56. Fredagsintervju: Tobias Ström.

Tobias Ström är anestesisjuksköterska och en av grundarna till initiativet #regnbågsblod. Ett initiativ som drevs fram med målvisionen om att förändra de föråldrade föreskrifter som hindrar bi- och homosexuella män från att donera blod.


- Jag lever med min man sedan 9 år tillbaka och har ända sedan jag började läsa till sjuksköterska ifrågasatt och kritiserat de föråldrade föreskrifter som idag råder.

Regnbågsblods födelse


Vill du berätta lite mer kring när och hur idén till själva initiativet föddes?


- Tankarna kring initiativet har funnits med mig ända sedan jag ställde till en scen på blodcentralen i Uppsala 2011. Jag var då sjuksköterskestudent och blev nekad att ge blod trots att jag levde i ett monogamt förhållande och visste att jag var en mycket lämplig blodgivare. Men det var först 2018 tillsammans med Jesper Peterson jag bestämde mig för att göra initiativet till verklighet. Vi planerade, tog fram en logga, träffade samarbetspartners och experter under ett år. I april 2019 släppte vi initiativet i sociala medier och fick genast stor spridning.


Sommaren 2019 fylldes med manifestationer, deltagande i olika lopp och Pridefestivaler runtom i landet. Vi debatterade med socialstyrelsen live både i SVT och TV4, jag satt i panelsamtal med folkhälsomyndigheten, ockuperade socialstyrelsens trappa tillsammans med Barbro Westerholm, var på socialdepartementet och diskuterade blodfrågan med hälso- och sjukvårdsministern.


Till de allra flestas kännedom har Sverige en lång väg att vandra när det kommer till att plocka den tolv månaders karensen som idag existerar, gällande män som har sex med andra män. . .


Hur ska vi lyckas nå målvisionen ni strävar efter, där blod bedöms efter risktagande istället för sexuell läggning?


- Karensen kan komma att ändras redan till hösten. Vi har regelbundet kontakt med socialstyrelsen för att kunna följa hur arbetet fortlöper. Det nya regelverket som socialstyrelsen jobbar med kommer sannolikt ut på remiss i mars, tyvärr befarar vi att det endast blir en karenssänkning från 12 till 4 månader, vilket inte ändrar särskilt mycket i praktiken. Kravet på total avhållsamhet kommer kvarstå fast under fyra månader istället för tolv.r. Män som lever i monogama relationer med andra män kommer fortfarande vara tvungna att avstå sex med varandra i 4 månader för att kunna ge blod. Det kan komma att behövas ett nytt regeringsuppdrag för att vi ska nå screeening för sexuellt risktagande istället för sexuell läggning. Därför planerar vi att ännu en gång sitta ner med socialdepartementet för att prata om blodfrågan och begära ett nytt regeringsuppdrag.


Så för att bi- och homosexuella män inte ska behöva avstå sex så krävs det att regeringen tar sitt förnuft till fånga och ser över föreskrifterna kring att få donera blod. . . Varför är detta inte mer aktuellt uppe hos staten?


- Mycket bra fråga, det undrar vi med! Den återkommande blodbristen i svensk sjukvård är angelägen och allvarlig. Vi är i behov av fler blodgivare, samtidigt som det borde vara av större intresse att bekämpa stigma och strukturell särbehandling som saknar evidens.


Som du nämner i inledningen av intervjun, så lever du själv i ett monogamt samkönat äktenskap. . . Hur känner du personligen inför denna regel?

- Den är upprörande och stötande och uppfattas av mig som diskriminering. Det är inte bara jag som tycker, det har under dom senaste åren kommit in många anmälningar till diskrimineringsombudsmannen gällande blodfrågan, varav alla utredningar har lagts ned med hänvisning till att ”det är ingen rättighet att ge blod” och att myndigheter som socialstyrelsen ska ha intern granskning. Kanske är det så att frågan inte faller under diskrimineringslagen, men det är onekligen någon form av dold diskriminering eftersom reglerna diskvalificerar en hel grupp individer utan att kunna visa på evidens.


Så du skulle du donera blod om möjligheten gavs och föreskrifterna ändrades?


- Självklart, jag ser fram emot den dagen.


Vad tror du är orsaken till att Sverige fortfarande lever kvar i dåtiden när det kommer till blodfrågan, trots att både ny forskning och kunskap givits genom åren?


- Till största del tror jag det handlar om skräcken efter HIV-epidemin som drabbade många MSM på 80-talet. Den skräcken lever kvar än idag även fast förekomsten av nya HIV-fall i Sverige är oerhört låg och har varit låg i många år.


När tror du vi har nått en förändring?


