41. Fredagsintervju: Tobias Karlsson.


Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv.


– Jag är en 42-årig dansare och föreläsare som just nu mår för otäckt bra. En kille som genom hårt arbete och med en positivt inställning till livet. Vänt motgång till framgång . 


Vad är psykisk ohälsa för just dig?


– Allt från osund stress till djupa depressioner . 


Vart skulle du säga gränsen går mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa?


– Jag tror det handlar om stress nivåer, men jag är heller ingen läkare. Dock finns det ju hälsosam eller ohälsosam stress.

När den blir destruktiv för dig och du mår dåligt av den, det kan väl vara ett första symtom på psykisk ohälsa.


Vad tror du det är som avgör att vissa faller ner i ohälsan rätt som det är, medan andra klarar sig undan den?


– Jag tror vi alla har olika stresstålighet och detta tror jag också kan beror på vilken förtid vi har och vilken trygghet vi skapat runt omkring oss.. De flesta av oss klarar nog att en bägare i livet rinner över då och då, det är när två eller flera bägare samtidigt rinner över, (jobbet, familjen, hälsan etc.) som vi förlorar fotfästet. 


Har du själv någon relation till den?


– Jag har på nära håll fått känna hur en av mina starkaste och tryggaste vänner totalt kraschade och var nära på att ge upp. Själv har jag har en del kortare panikångestattacker. 


Ganska nyligen släppte QX en intervju med dig, där du aktivt valde att släppa på fasaden och öppet berätta att du är hiv-positiv. Sedan tre år tillbaka.


Vad skedde hos dig i samband med att hiv-beskedet kom?


– Precis när beskedet kom blev allt ett enda mörker.


Jag inte visste vad det innebar att bära på viruset. Visste inte att man är totalt smittfri om man tar sin enda tablett om dagen eller att man med detta inte ens kan smitta vid oskyddat sex. Jag visste inte heller att man är friskförklarad om man tar sin medicin varje dag.

Det var tre dagar av ångest och tungt festade som inte direkt hjälpte på ångesten. Men efter tre dagar så skrev jag ett brev till mig själv där jag listade allt det magiska jag hade i mitt liv. Min familj, vänner och förmånen att jobba med det jag älskar mest i hela världen.

Nu får du välja: Ge upp eller fortsätt leva. . .


– Jag valde att leva. 


Påverkades du något psykiskt i samband med att du fick information om att du var hiv-positiv?


– ”Bara” dessa tre dagar av ångest.


Vad har varit det psykiskt jobbigaste för dig sedan sjukdomens uppkomst?


– Absolut hur andra människor runt omkring mig skulle reagera.


Hur har ditt privatliv, vardag och sexuella liv påverkats sedan din diagnos?


– Det har tro det eller ej inte påverkats alls. Jag kan ha sumpat en relation i början av min hiv resa, på grund av att jag inte vågade berätta. Men det är en av anledningarna till att vi måste prata mer om detta. Så att folk skall fortsätta leva sina liv precis som förut. Viruset påverkar inte detta över överhuvudtaget.


Det är fortsatt mycket okunskap där ute. Även bland homosexuella män. Vilket i sig är konstigt, då så många går omkring med extrem hiv ångest och oftast är för oinformerad om vad det egentligen betyder att leva med viruset. Nu efter att jag själv trotsat stigmat känner jag mig starkare än någonsin. Både fysiskt och psykiskt och går med stolthet i bräsen för att ge bilden av hiv ett mycket hoppfullare uttryck.


Stigmat måste bort. 


Hur har reaktionerna i allmänhet varit hos dem du berättat för?


– Väldigt varierande. Nu efter att jag ”outat” detta officiellt tror jag inte det finns några hjärtan kvar på Instagram. Men det finns även folk i min närhet som reagerat med frågan “Hur länge har du kvar?” Detta är pålästa människor som brukar vara helt uppdaterade.


Kan du se din hiv-diagnos som något positivt och bra?


– Ja absolut! Jag slipper min hiv-ångest. Jag är det säkraste man kan ha sex med och jag har fått ännu ett perspektiv på livet. Jag försöker att leva varje dag till fullo. Man vet aldrig var morgondagen ger. 


Vad skulle du vilja säga till de personer som delvis oroar sig för att eventuellt vara hivsmittade men även till de som går och mår dåligt över sitt hiv-positiva provsvar?


Testa er!!! Stressen av att oroa sig för att bära på viruset är 1000 gånger farligare än själva viruset. OM du mot förmodan skulle ha det, så förändrar det inte ditt liv alls! 


Innan jag tackar för att du tog dig tid och medverka i denna intervju återstår bara följande frågor.


Hur mår du generellt idag?


– Bättre än någonsin. Både fysiskt och psykiskt. Livet leker just nu. 

Vad händer härnäst i ditt liv?


– Jag är så glad för att boken ”Inte alltid en dans på rosor” går så bra och tänker fortsätta jobba med den. Föreläsa massor. Skall till Sölvesborg och föreläsa om en månad och försöka sprida lite empati och kärlek efter vad som hänt där nere de senaste veckorna. Annars så fortsätter jag och Gabriel att göra podden ”I säng med Tobias och Gabriel” varje vecka och släpper den på måndagar. Finns där poddar finns. 


Om man vill komma i kontakt med dig, undrar något eller kanske rent av vill gå på dejt med dig, vart når man dig bäst?


– Jag finns överallt! På tobiaskarlsson.se, facebook och instagram och hänger i mina ”hoods” på söder.


Något annat du vill förmedla?


– Stay positive! 

0 comments