35. Fredagsintervju: Annika Herlitz.

Foto: Helena Berzelius

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


– Självkritisk och kaffeberoende musikalartist och röstskådespelerska, mamma till 1-åring, sambo i radhus.


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


– Jag har själv varit ganska förskonad, men har såklart haft tuffa perioder. Då har jag fått större förståelse för det mörker vissa lever med och kämpar emot. Efter en tuff upplevelse sommaren -16 gick jag hos terapeut för att bearbeta upplevelsen då sorgen liksom fastnade i kroppen och blev till yrsel och panikångest.


Har du haft stöd av sjukvården? Om, ja hur har stödet fungerat.


– Nej. Sökte upp samtalsterapeut privat.


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa?


1. Prata 2. Prata 3. Sök hjälp


– Jo men faktiskt, att ventilera, bolla, gråta, vrida och vända är extremt viktigt. Och om det behövs – ta hjälp av utomstående.


Vad motiverar dig till att fortsätta kämpa när du hamnar i ett bakslag?


– Alltid de jag älskar. Min bästa motivatör är just nu min dotter. Hon får mig att vara i nuet och ger mig perspektiv. Inget är egentligen särskilt viktigt så länge hon mår bra.


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa?


– Det har nog ansetts skämmigt och något man ska dölja, av väldigt oklar anledning. Vilket lett till att många lider i tysthet, känner sig ensamma i sin kamp och inte söker/får den hjälp de behöver. Det blir en ond cirkel.


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa? Motivera gärna varför.


– Enda sättet att bryta stigmat och få folk att inse att de varken är ensamma eller konstiga i sitt mående är att prata mer om psykisk ohälsa. Våga vara öppna med hur vi egentligen mår istället för att spä på bilden (tex på sociala medier) av det ”perfekta livet”. Igenkänning är värt hur mycket som helst.


Något annat allmänt du vill förmedla?


– Följ bara sådana konton som du mår bra av, som ger dig glädje, igenkänning eller lär dig något. Skit i de som gör dig stressad, får dig att känna att du inte är bra nog. Sociala medier kan verkligen vara himmel eller helvete beroende på vilken del du ger dig in i. . .


Våga vara den första som är ärlig med hur du mår. Min upplevelse är att det så gott som alltid inspirerar andra att vara öppna och skapar relationer som går på djupet.

0 comments