38. Fredagsintervju: Emma Green. – “Att jobba hårt och bita ihop är så djupt rotat i vår


Vem är du? Berätta gärna lite kortfattat om dig själv.


– Emma Green, före detta höjdhoppare i världseliten. Tävlat på VM, EM och OS och tagit medaljer på EM och VM.


Nu föreläser jag bland annat om konsten att prestera med glädje. Tillsammans med Camilla Kallin. Vi delar med oss av våra erfarenheter på ämnet och kopplar till den senaste forskningen på hjärnan.


Vad motiverar dig en jobbig dag då allt går emot dig som får dig att fortsätta framåt?


– Mina mål och tankarna om mitt varför.

Men oftast är det mina invanda mönster (vanor) som håller kursen. Och dom har jag skapat utifrån mina mål och mitt varför.


Vad tror du är orsaken till att alla människor fortfarande inte kan acceptera och respektera hbtq-personer?


– Okunskap. Att vi dömer innan vi mött och lärt känna människan bakom.


Har du erfarenhet kring psykisk ohälsa?


– Ja, genom nära vänner och jag har själv levt med extrema krav på mig själv och nära gränsen, att vara elitidrottare är inte sunt varken för kropp eller själ. Att jag nu föreläser om att prestera med glädje, bygger såklart på att jag upplevt alla former av prestation. Definitivt inte bara glädje.


Varför tror du det råder stigmatisering kring psykisk ohälsa?


– Jag tror att många fortfarande ser på det som en svaghet. Att jobba hårt och bita ihop är så djupt rotat i vår samhällsstruktur. Vi ger varandra dåligt samvete om vi inte kan jobba hårt. Vila och återhämtning är ingen naturlig del av våra liv. Som i andra kulturer. Siesta kanske vore nått? Jag håller på mycket med yoga, och jag är övertygad om att det är en utav anledningarna till att det blivit så populärt, att yogan ger utrymmet för kropp och själ.


Vilka är dina tre främsta tips till ett gott och hälsosamt liv?


1. Omge dig med människor som ger dig skön energi.

2. Rör på dig.

3. Ät varierat och mat med mycket färg.


Hur mycket påverkade idrotten din psykiska hälsa?


– Jag har blivit den person jag är. Jag hade inte haft det självförtroendet jag har idag och inte den kunskapen om hur både min kropp och själ funkar. Idrotten har gjort att jag fått uppleva de mest fantastiska känslor men många fruktansvärda känslor också. Jag hade aldriv velat vara utan någon av alla känslor jag känt. Men som mamma skulle jag inte vilja se min dotter uppleva de där extremt höga prestationskraven, pressen och känslan de för med sig.


Något annat allmänt du vill förmedla?


– Att vara snälla mot varandra, le mer både mot dig själ och andra.

0 comments