- Jag tror att en karenssänkning kommer ske under 2020, kanske kan vi under året få se ett nytt regeringsuppdrag. Men en screening baserat på risktagande istället för läggning kommer kräva ny forskning och en ny utredning, så det kan dessvärre dröja flera år. Det är därför vi behövs, för att bilda opinion och aktualisera frågan.


Regnbågsblods framtid


Regnbågsblods nästa steg nämnde du tidigare för mig, var att ni skulle bilda en stiftelse för att stödja forskning kring hbtq+ perspektiv. En stiftelse där psykisk ohälsa bland hbtq+ personer bland annat skulle vara en hjärtefråga. . .


Kan du berätta lite mer kring er tanke om stiftelsen?


- Stiftelsen är i bildningsfas och vi arbetar hårt för att få in kapital för ett stiftande. När stiftelsen är på plats och vi får in medel att dela ut kommer ändamålet att vara forskningsprojekt inom hälso- och sjukvård som har ett tydligt HBTQ+ fokus. Vi har en styrelse, externa experter och ett förordnande, så i nuläget är det bara en fråga om att hitta donationer och gåvor som kan bidra till stiftelsens bildande.


Vad innebär detta för framtiden?


- Regnbågsblod är ett projekt som ”moderstiftelsen” kommer fortsätta driva tills blodkampen är vunnen. Jag vill att nästa projekt ska handla om att stimulera forskning som syftar till att bekämpa psykisk ohälsa bland HBTQ+ personer.


På vilket sätt kommer då psykisk ohälsa lyftas fram hos er?


- Vi vill arbeta med HBTQ+ frågor kunskapsbaserat. Därför vill vi med hjälp av befintlig och ny forskning ta reda på vilka utmaningar och behov denna grupp har och evidensbaserat angripa strukturella problem vi har i samhället.


Vad är psykisk ohälsa för dig och har du själv någon relation till den?


- Psykisk ohälsa är för mig brett, allt från besvär som kan beskrivas med en diagnos, till lättare besvär som utan att uppfylla diagnos ändå kan drabba välbefinnandet och skapa lidande. Jag har ännu aldrig själv varit drabbad av diagnosuppfyllande psykisk ohälsa, däremot har jag människor i min direkta närhet som har lidit eller lider av det. När det kommer till lättare psykisk ohälsa så kan nog jag, som de flesta andra, nämna perioder i mitt liv då jag mått sämre eller haft påverkad psykisk hälsa.

Jag ser psykisk ohälsa som ett enormt problem i vårt samhälle som vi behöver ta på större allvar. I mitt yrke som har jag genom arbete vid ambulansen fått träffa och vårda de människor som är hårdast drabbade i vårt samhälle. Jag vill påstå att vi kan göra och borde göra så mycket mer för att bekämpa psykisk ohälsa bland flera grupper i vårt samhälle. Som HBTQ-person blir jag mycket bekymrad och ledsen över att läsa om överrepresentationen av psykisk ohälsa bland HBTQ-personer. Därför vill jag att regnbågsblod ska, efter vi vunnit blodfrågan, fokusera på just psykisk ohälsa bland HBTQ-personer i Sverige.


Slutligen innan jag tackar för att du tog dig tid till denna intervju så vill jag passa på att fråga. . .


Vilka är dina tre främsta tips till att må bra?


1. Sök stöd, ensam är inte stark. Försök att i den mån det går omge dig av personer och aktiviteter som får dig att må bra.


2. Tveka inte – klart du ska med på en AW! Även om det känns som att du är för trött eller att det känns meningslöst, så ge det en chans. Isolering är osunt och farligt, aktiviteter ändrar ofta känslor och tankar och ger mer än dom tar.


3. Prioritera INTE bort sömn och träning! I perioder med mycket att göra prioriterar jag lätt bort träning och sover mindre, men när jag slarvar med dessa så har jag märkt att jag mår mycket sämre.


Om man vill läsa mer om #Regnbågsblod vart ska man klicka in sig då?


- Då hittar man oss lätt på facebook och instagram. Vi har också en hemsida med bra information.


Något annat du själv känner att du vill tillägga?


- Många frågar hur man kan stötta kampen. Vi behöver aktiva följare i sociala medier som delar inlägg och stöttar arbetet, det betyder mycket för vår spridning och synlighet. De som håller med oss i blodfrågan kan också skriva under namninsamlingen vi har på www.skrivunder.com/regnbagsblod

 

Till er som läser, vill jag Robin informera att just idag säljer butiken LUSH i Stockholms Central en hudkräm i förmån till Regnbågsblod. Alla pengar som kommer in under dagen går oavkortat till deras intiativ.


- Så befinner ni er i närheten, ta vägen förbi butiken!

0 comments