50. Fredagsintervju: Robin Araya. – “Att ge upp är aldrig ett alternativ.”


Instagram att ställa sina frågor till mig, som tanke att användas i Fredagsintervjuns femtionde och där med även årets sista intervju. Jag har nu valt ut tio stycken som jag svarat på här nedan.

Vart befinner du dig idag i din psykisk hälsa?


– Idag känner jag mig, för det mesta väldigt välmående och balanserad. Vardagen fungerar på en stabil nivå, med plugg och återhämtning. Självklart finns det fortfarande dagar som är tunga och ångestfyllda, men dessa är inte lika långvariga som tidigare och sänker mig inte lika mycket som förr. Men för det mesta mår jag väldigt bra.


Hur håller du din motivation och ditt psykiska välmående ajour, har du några tips?


– Jag försöker att hela tiden hålla min vardag på en lagom nivå som jag känner är behaglig. Både för kropp och själ. Det kan innebära att jag ibland prioriterar bort vissa saker för att inte behöva känna mig stressad eller skapa mig ångest.utöver det försöker jag också sova ordentlig om nätterna för att få känna mig pigg och motiverad på morgonen. Jag gör även saker som gynnar mig och som jag anser ger mig positiv energi.


Kan man bli frisk från psykisk ohälsa? Till exempel Utmattningssyndrom, depression och utbrändhet.


– Ja, det går definitivt att bli kvitt psykisk ohälsa, men det kan ta tid. Lika lång tid som att bli sjuk kan det ta att bli frisk. Det kräver ibland en del livsförändringar, tålamod och professionell hjälp. Vissa av sjukdomarna inom det psykiatriska kräver att både kropp och själ behöver samspela och att båda delarna tas på allvar. Sätt dig ner och rannsaka dig själv och försök se vad du kan förändra och prioritera bort för din hälsas skull.


Hur hanterar du stress i vardagen?


– Jag försöker att inte ta på mig för mycket uppgifter om dagarna, utan sätter upp en lista i huvudet på det som för dagen är det absolut främst som behövs göras. Resterande får vänta. Sedan försöker jag även ta tid åt återhämtning, en power-nap är det absolut bästa som finns på dagarna det är ett sätt att ta hand om sig själv som är rätt underskattat men effektivt.


Tar du fortfarande mediciner för ditt välmående?


– Ja, jag tar Venaflaxin 150mg/dag för att behålla en stabil nivå av mina ångeststörningar samt förebygga eventuellt återfall i Depression. Men from årsskiftet skall jag be om nedtrappning då mycket biverkningar tillkommit. Däremot kommer mina vid behovsmediciner få stå kvar.


Har du försökt ta ditt liv någon gång?


– Ja, det har jag. Året var 2017.


Om du ser tillbaka på perioden i livet när du var sjuk i din depression. Hur ser du på den idag?


– Min depression är en stor del till den människan jag idag är. Jag har blivit både mycket starkare mentalt men också mycket mer medveten i mig själv och mina gränser. Så perioden är något jag som ser tillbaka på rakryggad och stolt, om det är rätt ord att använda i detta sammanhang.


Vad gör du för att hantera ångest?


– Jag försöker att andas, ta en paus från det jag för stunden gör och ibland tar jag min vid behovsmedicin och lägger mig en stund. Annars försöker jag att använda knepen som jag nämnde angående stress i vardagen.


Hur upplevde du stödet och hjälpen du fick från ditt läns landsting?


– Jag måste säga att jag vart väldigt bra mottagen och fick ett bra stöd av både av läkare, psykologer, kuratorer och sjuksköterskor. Kanske att jag fick arbeta lite för att få hjälpen i början, men när processen sedan var igång ordentligt så anser jag ändå att den fungerade bra på alla plan. Jag bytte till och med öppen mottagning i samband med flytt och även detta sköttes utan problem av mitt landsting.


Skulle du rekommendera att andra vänder sig till läkare och psykiatri?


– Utan tvekan! Även om man får bra stöd och hjälp av utomstående, så är det definitivt värt att vända sig mot psykiatrin och läkare om behovet finns. Ge inte heller upp om det skulle vara så att det anses gå trögt i början från deras sida. Ligg på och håll ut. Det är värt allt i slutändan.

0 comments