34. Fredagsintervju: Oskar Sternulf.

Foto: Rickard Unge.
Foto: Rickard Unge.

Vem är du? Kan du berätta lite om dig själv och vad du gör?


– Mitt namn är Oskar Sternulf och jag är 34 år gammal och boende i Vasastan i Stockholm.  Jag jobbar som kulturentreprenör, musikalartist, skådespelare, författare och dramatiker. Just nu turnerande med tre föreställningar; ”Ondskan”, egenskrivna HBTQ-monologen ”Komma ut” och nyskrivna monologen ”#snygg #snyggare #utbränd”.


Vad tänker du på när du hör ordet psykisk ohälsa?


– Jag förknippar det så starkt till sociala medier och den ständiga hetsen över att jaga likes och att få bekräftelse. Nu är det ju inte enbart sociala medier, som är orsaken till att folk mår dåligt, men jag tror tyvärr att det är en stark bidragande faktor.


Har du själv någon form av erfarenhet till psykisk ohälsa?


– Nej, det har jag inte. Jag jobbar ju dock inom showbiz, så har en hel del vänner som har drabbats av depression och utmattning. Det är alltid väldigt smärtsamt att se vänner och bekanta drabbas, och frågan jag alltid ställer mig är ”Vad kunde jag ha gjort för att förhindra det?”. Tyvärr lever många i tystnad och vill inte ”besvära” andra och därför tror jag att det ibland kan vara svårt att upptäcka.


Idag lever många personer med någon form av psykisk lidande. Både i Sverige och globalt. Även unga tenderar till att öka drastisk under en period på tio år.


Vad tror du är anledning till att så många människor mår dåligt? 


– Det känns framför allt att det är många människor som är ”duktiga” och har duktighetssyndrom, som drabba allra värst. Vi sätter mer och mer press på oss själva och jämför oss hela tiden med andra. Det har ju blivit ännu lättare att se om andra är bättre, snyggare och duktiga bara genom att logga in på alla flödena i våra sociala medier.


Vad bör göras för att detta skall förändras? 


– Vi måste våga kunna tagga ner. Våga ta en dag ledigt och inte göra någonting alls. Jag tycker personligen att det är väldigt svårt och kan ibland bli stressad om jag inte har en dag som är planerad i förväg. Inte så att jag blir manisk eller blir trött eller överfokuserad, men visst vill jag alltid känna mig produktiv, även på slappa dagar. Vi är alldeles för rädda för att vara lata, eftersom vi lever i en tid, där man hela tiden ska prestera. Sluta tänk på vad du ”borde” göra och byt ut det mot ”vill”; vad vill jag göra, vad mår jag bäst av?


Hur tror du vi kan hjälpa våra unga människor här i Sverige?


– Jag skulle stryka ordet ”unga” och fråga oss hur vi kan hjälpa människor här i Sverige. Barn och ungdomar gör inte som vi vuxna säger åt dem, utan som vi själva gör. Det är rätt dumt att säga till barnen att de ska en viss skärmtid, inte sitta med mobilen vid matbordet och så vidare om vi vuxna inte följer det själva. Jag tycker det blir väldigt motsägelsefullt och kontraproduktivt.


Du är mitt uppe i att spela en föreställning runt om i Sverige som heter ”#snyggare #snyggast #utbränd.”


Kan du berätta lite om vad den handlar om? 


– Den handlar om psykisk ohälsa, sociala medier och att känna sig otillräcklig. Urpremiären skedde i Karlskrona i Blekinge i juni. Jag lägger alltid mina premiärer där, eftersom jag vill vara en god representant för mitt födelselän. Regin står fantastiska Paula Ternström för och verket är förlagt på Colombine förlag, som är Nordens största teaterförlag. Nu har den redan ett 40-tal bokningar under hösten, så jag märker väldigt tydligt att det här är ett ämne, som känns viktigt och aktuellt för många företag och framför allt många skolor.


Hur kom du på idén att skapa just en monolog med fokus på detta ämne?

– De andra två monologer har jag snart spelat 1 000 (!) gånger, vilket innebär att många av dessa föreställningar har spelats ute på skolor. När jag är ute ”på fältet” möter jag många elever, lärare och övrig personal, som hela tiden ger mig input på ämnen, som är viktiga att lyfta fram. Jag märker även termin för termin att det blir svårare och svårare för många elever att stänga av telefonen och lämna in den när de ska se någon av mina monologer. Det är redan ett sådant beroende, en sådan drog, så visst kände jag att det var viktigt att lyfta ett sådant här ämne i närtid.


Kan du själv, privat, relatera till personen du spelar? På vilket sätt?


– Förutom huvudkaraktären Wille får vi möta sju andra personer på hans resa och vissa kan jag relatera till mer än andra. Det här är inte en berättelse om mig, men visst finns det inslag, tankar och funderingar, som jag själv har känt många gånger. Jag har dock även haft hjälp med ett flertal fokusgrupper, elever på högstadiet, som jag har pratat om just sociala medier och psykisk ohälsa.


Innan vi avslutar tänkte jag att du skulle få dela med dig av dina främsta tips och annat smått och gott.


Vad gör du när du har dagar som känns tunga?


– De som känner mig vet att jag oftast har ett leende på läpparna. Jag tänker sällan ”det går inte”, utan snarare ”hur kan vi lösa det här?”. Min grundinställning har alltid varit att det blir bra till slut, vilket jag också tror gör att jag har lättare att se lösningar istället för problem, som kan hända. Jag känner nog också att jag har en naiv inställning till livet, vilket säkert kan vara farligt, men oj, vad mycket lättare det blir att ta sig igenom tyngre situationer.


Har du någon/något som inspirerar dig i livet och som får dig att vilja fortsätta vakna upp varje morgon?


– Min familj, min fästman och mitt jobb, som jag snarare ser som en livsstil och inte som ett yrke. Jag älskar att kunna få beröra människor, få dem att skratta och gråta, så det är verkligen en ynnest att få jobba med det jag gör. Hade jag då inte haft en familj eller sambo, som hade stöttat mig i detta yrkesval hade det så klart blivit betydligt mycket svårare att fortsätta jobba med det. Omge dig med fina människor och ta bort energitjuvarna i ditt liv. Du vet säkert ett flertal människor, som du egentligen inte vill umgås med och som bara tar musten ur dig. Byt bort dem, du är värd så mycket mer!


Om du fick gå tillbaka till 15-åriga Oskar, vad skulle då du säga honom?


– Allting löser sig! Vissa saker tar bara längre tid. Fortsätta äta kladdkaka och träna lika mycket som du gör, för då kan du fortsatt ha en stark, fysisk kropp när du närmare 35.


Slutligen,


Om man är intresserad av att gå på denna föreställning framöver. Vart vänder man sig för att skaffa biljett och vart kommer den äga rum?


– Föreställningen har Stockholmspremiär på Teater Pero i slutet av september, då jag gästspelar där. Jag hoppas så klart att så många som möjligt har chans att se ”#snygg #snyggare #utbränd” och jag hoppas och tror nog att den även kommer ha offentliga föreställningar runt om i Sverige i framtiden. På följande länk kan man boka biljetter och läsa mer: http://www.pero.se/gastspel/oskar-sternulf


Något annat du vill tillägga innan vi avslutar?


– Nu när vi ändå är inne på det här med sociala medier hoppas jag verkligen att ni vill följa min resa genom att, dels följa mig på Instagram (sternulf.se) och gå in på min webbplats (sternulf.se) för att läsa mer om mig och mina projekt.

0 comments