28. Fredagsintervju: Jasmine Kara.

Foto: Felix Frank.

Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv.


– Jasmine Kara, sångerska/artist som lever för musik och andra sätt att förmedla glädje och känslor till andra.


Vad är det som motiverar dig under perioder då livet känns tungt?


– För mig har musiken inte bara varit min räddning utan också varit min bästa vän och skydd emot att hamna där jag var igen, alltså på botten.


Vilka är dina tre främsta tips för hur man tar sig igenom en tung period?


1. Tack- listan. Varenda gång du vaknar och går och lägger dig tänk på tre saker som du är tacksam för, kan vara att du har en säng eller att du fick ta en dusch som inte alla i världen kan eller att du vågade hälsa på någon du inte träffat på länge idag till ex. Då kommer du garanterat på att det finns betydligt fler än tre saker att vara tacksam för i livet, och tacksamhet är en av de viktigaste grunderna till att att läka sin själ.

2. Jag brukar tänka att smärta i själen är lite som mensvärk, det är det jobbigaste som finns men det varar inte för evigt. Du kanske inte kan styra alla känslor, men du kan styra mycket. Till exempel så kan vi ju inte styra vad andra människor gör omkring en eller vad som händer, men vi kan styra hur vi reagerar till det och vilka handlingar vi väljer att göra.

3. Om du inte hittar en anledning till att leva, hjälp andra att få ett bättre liv, så kommer du samtidigt att få det. Det känns bra att vara bra mot andra. Och den känslan kan också leda dig till ditt syfte med just ditt liv och få dig att se vart du hamnade fel och ge dig verktyg att ta dig upp igen.


Har du egna erfarenheter av psykisk ohälsa? Om ja, kan du berätta lite mer specifikt om dom?


– Jag tror vi alla har, eller har haft eller kommer ha det någon gång i livet.

Jag har många issues fortfarande och kommer alltid att ha det, trauman och annat som jag brottas med varenda dag. Att vara lycklig är inte något man får, det är något man måste jobba för varenda dag. Men det är så värt att jobba för det!


Vad tror du är nyckeln till att människor skall våga öppna upp om hur dom mår psykiskt?


– Jag tror att social media till exempel ofta ger en väldigt skev bild av hur en persons liv ser ut. Mitt också för den delen. Till exempel när jag bodde i LA sa många att jag såg ut att leva livet och vara lyckligare än någonsin, medan jag gick igenom en av de värsta perioderna i mitt liv. Bilden av ett perfekt liv hos andra gör ofta att många får ångest och känner sig otillräckliga och inte har någon plats i den här världen, så fel och så galet. Man måste komma ihåg att de bästa ögonblicken aldrig händer på en instastory eller post, de händer i verkligheten. Och om vi vågar mötas i verkligheten och visa vilka vi är på riktigt så kan vi få stöd och se hur lika vi faktiskt är egentligen.


Hur ser öppenheten ut inom artisteriet. Upplever du den öppen eller mer tabubelagd?


– Den är nog rätt öppen jämfört med andra branscher, eftersom att vara en artist handlar om just det, att kunna förmedla känslor. För känslor är ju vad musik är. Sen betyder inte det att alla musiker är öppna för att prata känslor utanför det de skapar. Men det känns som att det kanske är mer tabubelagt i andra branscher. Jag tror det bästa sättet att motverka det är att våga vara transparent och förstå att vi alla faktiskt är lika innerst inne. Vi alla bär på problem, funderingar, skäms kanske över något (som vi aldrig ska men ändå gör) osv. Vi är inte ensamma.


Om du fick möjligheten att gå tillbaka och träffa 15-åriga Jasmine och ge ett tips på vägen. Vad skulle det vara?


– Oroa dig inte, allt blir ALLTID bra. Alla problem har lösningar.


Något annat du vill förmedla?


– Ja! Lev och njut, om det så är av en kaffe, ett samtal, solsken eller vad det än är, embrace it. Allt har något bra med sig även elände i slutändan. Man dör bara en gång. Men leva kan man gång på gång i sitt liv. Gör du ett misstag so what? Ingen kommer komma ihåg det imorgon ändå för alla har sitt eget liv i centrum. Så lev lite och våga bjussa på den fantastiska människa du är till den här fantastiska världen.

0 comments