57. Fredagsintervju: Dinah Nah

Dinah Nah, även kallad Malin är den 39-åriga tvåbarns-sångerskan från Stockholm, som startade sin artistkarriär under 90-talet i f.d. eurodiscogruppen Caramell. År 2015 tog hon hela landet med storm efter att Sverige fått höra hennes dunderlåt "Make me (La La La)" i Melodifestivalen. Men som om inte hennes artistkarriär är nog driver hon även en skönhetssalong på Söder.


- Namnet Dinah kommer från att jag heter det i andra namn, mitt förnamn är Malin.


" Jag har faktiskt gått i terapi för att förstå varför jag attraheras av sådana män


Om du skulle sätta ord på vad psykisk ohälsa är för dig. . . Vad skulle du då säga det omfattar?


- Det är ett begrepp som för mig betyder så många olika saker, vårt psyke är verkligen komplext och psykisk ohälsa kan uttrycka sig på så många olika sätt. I både stort och smått. Jag tror det gör ämnet svårt att greppa. Något som jag tycker är otroligt intressant, som jag har läst om för några år sedan men nu kommer fram mer och mer, är hur vår tarmflora i magen direkt påverkar vårt psyke, hur något så enkelt som kost kan påverka tex depression och demens!

Självklart påverkar genetik, miljö, relationer, uppväxt osv hur våra psyken formas men att också förstå hur viktigt det är att vi med små medel kan påverka våra psyken själva utan medicinering är viktig information som behöver nå ut!


Vad är din personliga relation till psykisk ohälsa?


- Jag har sett psykiskt ohälsa på väldigt nära håll i både familjen, nära vänner och levt ihop med män som inte varit helt psykiskt stabila, skulle t.o.m våga säga att några av männen jag varit med har varit psykopater. Jag har faktiskt gått i terapi för att förstå varför jag attraheras av sådana män och faller för den typen av män.


På tal om terapi så borde alla ha möjlighet att gå i terapi!

Det svåra kanske är att få folk att förstå att alla behöver det. Vet ju själv av erfarenhet att det kan vara svårt att inse att man inte är helt psykiskt stabil. Lite som en alkoholist som inte tycker att hen har problem.


Du är själv lite grann inne på det. . .


Men vart går gränsen skulle du säga till vad som klassas som psykisk ohälsa?


- Svår fråga. . .


Jag skulle nog säga att det är när det går ut över ens relationer till andra människor och när det begränsar en att leva ett normalt liv, sköta sitt arbete etc.


Vad tror du generellt är den avgörande delen som gör att vissa människor drabbas av den medans andra klarar sig undan?


- En blandning av genetik, vilka människor man omges av i livet, uppväxt och miljö. Men nu har det ju även visat att kopplingen mellan magen och hjärnan spelar en stor roll.


Har du några särskilda rutiner som är viktiga för dig för att du ska kunna må bra och känna harmoni i vardagen?


- Som egenföretagare och mamma är det väldigt lätt att man glömmer bort att ta hand om sitt inre lugn och känna harmoni. Jag har fått lära mig att ta mig tiden till att göra det och nu tummar jag inte på det. Höll på att gå in i väggen för ett år sedan och vägrar hamna där igen.

En grej jag klämmer in i vardagen är meditation, att bara kunna sitta och tömma huvudet på tankar, bli ett med andningen och komma in i ett totalt avslappnat läge. Detta tar tid att lära sig men OJ vad det gör skillnad. Sen ska man alltid planera in roliga saker så man har något att se fram emot, speciellt i månader som januari och februari när tillvaron kan kännas extra tung.


Hur mycket har musiken betytt för dig genom åren?


- Musik är meditation och terapi för mig. Har alltid varit och kommer alltid att vara.

Tror det är en väldigt universal grej att finna ett välmående med hjälp av musik.

Tror vi hade haft en ännu kallare och mer brutal värld om inte musik hade funnits.


" Man är inte till någon vidare hjälp om man inte har styrkan eller orken att hjälpa


Även om Sverige kommit en bra bit när det kommer till den psykiska ohälsan, så har vi fortfarande en bra bit kvar innan vi är ända i mål. . .


Vad skulle vi, enligt dig kunna göra för att förebygga och minimera dagens psykiska ohälsa som existerar i världen?


