52. Fredagsintervju: Daniel “Eggemannen” Ekberg.


Vem är du? Berätta gärna lite om dig själv.


– Daniel ”Eggemannen” Ekberg snart 45 år journaliststuderande tvåbarnsfar och gift. Jag vill att folk ska bli glada när jag kliver in i ett rum. Det är så jag vill bli beskriven. Men jag ses nog som lite underlig.


Vad är psykisk ohälsa för dig? Vart går gränsen mellan frisk och sjuk?


– Psykisk ohälsa är när ens huvudknas ställer till det för ens vardag. När det hämmar en eller ställer till det så det inte går att fungera ordentligt.


Har du någon relation till psykisk ohälsa?


– Ja jag har själv gått in i väggen. Då blev det problem i vardagen när hjärnan varvade upp.


Hur utgav den psykisk ohälsan hos dig? Vad var det som fick dig att ta tag i situationen?


– Det blev mest påtagligt när jag stod Och tittade på dörren till toaletten och inte kunde komma på hur man använder dörrhandtaget. Då förstod jag att det där inte höll längre att jag var tvungen att ta tag i det.


Hur kan vi, enligt dig, förebygga och minimera den psykisk ohälsan?


– Vi kommer inte kunna göra av med det som i ett trollslag men jag Tror att vi Måste låta folk få återhämta sig. Och att lyfta påskammen. Det är inte skämmigt alla har det Mer eller mindre. Så om vi kan acceptera det så blir det nog lättare för många.


Vad är dina främsta tips att använda sig av för att förebygga psykisk ohälsa?


– ATT se varje människa som unik och hitta en kombination av medicin, motion och medmänsklighet


Det samtalas fortfarande en del om hur den ”perfekta” kroppen bör vara för att anses normativ.

Vad har du för relation till din egna kropp?


– Är inne i en period där jag i samarbete med Aftonbladet och viktklubb försöker minska mitt omfång. För min kropp var lite för stor, tung och otymplig. Så mitt och kroppens förhållande har varit lite ansträngt.


Hur mycket påverkas du mentalt av den siffra som visas på vågen?


– Inte mycket faktiskt. Det är siffror bara, som i förhållande till varandra visar åt vilket håll kroppen förändras.


Är siffran på vågen det enda som avgör ens idealvikt och hälsa?


– Skulle säga att den inte avgör alls. Det är ett mått bara. Du kan väga 140 och ha en väldigt god hälsa eller 75 och ha en väldigt dålig hälsa. Vikten är utan andra parametrar inte värt ett dugg. OM jag säger att en kille väger 130 kg…så säger det ingenting. Det kan vara tjocka jag som jag pratar om eller Magnus Samuelsson. Inte innan man har alla parametrar så är det omöjligt att skapa sig en bild.


Vad är dina främsta tips till personer som vill men trots viljan faktiskt har svårt att tycka om sin egna kropp?


– Det är populärt idag att älska sin kropp oavsett, men det måste man ju inte. Dock bör man fundera på hur man vill att ens kropp ska se ut och fungera och varför det? Framför allt VARFÖR… är det för din skull eller någon annans? Är det för hälsan eller fåfängan? (Båda är ok) för mig har det varit lika delar som blivit drivkraft. Det viktiga är att vara medveten. Jag accepterar att min fåfänga är grundad i att mina manligaskönhetsideal (Som jag vill passa in i) är styrda av hur vi matats med bilder av hur man borde se ut. Men i och med att jag vet det så kan jag hantera det På ett annat sätt.


Vilken stor roll anser du kroppshetsen i allmänhet spelar till den psykisk ohälsan?


– Det är nog en del, absolut inte allt. Att vara lyckad är nog boven. Och då att vara lyckad så alla andra vet det, dvs efter alla andras måttstock. Och såklart har utseende en del i det eftersom det är det som syns på typ Instagram.


Vad skulle vi på en individnivå kunna göra för att bryta detta mönster?


– Acceptera oss själva och visa våra svaga sidor. Våra äkta sidor. Och att inte drömma andra på något sätt.


Avslutningsvis, Vad motiverar dig i vardagen?


– Att folk är glada eller ska bli glada.


Om du fick möjligheten att möta 10-åriga Daniel och ge honom några peppande. visa och rådande ord, vad skulle säga honom då?


– Bara kör och fortsätt vara snäll för det är det bästa. Och fortsätt teckna och lär dig ett instrument.


Vad kan man se härnäst med dig? Finns det något du känner du kan dela med dig av.


– Härnäst så kan det vara så att jag dyker upp i ett fredagsunderhållningsprogram på TV, sen ska jag göra min praktik på SVT Sport, så då kan jag kanske dyka upp.

0 comments