44. Fredagsintervju: Magdalena Kowalczyk.

Vem är du?

– Jag är en f d atlet (thaiboxare) som blev entreprenör och programledare. Har en civilekonomexamen för att backa upp det också.

Har du på något sätt varit i kontakt med psykisk ohälsa?

– Dels har jag själv mått dåligt bitvis, när jag lade handskarna på hyllan kände jag mig extremt vilsen i livet och blev ganska deprimerad faktiskt, och dels träffar jag ibland deltagare i Lyxfällan som har rätt trassliga bakgrunder som har bidragit till att de sitter med vissa självdestruktiva beteenden idag.

Vårt jobb är inte bara att hjälpa dem med ekonomin, utan även att bygga dem mentalt så gott det går under den relativt korta tid vi har på oss.

Vad är din generella uppfattning till den psykiatriska vården i Sverige?

– Överlag kan jag inte påstå att jag är särskilt väl insatt, men jag känner en helt fantastisk psykiater som jobbar på Huddinge sjukhus som driver ett projekt som handlar om sambandet mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa. “Braining” kallar hon det och jag tror verkligen att hon är något på spåren. Det är klart att man inte kan lösa alla problem med träning, men jag är helt övertygad om att vi kan öka lägstanivån på vårt genomsnittliga mående genom ökad fysisk aktivitet.

Varför skulle du säga att det är viktigt att prata om hur man mår?

– Idag mer än någonsin, i ett samhälle där i princip varje social medieplattform är full av “glada” människor som gapar om hur lyckliga och framgångsrika de är, är risken stor att man dras med i hetsen och tror att man är ensam i att inte vara på topp. Jag tror att vi gör våra medmänniskor en tjänst om vi vågar blotta våra svagheter för varandra. Det ska inte vara så stigmatiserat att vara ledsen. Att vara ledsen ibland är en naturlig del av att vara människa.

Vilka rutiner skulle du säga är särskilt viktiga för ett gott psykiskt välmående?

– Begränsa din tid på sociala medier och att följa andras liv. Lägg bort skärmen och var närvarande istället. Använd telefonen till att ringa eller ännu hellre ha gammeldags fysiska samtal öga mot öga med riktiga människor. Vet du med dig att du blir stressad av konton med supersmala, vältränade, opererade supermänniskor – sluta följa dem då. Det ger ingenting av godo.

Rör på dig regelbundet. Träning behöver inte bara vara att lyfta svintunga vikter på ett gym, det kan även vara dans, badminton eller någon sorts bollspel. Känns det jobbigt – bit ihop och kör ändå. Endorfinerna som uppstår i kroppen vid fysisk aktivitet är världens bästa uppåttjack, helt naturligt och välgörande.

Var snäll. Vi lever i en värld där det är så vanligt att folk rasar och hatar och grupperar sig mot varandra. Jag tror att vetskapen att man bidrar med något gott till den här världen är välgörande.

Vad skulle dina tre främsta tips vara till någon som inte mår psykiskt bra?

– Dela med dig – prata med någon. Stäng dig inte inne. Tro mig, det FINNS alltid någon som bryr sig och som skulle känna sig hedrad över att få ditt förtroende.

– Jaga de sakerna som får dig att le – vare sig det är att krama en kompis bebis/hundvalp/valfritt eller se en fånig komedi på Netflix. Hjärnan mår bra av leenden, oavsett var de kommer av.

– Låt hjärnspöken vila ibland och lyft blicken utåt istället – gör något osjälviskt för någon annan, typ baka en kaka till dina föräldrar, bjud hem en vän som har det svårt på te eller hjälp damen med barnvagnen av bussen. Det ger en bra känsla i magen se andra och att ge, även om det är enkla saker.

 Vad är din största motivation i livet?

– Att kunna se mig själv i spegeln och känna mig stolt för att jag vet att jag gör världen pytte lite lite bättre.

Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara eller är du nöjd?

– Kan med stolthet hävda att jag alltid har levt mitt liv just efter premissen: se aldrig tillbaka och undra “what if”..? Visst har jag fattat beslut som kunde ha varit bättre i det stora hela, men jag fattade dem efter bästa förmåga givet den jag var och det jag visste just då och det är allt man kan begära av sig själv.

Något annat du vill tillägga?

– Jag har tyvärr inte obegränsat med tid, men om det är någon som känner sig vilsen och jag eventuellt skulle kunna hjälpa med råd, så får man gärna höra av sig till magsdalena@hotmail.comeller @magdalenakowa1czyk på instagram.  Jag lever som jag lär och försöker att hjälpa andra där jag kan. Hoppas att du som läser gör detsamma.

0 comments