25. Fredagsintervjun: Julia Hansson.


Andreas Sundbom, Sundbomphoto.

Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv.


– Julia Hansson heter jag, 26 år och jag jobbar som Dansare, Koreograf och inom Tv. Just nu Casting Agent på Mastiff för Tv4 programmet Flirty Dancing. Jag är från lilla staden Uddevalla men flyttade till Stockholm 2012 för att satsa på dansen. Har utbildat mig här i Stockholm på DiAmbra Dance Education och även vidareutbildat mig i Los Angeles.


Aktuell just nu från Talang 2019 tillsammans med min pojkvän Nino Hellman. Vi jobbar tillsammans som streetdance duon Nino&Julia.


Vad är det första du tänker på när du hör psykisk ohälsa?


– När jag tänker psykisk ohälsa så ser jag en snabbrepris av mitt liv i huvudet. En flashback i en film med hundra snabba bilder men sen försvinner det. Jag vet att psykisk ohälsa är något jag kämpat med så länge jag kan minnas men inte varit något jag direkt jobbat med. . . På riktigt. Min psykiska ohälsa och jag har inte riktigt lärt känna varandra.


– Psykisk ohälsa är för mig något jag tycker är viktigt att prata om.


Har du egna erfarenheter av psykisk ohälsa? Om ja, kan du berätta lite mer specifikt om dom?


– Jag har alltid haft problem med min självkänsla och självförtroende. Vilket har resulterat i ätstörningar, panikattacker, ångest, utmattning och depression i mitt liv. Under min gymnasietid mådde jag mycket dåligt och fick ”måbra” piller för att kunna gå till skolan. Jag har gått och fått professionell hjälp men aldrig riktigt hittat rätt. Ibland känner jag mig ostoppbar och ibland kommer jag inte upp ur sängen.


Hur ser öppenheten ut inom din familj. Upplever du den öppen eller mer tabubelagd?


– Vi är väldigt öppna i vår familj och man kan prata om allt. Däremot är det jag som alltid haft problem med att ta upp ämnet eller berätta hur jag mår. Så det är jag själv som tabubelägger det när det handlar om mig. Än idag måste vänner och pojkvän dra det ur mig. Jag tror det är för att jag jag själv inte accepterat till 100% hur det egentligen står till.


Vad tror du är nyckeln till att människor skall våga öppna upp om hur dom mår psykiskt?


– Jag tror det är det som jag är mindre bra på. Att våga prata om det. Våga ta hjälp. Vi måste hjälpas åt. Fråga varandra om hur man mår. Tänker på Frickys låt: ”Dom frågar hur det går inte hur jag mår”. – Jag tänker på detta ofta och är därför noga med att fråga hur andra mår före hur allt går.


Vilka är dina tre främsta tips för hur man tar sig igenom en tung period?


– Det är lätt att gräva ner sig och bara sova hela dagarna. Viktigt att komma upp ur sängen. Hålla sig aktiv! Jag försöker träna, lägga ifrån mig mobilen, skapa projekt, träffa kompisar eller hitta på något kul. Bara en promenad utomhus gör gott. Sen brukar jag kolla på serien vänner. Man kan inte låta bli att skratta.


Vilken är din största inspirationskälla?


– Min största inspirationskälla är min pojkvän Nino. Kan låta töntigt men han är verkligen min bästa vän och inspirerar mig dagligen. Aldrig mött någon så omtänksam, stark, talangfull och samtidigt ha båda fötterna på jorden. Han går verkligen sin egen väg utan att påverkas utav vad andra ska tycka. Han använder det istället som bränsle och fortsätter vara Kreativ. Han är fantastisk och stöttar mig genom allt. Min största idol.


Vad tror du är nyckeln till att komma åt sin egen inre lycka?


– Att lära känna sig själv och älska HELA sig själv. Bli sin bästa vän. Då är man ostoppbar. Jag tror världen hade blivit en mycket härligare plats då.


Om du fick möjligheten att gå tillbaka och träffa 15-åriga Julia och ge ett tips på vägen. Vad skulle det vara?


– Skulle säga till henne att hon är fin som hon är och att hon ska tro på sig själv. Allt kommer att bli bra! Oroa dig inte för saker som kanske inte ens kommer inträffa. Bortkastad energi och tid.. Sen skulle jag be henne plugga lite mer också.


Något annat du vill förmedla?


– Boken självkänsla nu av Mia Törnblom är något ALLA oavsett ålder borde läsa/lyssna på. Extremt lärorik, motiverande och något man verkligen kan relatera till! – En personlig livscoach.

0 comments