- Vet inte exakt hur mycket forskning som görs kring ämnet men uppenbarligen behöver vi veta mer kring ämnet. Jag får uppfattningen om att det är begränsat med institutioner att vända sig till när man lider av psykisk ohälsa, plus att det är en långdragen process när man väl får hjälp. Det behöver utvecklas till det bättre helt klart.


Vad skulle man som enskild individ kunna göra för att bidra då?


- Vara lyhörd och uppmärksam. Vi måste se och höra varandra. Det kan vara svårt att förstå hur någon lider när det inte är något som syns utanpå. Men är man lyhörd så finns det tecken att uppmärksamma. Men man ska också hjälpa i den mån man kan, det är väldigt energikrävande att hjälpa en närstående som lider av psykisk ohälsa, och man ska INTE tumma på sin egna hälsa för att hjälpa andra.


Skulle du säga att man har rätt till att sjukanmäla sig om man vaknar upp och känner sig dålig psykiskt?


- Både ja och nej.


Lika svårt att svara på den här frågan som den om vart gränsen går mellan sjuk och frisk. Om jag utgår ifrån mig själv så finns det dagar jag vaknar och känner att livet är skit och att det känns tungt. Men jag skulle aldrig sjukanmäla mig för en sådan sak, många gånger känns det bättre av att komma iväg och göra något. Tror det blir värre av att ligga hemma och grotta ner sig i den känslan. Men jag skulle inte heller sätta mig i facket som någon med psykisk ohälsa på det sättet. Känner vänner med panikångest som i vissa fall inte kan ta sig utanför dörren, svårt att sätta sig in i den känslan när man inte upplevt det själv. Men självklart ska en sådan person kunna vara hemma från jobbet.


Slutligen innan jag tackar för att du tog dig tid till denna intervju så vill jag passa på att fråga. . .


Om du själv fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara?


- Jag hade önskat att jag hade lärt mig att älska mig själv tidigare, speciellt som tonåring.


Vad är hemligheten till ett lyckligt och hälsosamt liv?


- Var generös med kärlek och skratt, älska dig själv och andra. Kom ihåg att ingen är skyldig dig något, vad människor väljer att göra är helt upp till dem. Det är vad du tillåter som är avgörande, gör inte en människa dig lycklig så lämna! Lyckan ligger aldrig i någon annans händer än dina egna. Odla glädje och tacksamhet.


Det finns så mycket vackert att ta del av i livet och det handlar bara om att välja att se det. Människan är alldeles för snabb på att tänka negativt, det måste vi sluta med!


Vilket är det allra bästa verktyget för att lindra ångest, stress eller andra obehagliga känslor som får en att må dåligt?


- Något jag fick lära mig när jag höll på att gå in i väggen var att andas i fyrkant.

Det hjälpte mig jättemycket när jag var på väg in i väggen och ofta fick hjärtklappningar.

Sedan måste man rannsaka sig själv och se runt omkring sig på vad det finns för yttre faktorer som gör att man har ångest, att man känner stress osv. Behöver du dra ner på jobb? Göra slut med din pojkvän/flickvän? Avsluta en relation med en kompis? Hur beter jag mig mot mina nära? Om jag inte beter mig bra, vad beror det på? vad kan jag göra åt det? osv.

Det är bra att sätta sig och göra en liten koll med jämna mellanrum om man känner att man inte mår bra.


Vad är ditt absolut bästa och främsta tips som man bör tänka på som anhörig, när det kommer till att agera bra stöd?


- Visa ditt stöd utan att ramla in i ett medberoende, det är väldigt lätt att hamna där.

Viktigt är att förstå skillnad på att hjälpa någon och bli medberoende.

Att bli medberoende med någon i ett sjukt tillstånd är inte bra för den som är sjuk eller för dig som blir medberoende. Ta dig inte an att hjälpa någon anhörig själv utan blanda in andra anhöriga och vänd dig till institutioner där du kan få stöd och hjälp att hjälpa.

Kanske låter egocentriskt att man ska se till sitt välmående först men det är precis som principen när du åker flygplan, vid nödläge, sätt på dig syrgasmasken först innan du hjälper någon annan med att sätta på sig syrgasmasken. Man är inte till någon vidare hjälp om man inte har styrkan eller orken att hjälpa.


Något annat du vill tillägga innan vi avslutar och jag tackar för att du tagit dig tid till denna intervju?


- Tack för att jag fick delta i denna intervju, väldigt intressanta frågor och bra att ni väljer att prata om psykisk ohälsa.

 

Fotograf: Nadine Sannemalm

0 comments