40. Fredagsintervju: Philip Diab.


Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv.


– På det professionella planet, jag har en bakgrund som serieentreprenör, är professionell coach sedan 2005, driver ett företag, Kickass-Coach, där vi bistår människor och företag som vill ha ett annat resultat än idag. Personligt, jag är 54 år, uppvuxen i Malmö och bor delvis kvar där men spenderar ungefär halva tiden i Palma på Mallorca, där jag också bor. Är beroende av att träna kampsport som jag gjort i nästan hela mitt liv. Jag är lite motsägelsefull, jag gillar verkligen det nya och att utmana mig själv när det gäller personlig utveckling och att möta nya människor, medan jag har konserverad syn på bilar, motorcyklar och musik. Det är tryggheten och basen som gör det andra möjligt tror jag.


Men innan du läser vidare. . .


Mina svar är mina svar, det är alltså mina perspektiv som coach, inte som läkare eller psykolog, och det kan vara så att andra har helt olika uppfattning och det kan vara så att andra menar att jag enligt vetenskapen har fel. Om du blir provocerad av det jag skriver, ta möjligheten och förmedla ditt perspektiv på samma frågeställningar och hitta ett sätt att nå ut med detta. Är det något du undrar över finns jag på philip@kickasscoach.se och jag svarar på alla mejl även om det ibland tar flera veckor.


Vad är din definition av psykisk ohälsa?


– När vi upplever saker som andra inte gör och när vi låter dessa tankar ta över våra beteenden för att sedan ha en så pass negativ påverkan på våra liv att vi inte längre är ledare själva. Det kan handla om att avstå sammanhang, om att säga nej till relationer och arbete till att helt isolera sig.


Gränsen mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa, vart går den enligt dig?


– Om vi har psykisk ohälsa och är omedvetna eller om vi har det och är medvetna om det och inte gör någon förändring, där är det psykisk ohälsa. När vi inte har det eller har det och gör något åt det kan man börja prata om psykisk hälsa eller tillfrisknande från psykisk ohälsa.


Vad tror du det är som avgör att vissa personer faller ner i träsket, medan andra klarar sig undan?


– Det beror på vad träsket är. Någon som står bredvid en alkoholist skulle kanske säga att alkoholismen är träsket medan alkoholisten kanske menar att det är alkoholen som skyddar från psykisk ohälsa, som stänger av jobbiga känslor. Vad som leder till att vissa faller ner i det eller inte är både genetiskt och socialt, hur reagerar vi på t ex droger och alkohol och socker och hur har vi lärt oss hantera motgångar.


Har du själv någon relation till den?


– Ja. Jag har t ex en förmåga att kunna fokusera på en sak och göra den bra och ta den hela vägen tills den är färdig. Baksidan av det är en slags tvångsmässig besatthet kring just den saken och annat runtomkring blev i perioder lidande innan jag tog hjälp med samtal för att förstå hur jag är och hur det påverkar mig både negativt och positivt och sen kunna arbeta mer medvetet för att fortsatt kunna göra bra saker utan att det påverkar min hälsa och relationer negativt.


Jag har också coachat många s k högpresterande, alltifrån elitidrottare till entreprenörer och det är ofta samma faktorer som finns med i deras liv, och något som många rä rädda för att förändra för att det finns en rädsla att det som ger en njutning ska försvinna. Det kan också finnas hinder kring förändring för att vi förväxlar prestation med välmående och lycka.


Hur kan vi, enligt dig, förebygga och minimera den psykisk ohälsan?


– Våga prata om hur vi känner det, både rent generellt och även i specifika situationer som gör oss osäkra. Be den vi pratar med att inte försöka fixa oss eller döma oss utan bara lyssna och kanske förstå och spegla.


Skulle du säga att det är viktigt att prata öppet om hur vi mår psykiskt?


– Ja. Och vi kommer ibland till en gräns där vi behöver ifrågasätta oss själva ”hur vill jag ha det och vad är jag beredd att göra för att nå dit?” och när vi lyssnar på någon som inte mår bra också våga fråga hur den personen vill ha det och hur vägen dit skulle kunna se ut. Och om den personen behöver något från en. Det är också viktigt att våga prata om när vi mår bra psykiskt. För det kan fungera som ett sätt att äga det och våga stanna kvar och vara stolta över oss själva istället för att rusa iväg till nästa grej. Vi bidrar också till samtal som kan inspirera andra.


Vilka anser du vara de tre främsta stegen man bör tänka på för att lyckas skapa sig en god psykisk hälsa?


1. Sinnesro. Har jag frid i sinnet? Annars gör det som gör dig fridfull.

2. Vårda dig själv och andra. Inte bara dig själv, inte bara andra.

3. När något inte känns helt bra, våga be om hjälp utan att exakt veta vad det är du behöver.


Du arbetar som kickas-coach och har till huvuduppgift att coacha personer som är i behov av förstärkt hjälp att se sanningen i deras livssituation, sig själva och sitt handlande.


