36. Fredagsintervju: Mikael Reijer.


Vem är du? Kan du berätta lite om dig själv.


– Jag brukar presentera mig som hälften uppväxt i betongen och den andra hälften uppväxt som bonde på landsbygden med stor social förståelse för olikheter, traditioner, religioner och olika kulturer. Jag växte upp i Alby, Norra Botkyrka där min familj bodde under min hela uppväxt som barn. Mamma är från Stockholm och pappa är från Hälsingland där jag tillbringade som liten alla skollov på en gård med djur, hos min farbror som var bonde.


Sedan tio år tillbaka bor jag på en gård utanför Söderhamn i Hälsingland med min familj, något jag drömde om som liten var att ha en egen gård med djur. Under åren har jag jobbat som chef/ledare i större delen av min karriär i olika företag och organisationer.

Men för snart tre år sen så tog jag ett beslut om att ändra riktning och ta mer ansvar för min egen hälsa. Försöka göra saker som jag blev gladare av och orden ”att må bra” har fått en stark betydelse för mig idag. Jag tog beslutet 2016 att förändra min livssituation, sa upp mig från mina två Vd jobb utan att ha något nytt jobb. Jag startade mitt företag 1 januari 2017 och satte två mål.


Mål 1 – Inspirera människor utifrån mina egna erfarenheter om vikten av att må bra. Mål 2 – Att ta tag i mitt liv på riktigt och leva betydelsen av att ”Må bra” att få en känsla att kunna vakna på morgonen och känna att livet är toppen.


Har du på något sätt varit i kontakt med psykisk ohälsa?


– Med en tung kropp, dåliga rutiner, ibland kanske jag inte såg hur kroppen egentligen tog stryk av stress, ont i rygg, knän, högt blodtryck, en början till diabetes, diskbråck och svårt att sova har varit en vardag i ett 20 tal år och jag blev lite blind av allt detta.

Att bära runt en kropp som allt mer fick slita hårt med massa kilo övervikt påverkade mig även psykiskt i perioder vilket gjorde att jag tappa motivation och saknade glädje i det jag skulle göra. Trots åtskilliga försök att hitta en metod att gå ner i vikt och hitta bra rutiner, så blev det bara korta misslyckade projekt.


Vad är din generella uppfattning till den psykiatriska vården i Sverige?


– Jag har en känsla av att detta är större än man i Sverige egentligen pratar om, jag har en generell uppfattning att det skulle behöva göras en hel del mera. Mycket fungerar bra men som chef för att antal medarbetare genom åren så saknar jag mycket av det förebyggande arbetet.


Min erfarenhet som chef är att det tar för lång tid innan man tar olika ärenden på stort allvar.  Ofta har det gått för långt, där har arbetsgivaren ett stort ansvar. Men när man söker en första kontakt tror jag vården skulle behöva ta ett större ansvar och agera fortare. För att förebygga mycket som det går att göra i ett tidigt skede och förhindra långa sjukskrivningar.


Varför skulle du säga att det är viktigt att prata om hur man mår?


– Därför att i vardagen ställer många frågan ”hur mår du” och det har blivit mer som en artig hälsning ”Jag mår bra”. Att det är i allt för stor utsträckning människor som bakom fasaden har det jobbigt psykiskt. Min erfarenhet att prata om hur man mår så leder det ofta till att man slipper känna sig ensam och kan dela med sig av och få andra att kunna stötta i ett tidigt skede.


T.ex. förändrade en person mitt liv genom att jag ställde frågan, ”hur mår du” till henne och hon svarade inte ”Jag mår bra” Hon ställde en motfråga ”vill du verkligen veta det” När jag svarade ja, så satt vi från kl. 22:30 till 05:00 och jag fick lyssna på hur hon mådde, det förändrade livet för oss båda, det tog nästan 15 år innan hon fick berätta det för någon. Men det gjorde också att jag 2016 fick en anledning och motivation att förändra mitt liv.


Vilka rutiner skulle du säga är särskilt viktiga för ett gott psykiskt välmående?


– Bra sömn, äta regelbundet, träna, att våga dela med sig av hur man mår och att ta sig tid att ställa frågan till andra ”hur mår du” men att verkligen ta sig tid att lyssna på svaret, umgås med vänner och lägga en balans mellan arbete, fritid, intressen och att tillbringa tid med sin familj. Att ta sig själv tid att reflektera över sin egen hälsa och inte glömma bort den, kanske ändå är det viktigaste skulle jag säga.


Vad skulle dina tre främsta tips vara till någon som inte mår psykiskt bra?


– Prata om det med någon vän, sök hjälp tidigt, men kanske det bästa receptet är att ta sig tid att börja träna utifrån sina egna förutsättningar. Gärna Ute i naturen med frisk luft. Jag startade för två år sedan och hitta en kompis, vi har nu varje söndag i två års tid promenerat 20–30 km i naturen varje söndagsmorgon.


Detta har gjort att livet blivit toppen, mycket glädje, hög livskvalitet och orden ”att må bra” har fått en helt ny betydelse. Att röra på sig sätter igång massa processer i kroppen och frisk luft har jag insett är läkande både för själen och kroppen.


Vad är din största motivation i livet?


– Att ta hand om min kropp psykiskt och fysiskt, att göra saker för att må bra och dela med mig och inspirera människor till god hälsa och hur bra livet kan bli med bra förutsättningar.


Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara eller är du nöjd?


– Att ta mer ansvar för min egen hälsa från dag ett.


Något annat du vill tillägga?


– Finns inget som slår en god hälsa och att må bra, ta tag i ditt liv tidigt och var rädd om dig!

0 comments