15. Fredagsintervju: Joakim Kvist.


Foto: Godkänd av Joakim Kvist.

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


Jag heter Joakim Kvist, är 35 år och bor i Stockholm. Jag jobbar inom media och är även en influencer, mest verksam på Youtube och Instagram under namnet “HejaInternet” sedan snart 7 år tillbaka.


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


Oja! Jag började tyvärr må dåligt väldigt tidigt i livet. Redan när jag var 10 år gammal hände saker i min familj som gjorde att jag började må dåligt. Jag kämpade med depression och ångest under större delen av tonårstiden. På den tiden pratade man inte om psykisk ohälsa och jag gick och höll det inom mig i många år. Egentligen ända tills jag blev vuxen.


Har du haft stöd av sjukvården?


Jag försökte söka hjälp via den öppna allmänpsykiatrin när jag gick på gymnasiet men det fungerade inte alls bra. Jag hamnade tyvärr hos personer som jag inte alls klickade med och kände förtroende för. Förtroende för den man pratar med är superviktigt!


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa?


1. Få ur dig det! Vare sig om det är att skriva, eller i bästa fall, prata om det så är det jätteviktigt att du inte går och bär på det. Till slut blir det för mycket och för tungt.

2. Lev livet dag för dag, eller till och med en timme eller minut i taget. Försök att inte tänka för mycket på varken på det förflutna eller framtiden om du är mitt i en ångestperiod.

3. Inse att du är värd att må bättre!


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


Vetskapen att det blir bättre. Det är jättesvårt att tänka så i stunden om jag har en ångestattack, men jag har levt med det så pass länge nu att jag vet att det släpper efter ett tag. När det känns lite lättare är det också lättare att försöka ändra tankemönster och fortsätta att jobba med sig själv. Det tar tid men man gör framsteg hela tiden. Jag brukar belöna mig själv när jag gör framsteg, hur små de än är!


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa?


Jag tror att det beror på att många som inte har egen erfarenhet av psykisk ohälsa bara ser det som gnäll, lathet osv och det har gjort att folk som mår dåligt har svårt att prata om det. Man har så stor press på sig i dagens samhälle att allt ska vara perfekt, och vem är egentligen det??


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa? Motivera gärna varför.


Otroligt viktigt! Många studier visar på ett ökat dåligt mående hos människor och då måste vi också prata mer om det för att göra livet lättare för de som drabbas. Acceptansen och förståelsen måste öka! Jag är jätteglad att jag fick möjligheten att vara med i tv-serien “Mitt perfekta liv” som går på SVT och SVT Play just nu. Där får man följa mig och tre andra influencers när vi sitter i gruppterapisamtal tillsammans med en psykoterapeut. Av responsen att döma så verkar den ha träffat rätt; både hos personer som själva lider av psykisk ohälsa men också andra som har fått en större förståelse. Det känns bra och viktigt!

0 comments