55. Fredagsintervju: Zara Kronvall Sigfridsson.

Vem är du? Kan du berätta lite grann om dig själv och vad du sysslar med om dagarna? 

- Jag heter Zara Kronvall Sigfridsson, snart 38 år och bor i en by utanför Kristianstad med min familj. Jag är gift med Emil och vi har barnen Ängla född 04 och Vilda & Älvinfödda 09. Arbetar som sångerska och elevassisten.


Min sångkarriär startade som en av sångerskorna i gruppen SAREK. I dag turnerar jag och släpper musik med min familj som just Familjen Sigfridsson och tillsammans med Sarek-kollegan Jessica, som Zara & Jessica.


Jag harbetar även i skolan som elevassistent, eftersom jag brinner för att elever med npf får den hjälp de förutsättningar de behöver.  


Vad är psykisk ohälsa för dig? Vilka tankar dyker upp när du säger ordet för dig själv? Vilka känslor väcker det? 


- Tankarna som dyker upp är att alldeles för många lider av just psykisk ohälsa och att det kryper ner i åldrarna. Jag känner stor oro kring ordet.


Har du personligen någon koppling till psykisk ohälsa?


- Ja. På gymnasiet blev jag diagnostiserad panikångest. Under många år hade jag stora problem och medicinerade för att orka med min vardag. Jag har gått i terapi och har idag inte längre några attacker. Men det har i stället lätt till andra bekymmer, så som att jag varit livrädd för att bli sjuk (kräkas) i offentliga rum. Under många år klarade jag inte att åka tåg, gå på bio etc. Gjorde jag det mådde jag fruktansvärt dåligt och kunde bara koncentrera mig på mitt mående. Hittade mina knep, så som att alltid boka plaster längst ut, ha spypåse i handväskan och prata med mig själv i huvudet. Låter ju helt knäppt, men så var det.

Idag är det mycket bättre och det begränsar mig inte lika mycket. Jag har utvecklat emetofobi, så  går det magsjuka är jag livrädd. Då menar jag livrädd. Känslan är densamma som att man skulle vara jagad av en björn.


Jag har också psykisk ohälsa bland nära & kära.

Min son har ADHD, en diagnos som innebär väldigt mycket ångest & oro för personen med diagnosen. Min dotter 15 år har ångest, depression och opreciserad ätstörning.

När ens barn inte mår bra dras mattan under ens fötter. Som tur är finns det hjälp och stöd att få.


Det är inte självklart vart gränsen går när det kommer till vad som är psykisk ohälsa och inte. Vart skulle du säga gränsen går?


- Gränsen går när det påverkar ditt liv & din vardag.


Vad tror du generellt är den avgörande delen som gör att vissa människor drabbas av psykisk ohälsa medans andra klarar sig undan?


- Jag tror mycket beror på arv. Alla människor är ju olika, men jag tror att dem som har höga krav på sig själva har lättare att må sämre. Som att vi aldrig duger, alltid jagar efter att bli bättre.


I vissa fall tror jag miljön vi befinner oss i påverkar.

Hur kan vi, enligt dig göra för att förebygga och minimera ohälsan som idag existerar i världen? 


- Svår fråga.


Vi lever i en värld där vi jagar framåt hela tiden. Vi ska hinna med så mycket som möjligt och helst ska allt vara så perfekt som möjligt. Det är ju egentligen bara vi som kan sätta ner foten och sänka kraven på oss själva. Tänk om vi alla kunde göra det tillsammans!


Sedan behövs det mer resurser till sjukvården. Man ska inte behöva stå i långa köer eller bli hemskickad när man ber om hjälp. När man tillslut får hjälp kan det vara för sent.


Vad kan du som enskild individ göra för att vara med och bidra? 


- Vara öppna, prata om det. Jag har alltid varit öppen med mina bekymmer kring psykisk ohälsa och kring min sons diagnos. Jag märker att det uppskattas och många känner igen sig. Det är en skön känsla att veta att man inte är ensam.

Det perfekta instagramlivet ökar på press & stress. Vi alla borde våga visa mer av hur verkligheten ser ut. Det skulle alla må bättre av.


Skulle du säga att man som arbetstagare har rätt till att sjukanmäla sig om man vaknar upp och känner sig dålig psykiskt?


- Absolut!


Men jag tror det är ännu viktigare att låta sina närmaste kollegor veta om hur man mår, för då kan prova att ta sig till arbetet. Det är så lätt att stänga in sig när man mår psykiskt dåligt och själv har jag alltid varit livrädd för det. Att tillslut inte våga gå ut.


Vad är ditt absolut bästa och främsta tips som man bör tänka på som anhörig, när det kommer till att agera bra stöd?


- Finnas, lyssna, förstå, pusha varsamt & ta hjälp!


Slutligen,


Hur mycket har musiken betytt för dig genom åren? Har den haft en psykisk påverkan på dig?


- Allt skulle jag säga. Jag kom med i Sarek efter tuff tid med panikångest, men musiken gjorde mig gott!


Men jag har haft perioder där den psykiska ohälsan påverkat mig negativt. När jag hade som mest ångest för att bli dålig offentligt kunde jag knappt kliva ut på scenen. Jag drog mig tillbaka en tid.


Vilka rutiner är särskilt viktiga för dig för att du ska kunna må bra och känna harmoni i vardagen?


- Rutiner över lag mår jag bra av. Jag behöver ha ordning hemma för att känna harmoni och idag har jag hittat en lagom balans där. Det kan ju lätt leda till en stress, vilket det har gjort tidigare.


Träna gör mig gott, mer än jag förstått. Så det unnar jag mig två gånger i veckan.


Vilket är det allra bästa verktyget för att lindra ångest, stress eller andra obehagliga känslor som får en att må dåligt? Bortsett från de medicinska läkemedel som finns att skriva ut av läkaren.


- Promenader tycker jag är det bästa när oro, stress & ångest sätter in. Det är viktigt att hitta sitt sätt för lindra när det sätter in. Det kan vara allt från att ringa en speciell person, andas i fyrkant till göra något helt annat (se film etc) för att leda bort tankarna.


Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara? 


- Aldrig ha ställt de där orimliga kraven på mig själv. Att tidigare i livet skitit i andras dåliga energier, inte tagit åt mig utan skakat av mig det.

Vad skulle du säga är hemligheten till ett lyckligt och hälsosamt liv? 

- Det finns ju ingen som lever i lycka precis hela tiden. Att jaga efter det är nog farligt. Men att tycka om sig själv är ju prio nummer ett. Omge sig med människor som gör en gott. Träna & äta näringsrik mat. Jobba med något som man tycker om, brinner för och som ger dig mycket tillbaka.

Något annat du vill tillägga innan vi avslutar och jag tackar för att du tagit dig tid till denna intervju?

- Du som läser, du duger precis som du är!


Alla foton tagna av: Jannica Sjöström

0 comments