53. Fredagsintervju: Johan Anderblad.


Vem är du?

– Jag är en människa som har haft tur i livet, och som fått göra det jag vill. Men jag hade ingen särskild väg utstakad, utan låtit det bli lite som det blir. Mina drömmar var först musiker, ljudtekniker, författare, skådespelare, radioproducent, journalist, TV-producent. Och på nåt sätt har det blivit lite så. . . En blandning av allt. Nu när jag skriver barnböcker och producerar TV-program för barn och vuxna, där jag är mest känd för barnproduktioner som Johans fordon, men också förstås som programledare i Bolibompa i 20 år. Otroligt roliga år, som fortsätter nu när jag är ute på bibliotek och träffar barn och familjer och berättar om min barnboksserie om Bojan, som älskar alla fordon.


Har du någon egen erfarenhet kring psykisk ohälsa?


– Som så många inom jobb som har med prestation och bekräftelse att göra, som detta i grunden såklart handlar om, så har jag fått min beskärda del av ångestsyndrom. Under många år hade jag problem med panikångest och även generaliserad ångest, som förståsigpåarna kallar det. Har lärt mig att ta det lugnare nu, och har även fått verktyg att hantera problemen, men min stora lärdom är nog att faktiskt acceptera den jag är, och hur jag är, med svagheter och styrkor, och forma livet efter detta. I mitt fall handlar det om att lära känna mig själv och behandla mig själv med förståelse och empati, att inte vara så sträng mot mig själv helt enkelt.


Vad är dina tre absolut bästa tips för att inte ge upp livet?


– Lär känna dig själv. Acceptera dig själv. Låt inte andras förväntningar få styra, bestäm själv hur ditt liv ska levas.


Vilken tror du är den effektivaste metoden till att lyckas eliminera stigmatiseringen kring psykisk ohälsa?


– Att prata och vara öppen med psykiska problem är superviktigt. Vi vinner alla på att öppna upp vårt inre. Människor som inte kan ta det, är ofta människor som själva har ett problem, som de stängt inne och inte vill veta av. De blir påminda när andra öppnar upp sig och stänger då av och kan bli avvisande själva.


Om du kunde backa tillbaka bandet och få möjligheten att prata med ditt 15 åriga jag, vad skulle du då säga?


– Hej Johan, som är 15 år! Jag vet att du så febrilt försöker att passa in i gruppen, och hur du anstränger dig varje dag att får vara med och inte bli utanför. Jag vet att det är omöjligt att ge dig råd om att du ska vara dig själv. För det är mycket svårare än man tror. För i den åldern du är så är det också svårt själv att veta vem man är. och ännu mindre vem man ska bli. Men du ska veta att den här jobbiga tiden går över fortare än du tror och sen har du chansen att verkligen kunna hitta dig själv och ta reda på vad du vill. Och då kommer du att kunna andas ut och hitta ditt allra egna sätt att leva. För alla är vi olika, och det betyder också att vi alla behöver kunna leva på olika sätt.

0 comments