30. Fredagsintervju: Daniel Mauricio.


Foto: Mathias Blom.

Vem är du?


– En frilansande musikalare/artist. Hårt arbetande person, utbildad på balett akademien i Göteborg. Född i Colombia, uppvuxen i Alingsås och bosatt i Stockholm.


Vad är psykisk ohälsa för dig?


– Något vi talar om alltför lite. Många mår inte bra idag och jag tror att många tror att det är en förkylning eller att de jobbar för mycket och låter det gå aningen för långt innan de inser vad det faktiskt är och vad det beror på. Alltför många personer mår inte 100% idag.


Vart går gränsen för vad som är psykisk ohälsa respektive inte?


– Svårt att säga, men då jag själv inte vill/orkar jobba där går min gräns. Jag älskar att jobba och om jag nån dag känner att jag inte har lust, så är det något som e fel.


Kan du själv relatera till området?


– Ja. Som tur är har jag en kropp som säger ifrån varje gång jag är på väg utför och kan bromsa in. Eftersom jag lärt mig att leva ett relativt balanserat liv reagerar jag snabbt när något inte är som det ska.


Hur är det med synen på psykisk ohälsa i din bransch? Finns det en stigma där eller är det ett mer öppet klimat?


– Jag tycker att de flesta är ganska öppna och kan prata om ämnet i min bransch. Har inte märkt av att många lider av psykisk ohälsa, men vi är ju skådespelare, så kan inte direkt komma med nummer eller procent här. Självklart är det ett viktigt samtalsämne i branschen men kanske inte tas på allvar alla gånger.


Vad är dina främsta strategier eller verktyg för att bibehålla ett gott och balanserat välmående?


– Lyssna till din kropp. Starta veckan med något du mår bra av och som är hälsosamt. Gå på yoga, meditera, träna, gå en lång promenad. Gör något du gör för dig själv, så att du har tid att ”umgås med dig själv” och lyssna till på din kropp. Det är något vi inte gör idag, för vi är alltför busy.


I år står du bakom årets Pride-låt ”When we are free”, som är en av de bättre officiella Pride Stockholm låtarna på ett par år.


Vad handlar låten om? Vart fick du inspiration till texten?


– Låten är för mig en önskan om en tid då vi är fria från förtryck, mobbing, hat och fördomar.

Inspirationen kommer från vardagen. Det jag ser, hör och själv upplevt.


Hur var det för dig att komma ut? Bemötandet och responsen från familj och vänner?


– Haha, det var enkelt och jag var nog den siste som insåg hur det låg till. Jag har haft turen att hamna i en öppen och förstående familj, så jag hade inga problem där.


Hur anser du det är att leva som HBTQ-person idag?


– Lättare än för 20 år sedan, men det kanske beror på att jag är vuxen nu.  Jag får en å annan kommentar här å där, men jag lägger ingen som helst vikt i det idag och slösar inte min energi på small minded people.


Vad är Pride för dig? Hur viktig är egentligen Pride och festivalen för dig?


– Pride. . . Att kunna vara den man är och vara stolt över det. Många idag går runt med nån slags persona och jag önskar att vi bara kunde vara oss själva och äga det. Festivalen är otroligt viktig. Visst har vi fått det bättre här i Sverige, men det är mycket kvar som behöver göras.


Vad skulle du säga eller ge för råd till någon som befinner sig i en jobbig period där psykisk ohälsa uppkommit på grund utav att hen utforskar sin sexuella läggning?


– Prata med någon. Är det nånting du inte klarar av själv, så finns det i stort sett alltid hjälp. I Sverige har vi lyxen att ha ett brett support system och vi ska använda oss av det tycker jag.

Prata med någon du litar på och fråga om hjälp. Vet du inte vart du ska vända dig använd internet och googla.

0 comments