Hur vanligt är det att personer som söker sig till dig, även har med sig ett bagage av psykisk ohälsa?


– Jag skulle säga att drygt 25% har detta. Här gäller det för oss att titta på om det har en så stor negativ påverkan på den personens liv att det är det vi behöver titta på och jobba med, eller om detta är konsekvenser av andra felaktiga val. Ibland ockuperar vi oss med tankar som inte är produktiva, som leder till grubbel och som gör oss ork- och handlingslösa.


Är det generellt så att den problematik som ligger hos personen när det kommer till livsval och handlande i grunden orsakats av någon form av psykisk ohälsa?


– Nej. Det kan handla om värderingar (t ex ”man håller vad man lovar” och så stannar man i en relation där man utsätts för psykisk och fysisk misshandel istället för att lämna den eftersom man gjort ett löfte en gång). Det kan handla om rädslan av fattigdom som gör att man ständigt vill utveckla sitt företag eller ta mer timmar på jobbet som gör att man blir utmattad och isolerad och där man oavsett vad man uppnår blir mer och mer besatt av ”mer”. Sen kan psykisk ohälsa vara grunden till samma problematik och att man då istället döljer psykisk ohälsa genom sina prestationer. Det gäller alltså att kolla på hönan eller lägger och ibland hänger de ihop och bygger negativt på varandra.


Sedan 2008 har man även kunnat se dig i Lyxfällan. Där kan man få en liten skymt av vad en kickass-coach är och just hur du arbetar med att coacha andra i deras personliga utveckling.


Men vad är god personlig utveckling för dig?


– Min upplevelse av att jag vill vara den bättre personen än idag och att jobba i den riktningen och att förstå att det inte är ett slutmål utan en resa där det gäller att vara närvarande i sina känslor och nöjd med det man uppnår – att man sen vill ha mer är en annan sak, men först nöjd och fira, sen mer om det ger en något positivt.


Hur gör du för att nå en maximal personlig utveckling och även dina framgångar?


– Jag sätter mig i sammanhang med människor som vill samma sak (inte specifikt jobba med samma sak med sig själva utan som vill utvecklas) och då brukar detta väcka tankar hos mig, ofta säger andra saker om sig själva som jag inte ens visste att jag ville ha för egen del. Mina professionella framgångar jobbar jag inte för att maximera, inte de personliga heller, jag jobbar på i en takt jag är nöjd med.


Har du själv varit i behov av coachning eller terapeutiska samtal? – Även en kickass-coach har väl dalar i livet och brister som är i behov av bearbetning och förändring?


– Jag har haft en andlig mentor i drygt 20 år och har flera personer i mitt liv som jag har återkommande samtal med som jobbar professionellt med detta. Jag har även gått i terapi för att lösa upp vissa knutar. En del av mig tänker att det är viktigare att söka denna hjälpen än vad rent praktiskt är man vill jobba igenom. Det är ens mindset – att förstå att det finns saker som kan förändras men jag kan själv inte de dessa. Det handlar om ödmjukhet och jämlikhet. Min bestämda uppfattning är att de som jobbar med andras utveckling inte gör det tillräckligt bra om de tror att de sitter på alla svaren själva. Sen handlar det om att ta hand om sig själv också. Det räcker inte med att veta träning är bra för en, jag måste gå till gymmet också. Det är samma sak med personlig utveckling.


Avslutningsvis,

vad är din största motivation i livet?


– Frihet. Och att skapa.

Jag har t ex varit företagare i stort sett i hela mitt liv. Det innebär att jag från grunden får skapa det jag vill och sen har jag friheten att göra vad jag vill med det.

Att driva företag är som att måla. Man börjar med en tom duk och det är det vackra i det.

Med sport t ex så har jag aldrig sysslat med lagsport. Jag vill inte gå in i någon annans system utan bestämma allt själv.

När det t ex gäller yrkeslivet så har jag haft några få jobb tidigt i mitt liv, sedan startade jag företag där jag från grunden byggde det jag ville se som mitt. Jag kan tänka mig att det är som att måla, men börjar med en tom duk.


Vad händer härnäst i ditt liv?


– Jag ska komma tillbaka från skador och byta sport från kickboxning till boxning. Den resan börjar den 1 december. Jag funderar också på att byta lägenhet till hus på Mallorca där jag kan odla, använda solenergi och dra vatten från egen brunn. Tanken på självförsörjning känns spännande.


Något annat du vill förmedla?


– Ja. Personlig utveckling är inget du kan läsa dig till. Det handlar om att göra, eller inte göra saker. Det är en experimentverkstad och inget högskoleprov.

0 comments