43. Fredagsintervju: Åsa Vikman.


Vem är du?


– Jag heter Åsa Vikman och är 32 år, jag är gift med Johan och vi har två barn. Isabelle 3,5 år och Alexander 1 år. Vi bor i en villa i en förort till Stockholm. Jag blev diagnostiserad bipolär 2015 efter att ha varit sjuk i ca 10 år.


Vad är din definition av psykisk ohälsa?


– Psykisk ohälsa för mig när man mår dåligt psykiskt, oavsett om man har en allvarlig psykisk diagnos eller mår dåligt p.g.a. yttre omständigheter.


Gränsen mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa, vart går den enligt dig?


– Gränsen mellan psykisk ohälsa och hälsa är väldigt suddig. Min första tanke är att man lider av psykisk ohälsa om man mått dåligt under en lite längre period. Om man mår dåligt en dag p.g.a. något som hänt skulle jag inte kalla psykisk ohälsa. Det är väldigt svårt att säga var gränsen går. Jag tror det är väldigt subjektivt också, hur individen uppfattar sitt mående oavsett tid är en viktig faktor.


Vad tror du det är som avgör att vissa personer faller ner i ohälsa, medan andra klarar sig undan?


– Jag tror att vissa föds med större skörhet än andra, vissa verkar klara hur mycket motgångar som helst, medan andra inte gör det. Sedan är det såklart miljö och yttre omständigheter som spelar stor roll.


Jag jämför ofta mig själv med min lillasyster. Vi är pseudotvillingar och hade  samma uppväxt men har hanterat våra motgångar så olika. Hon har alltid varit tuffare än jag och klarat sig mycket bättre undan psykisk ohälsa. Jag är säker på att jag föddes med en skörhet att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom. Att det låg där under ytan, men att det var min uppväxt med alla dess svårigheter som gjorde att jag slutligen utveckla ångest, panikångest, agorafobi, GAD och slutligen bipolär sjukdom.


Hur kan vi, enligt dig, förebygga och minimera den psykisk ohälsan?


– Förebygga psykisk ohälsa gör vi främst genom att uppmärksamma det. Att människor med psykisk ohälsa vågar prata om sin upplevelse gör att andra också vågar. Genom detta ökar vi kunskapen och därmed minskar skammen och stigman förknippat med psykisk ohälsa. Jag tror att man behöver arbeta mycket mer förebyggande än vad man gör idag.

Tyvärr är det ofta så att insatserna är utformade på så sätt att de finns när man väl drabbats. Psykiatrin t.ex. Att gå ut i skolor, redan från grundskolan och prata om psykisk ohälsa är a och o. Jag förstod t.ex. inte att den där klumpen jag alltid hade i magen mellan 12 års ålder och 18 år var ångest. Tänk om jag hade kunnat sätta ord på vad jag kände. Jag tror att det hade hjälpt mig en hel del, kanske hade jag vågat prata om det om jag visste att jag inte var ensam.


Så mer förebyggande arbete. Det är avgörande för att minska psykisk ohälsa i samhället.


Du lever med diagnosen bipolaritet, som periodvis innebär höga toppar och djupa dalar. En sjukdom som både kräver och tar väldigt mycket av en människa och som kan vara svår att som enskild och utomstående både förstå, acceptera och anpassa sig till.


Hur har din bipolaritet påverkat och format dig som människa och finns det något i din bipolaritet som bromsar eller försvårar din vardag?


– Min sjukdom har påverkat mig otroligt mycket. Jag skulle vilja säga att den påverkade de flesta beslut jag gjorde fram till 2014.

Jag gjorde mig själv väldigt illa under hypomana perioder då jag träffade många olika män, flyttade land och rike, påbörjade utbildningar och avslutade dem lika snabbt. Betedde mig illa mot både kompisar och killar som har gett mig dåligt samvete och mardrömmar långt efter. Samtidigt hade jag aldrig fått uppleva så mycket som jag gjort om jag inte haft sjukdomen.


Idag påverkar bipolariteten mig ytterst lite. Jag får skov ibland men de hindrar mig inte från att göra något. Det kan vara att jag behöver mer sömn när jag är inne i ett depressivt skov. Jag kan få ångest ibland men då hanterar jag det genom att prata om det, ser till att jag äter bra och rör på mig. Jag är så tacksam för att min medicinbehandling fungerar så bra som den gör.


Vilka är dina tre främsta tips för hur man tar sig igenom en tung period?


– Mina tips för att ta sig igenom en tung period är

1. Ta hjälp om du behöver. (psykiatri, familj, anhöriga).

2. Även om det känns som att bara vill sova hela dagarna, försök att komma upp och ut. Man mår sämre av att sova bort dagarna, det är stor risk att man förlänger den tunga perioden.

3. Var snäll mot dig själv. Klandra inte dig själv för att du mår som du gör. Försök med all kraft du kan att blicka framåt. Det kommer att bli bättre.


Lever du i en relation? Hur påverkar bipolariteten den?


– Jag är gift med klippan i mitt liv, Johan. Min bipolaritet har främst påverkat min mans sömn mycket nu under småbarnsåren. Jag hade efter båda förlossningarna depressiva skov vilket gjorde att jag behövde få sova på nätterna och ibland på morgonen. Johan fick ta många många nätter och har gått lite på knäna p.g.a. detta. Inför barn nummer två blev det bättre, men det har helt klart påverkat är relation. Vi har tillsammans löst det och nu är det bra igen (båda barnen sover på nätterna tack och lov).

Att skaffa barn när man är bipolär krävs (om det går) lite planering. Man behöver se till att man har en partner och kanske anhöriga, vänner, grannar som kan hjälpa till. Sömnbrist är en trigger för mig och de flesta andra bipolära.


Vad är det som motiverar dig till att ändå vara så öppen kring din bipolaritet?


– Det som motiverar mig till att vara öppen om min sjukdom är för att jag vill hjälpa andra. När jag fick min diagnos hade jag velat läsa om en person som jag. Som levde ett bra liv med man och barn. Jag hade behövt det för att förstå att man faktiskt kan ha ett toppenliv trots sjukdom. Det fanns tyvärr inte många som berättade öppet om sin diagnos för bara några år sedan.


Finns det något du skulle vilja att andra visste om psykisk ohälsa?


– Psykisk ohälsa i allmänhet och bipolaritet i synnerhet behöver inte begränsa dig! Du kan leva ett toppenliv trots detta. Våga be om hjälp och var inte rädd för att få en diagnos. För mig var det starten på det liv som jag alltid velat ha men inte vetat hur jag skulle göra för att nå dit.


Ta hand om dig och tro på dig själv! Du är så mycket starkare än du tror!

0 comments