagsintervju: Anna Sahlene.

Foto: TV4.

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv. 


Jag heter Anna. Jag är en sprudlande, optimistisk, tänkande, känslig, högenergisk, musikalisk, humoristisk empat som inte kan leva utan musik. Jag är mamma till två fantastiska barn och gift med en fantastisk man.


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


Min pappa är bipolär. Inte sådär mode-bipolär som någon slags diagnos man slänger sig med för att vara lite häftig och kreativ. Min pappa är i och för sig den häftigaste och mest kreativa person jag vet.

Men han har upplevt extrema dalar då jag har varit livrädd för att han skulle avsluta sitt liv. Han förlorade sin bror till depression. Topparna var galenskap med vanföreställningar, ingen sömn på veckor, förmågan att göra av med sitt livs besparingar på några dagar osv. Sjukhusvistelser och medicinering. Oerhört glädjande nog har pappa klarat sig utan medicinering i över 10 år utan vare sig manier eller depressioner. Han anser att han har fått livet tillbaka. Jag är mycket tacksam för det. Jag har själv ärvt en del av dessa toppar och dalar även om det inte alls är på den extrema nivån. Jag har lätt att känna oro och ibland även stark ångest. Det beror en del på stressnivån. Efter en stresskollaps med sjukskrivning som följd så måste jag vara försiktig med stress.


Har du haft stöd av sjukvården? Om, ja hur har stödet fungerat.


Jag hade turen att under min utbrändhet få kontakt med en fantastisk läkare som hjälpte mig. Däremot har psykiatrin jag har kommit i kontakt med för min fars räkning varit bedrövlig.


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa?


När man är deprimerad eller låg så är mitt tips att bryta tankemönstret. Sätt på en låt som gör dig glad och dansa och sjung med, eller GÅ UT, bli inte isolerad. Ring en vän. Pratar vi klinisk depression så MÅSTE den behandlas som den svåra sjukdom det är. Det är en dödlig sjukdom och ska behandlas därefter. Att hjälpa andra människor är också ett bevisat botemedel mot isolering och nedstämdhet. Det finns massor av bra ideella organisationer som man kan söka upp och volontärarbeta inom.

Att sjunga i kör är också mycket läkande.


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


Jag är tack och lov en för det mesta en glad människa, som när jag hamnar i svackor har turen att bounca tillbaka av mig själv.


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa?


Jag vet inte om det råder så mycket stigmatisering kring psykisk ohälsa längre, gör det verkligen det?


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa?


Självklart är det viktigt att prata om psykisk ohälsa, det borde vara lika självklart som att prata om fysisk ohälsa. Jag får ett intryck att många ungdomar idag mår dåligt vilket är oerhört sorgligt. Att få de flesta av sina referensramar och intryck av livet via Instagrams falska bilder tror jag är väldigt farligt.

0 comments