37. Fredagsintervju: Pekka Heino. – ”Jag hade ett tufft, väldigt tufft år, med många mörka tan

Foto: Skillpartner.

Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


– Make och tv-man. Tillsammans med Erik i 26 år, synlig i rutan i 35 år.


Har du någon erfarenhet kring psykisk ohälsa?


– Min erfarenhet av psykisk ohälsa är att jag genom åren försökt stötta några vänner i detta. För egen del tror jag inte att det gått så långt, men det kanske är svårt att bedöma själv.


Vad är dina tre främsta tips till att må bättre och orka fortsätta kämpa?


– Svårt med tips, eftersom det är så individuellt, men för min del handlar det om motion. Allt från promenader och cykelturer till tufft pass på gymmet. Socialt umgänge. God litteratur.


Hur mycket påverkade det dig psykisk under din process att hantera att du var bög och innan du kom ut offentligt?


– Jag hade ett tufft, väldigt tufft år, med många mörka tankar innan jag kom ut för kompisar och familj. Offentligt kom jag ut efter att ha varit ihop med Erik i fem år, så då var det inte längre så traumatiskt.


Hur viktigt är anser du det är att komma ut ur garderoben?


– Att komma ut är så oerhört individuellt, hur och när det görs. Vissa verkar inte behöva det, men för mig var det som en pånyttfödelse. Tuff process, men jag skulle inte vilja vara utan den.


Varför tror du att det råder en stigmatisering kring psykisk ohälsa?


– Är det verkligen stigmatiserat? Jag tycker att det pratas om det mer och mer, vilket är bra. Upp i ljuset med demonerna!


Anser du att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa?


– Det är väldigt viktigt att prata om det, enda sättet att tackla svåra saker ÄR att analysera, dissekera, älta…om man så vill. Det är enda sättet att få grepp om det svåra, sätta ord på problematiken.

0 comments