13. Fredagsintervju: Andreas Neuman.

Foto: TV4

Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv.


Jag är en lättsam och positiv människa med massa omtänksamhet. Jag är en Stolt och tacksam 35-åring med en massa humor och ödmjukhet. Ensamstående små barns pappa till min son Melker på 8 år. Har väl på ett vis jag med fått tagit del utav konsten att vara människa. Det är inte så lätt alla gånger. Men dom gångerna man får till det är det ju fantastiskt.


Personligen vet jag en del om dig sedan tidigare och vad vad du varit med om för scenarion. Men för dem som inte har lika stor koll så fick du vid 23 års ålder vara med om något som vi båda nog är överens om skulle blivit din död men som du likt ett mirakel överlevde.


Kan du berätta vad det var som hände?


Det var en arbetsdag som gick mindre bra. En riktigt skitdag på jobbet. Jag vart levande begravd i en het massa och brände sönder mig från bröstet och neråt. Mina vitala delar klarade sig men mitt vänstra underben vart så sönderbränt så jag behövde amputera det för att överleva.


Resultatet vart 5 veckor i respirator, där jag låg och svävade mellan liv och död. Sammanlagt ett halvår på intensiven och flera år utav rehabilitering.


Hur påverkade händelsen ditt liv efteråt?


Olyckan påverkade mig på många vis. Både psykiskt och fysiskt. Samt hela livsstilen vart förändrad. Det är en stor förändring.


Känner du att följderna av olyckan skapat hinder för dig?


Dom hinder som uppkommer är det oftast jag själv som skapar, mina begränsningar sitter oftast i huvudet. Dock är kapaciteten i dagsläget begränsad och jag lever med kroniska smärtor så jag får hela tiden försöka förhålla mig till det. Jag önskar att jag hade mer ork men som läget är får jag hela tiden överväga vad jag ska lägga min kapacitet på.


Nu har det gått ett par år sedan olyckan och utåt sätt ser det ut som du återfunnit lycka, välmående, styrkan och glädjen till livet igen. Men har det funnits perioder under de senare åren som du känt att du hellre skulle vilja dö än leva?


Jag har haft riktigt tunga perioder under resans gång där till och med självmord har varit aktuellt. Tack och lov så fanns aldrig modet att agera. Dom 5 första åren efter olyckan var det till största del mörkt och hopplöst där destruktiviteten höll mig i ett järngrepp. Men som det så klyschigt sägs – Efter regn kommer solsken.


Efter den tunga och långa uppförsbacken började det plana ut och sedan vart det tillochmed lite nedförsbacke. Någonting jag lärt mig är att be om hjälp. Det finns mycket bra och professionell hjälp att få och den ska vi ta vara på. Det är en styrka att be om hjälp och våga lyfta problemen.


Vad har fått dig att fortsätta?


Det som har gjort att jag har fortsatt att kämpa var mycket att jag fick ett barn och vart pappa upp i allt elände. Meningen med livet kom tillbaka och jag fick börja känna på villkorslös kärlek och kände att jag behövdes finnas kvar i livet för att jag var viktig för mitt barn. Med resans gång så lärde jag mig att uppskatta allt det härliga i livet och njuta utav det.


Vad får dig att generellt orka med dagar som är jobbigare än andra?


Det som har generellt får mig att orka med dom lite extra jobbiga dagarna är väl åter igen att jag har försöker fokusera på det positiva. Jag har små krav på tillvaron för att jag ska vara nöjd. Jag har lärt mig uppskatta dom små ljusglimtarna i livet. När man legat i en sjukhussäng 150 dagar och ätit sjukhusmat så är man ganska tacksam att kunna äta hemlagad mat med familjen och få sova i sin egen säng.


Du tränar dessutom mycket och är just nu även aktuell som en av Sveriges största och främsta paraidrottare i tävlingsprogrammet vinnarskallar som går i TV4 på Tisdagar.

Vad har hockeyn egentligen betytt för dig?


Träning och hockeyn har varit jättevärdefull för mig. Träningen för mig är bästa medicinen, både fysiskt och psykiskt. Hockeyn har gett mig värdefulla perspektiv och chansen att få möjligheten att avdramatisera allt elände. Vi kan skämta med varandra på ett härligt vis. Humor är jätteviktigt för mig, det underlättar livet och allt elände som kommer däremellan.


Har den påverkat ditt välmående och är en av anledningar till att du idag fortfarande finns i liv?


Den har absolut påverkat mig på det viset att för varje gång jag tränar mår jag bättre, så jag vill verkligen slå ett slag för träning.


Kan du se din olycka som något positivt?


Det positiva med olyckan är att jag tar vara på livet och det härliga som det kan innehålla. Värderar och prioriterar sunt och vet att det här med döden bara är en tidsfråga. Om det är om 3 timmar eller om 30 år, det vet jag inte, därför tar jag vara på dagarna.


Du verkar vara en otroligt mentalt stark och allmänt positiv kille som har förmågan att vända mycket motgångar och negativitet till framgång och positivitet. Stämmer det och i så fall, hur gör du?


Tack för det, det värmer. Jag får kämpa hårt hela tiden och det blir som en drivkraft. Det smakar alltid lite extra gott när man fått kämpat för saker, det är nog dom flesta överens om. Återigen så är det det positiva tänket som är ett vinnande koncept.


Vad är dina främsta tips till att fortsätta med att vakna upp om mornarna?


Mina främsta tips är att vi ska skatta oss lyckliga till att vi får nya dagar, alla får inte det. Det är en stor gåva att få ta del utav livet. Tacka och ta emot och njut av det man tycker om.


Något annat allmänt du slutligen vill förmedla innan vi avslutar?


Jag får väl först och främst tacka så hemskt mycket för att jag fick delta och stort tack till dig som lyfter dessa viktiga ämnen.  Ett par slutord får väl bli att vi är våran egen producent här i livet. Det blir så som vi skapar det, ta ansvar och gör någonting bra utifrån dina förutsättningar och be om hjälp om det behövs. Våga prata och var snäll emot dig själv.

0 comments