48. Fredagsintervju: Marcus Olausson.


Vem är Marcus Olausson? Berätta gärna lite om dig själv.


– Jag heter Marcus och är 33 år. Bor i Stockholm tillsammans med min dotter som bor hos mig halvtid och jag är och har alltid varit väldigt träningsintresserad, vilket tillsammans med min dotter tar upp större delen av min fritid. Jag har tidigare varit handbollsproffs utomlands, gjort 4-5 säsonger som Herkules i Tv4:as Gladiatorerna och arbetar nu som ST-Läkare i Stockholm.


Har du på något sätt varit i kontakt med psykisk ohälsa?


– Via arbetet kommer jag i kontakt med det så gott som dagligen. Däremot har jag mindre erfarenhet på det privata planet. Jag har vänner som står på någon form av psykiatriskt läkemedel, någon vän som gått igenom en krisreaktion, men inte mycket mer än så. Arbetsmässigt så har jag arbetat inom beroendevården i Stockholm som jourläkare senaste 3 åren samt under 3 månader av min AT arbetat på en allmänpsykiatrisk avdelning. Så i arbetet har jag stött på det mesta, beroende, depression, bipolaritet, psykoser, beroende, personlighetsstörningar mm.


Vad är din generella uppfattning till den psykiatriska vården i Sverige?


– Det här är en knivig fråga. Jag har sett både väldigt väl fungerande psykiatrisk vård och väldigt dåligt fungerande vård. På en populationsnivå skulle jag nog ändå säga att den är funktionell, men det innebär inte att jag tycker att den är fungerande på en individnivå. Framförallt finns det patientgrupper som faller mellan stolarna då de är utanför “ramarna”. Men som positivt exempel kan personer som söker beroendevård i Stockholm i regel redan få en öppenvårdskontakt redan dagen efter, dvs väldigt bra tillgänglighet när man väl tagit det stora steget och vågat be om hjälp.


Varför skulle du säga att det är viktigt att prata om hur man mår?


– För psykisk ohälsa är något som växer explosionsartat i dagens samhälle. Trots att fler och fler mår sämre så anses det konstigt nog fortfarande vara tabubelagt att inte mår bra psykiskt. Att prata om sina kroppsliga sjukdomar är helt ok, men inte sina psykiska. Denna form av stigmatisering tror jag gör att folk mår ännu sämre vilket blir en ond spiral. Jag tror och hoppas att vi blir bättre på att prata känslor. Där har vi nuvarande och blivande pappor en viktig uppgift, – att få våra söner att inse att känslor är något som inte är omanligt att prata om, att våga be om hjälp, att våga säga hur man egentligen mår.


Vilka rutiner skulle du säga är särskilt viktiga för ett gott psykiskt välmående?


– Sömn och åter sömn. Jag ser på många av de patienter jag möter både inom psykiatrin och beroende att sömnen är A & O. Utöver det är träning i alla dess former bra. Oavsett om det är promenader, gym eller tennis – TRÄNA! Ett socialt umgänge gör också att du mår bättre i långa loppet. Du får en socialkontext och ett skyddsnät som är viktigt! Rutiner överlag är också viktigt, dvs att gå upp och gå till jobbet.


Vad skulle dina tre främsta tips vara till någon som inte mår psykiskt bra?


– Sömnen, sover du inte blir du sämre. ALLA som sover dåligt mår dåligt psykiskt förr eller senare. – Våga prata om det och behövs det så be om hjälp. – Träna! Motion är en av de bästa mediciner du kan använda mot ångest och depression.


Vad är din största motivation i livet?


– Min dotter, hon är så jävla bra på alla sätt!


Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak. Vad skulle det vara eller är du nöjd?


– Inget. Det som formar oss som personer är kombinationen av våra misstag och framgångar. Att välja bort något skulle således vara att välja bort något som gjort mig till den jag är och det vill jag inte. Sen har jag precis som alla andra gjort saker som varit mindre genomtänkta eller till och med rent och skärt dumma.


Något annat du vill tillägga?


– Ja, mår du dåligt så prata om det. Våga be om hjälp, du är långt ifrån ensam.

0 comments