58. Fredagsintervju: Erik Grönberg.

Erik Grönberg den lyckligt förlovade barnrättskämpen, som är helt tokig i hockey. Till vardags driver han initiativet "Inte ensam aldrig glömd", parallellt med att vara verksamhetsansvarig för Schysst Framtid - en del av VSK Bandy vars fokus är att förebygga mobbning och psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

Foto: Christina Borén Ewert

" Min psykiska ohälsa har haft olika grader, men den har alltid försökt övertyga mig om att jag är värdelös och inte duger till någonting.


- Psykisk ohälsa är flera saker för mig. För det första ser jag det som kroppens sätt att signalera att kärleken till sig själv som individ har fått sig en törn. Det är för mig mycket förknippat med min vardag. I vissa perioder är nämligen min egen psykiska ohälsa ständigt närvarande. Bara ordet i sig väcker känslor av sorg, förtvivlan och ångest i mig. Samtidigt har jag genom åren lärt mig hantera och lindra den psykiska ohälsan.


Det låter som du har ganska starka kopplingar till den psykisk ohälsan?


- Jag har brottats med psykisk ohälsa så länge jag kan minnas. Den har tagit sig olika uttryck, men den gemensamma nämnaren har varit destruktivitet och ångest. Som riktigt liten minns jag en ständig konstant oro för en rad olika saker. Oron gjorde sig påmind genom starka magsmärtor som jag kan känna än idag. Min psykiska ohälsa har haft olika grader, men den har alltid försökt övertyga mig om att jag är värdelös och inte duger till någonting.


Vart skulle du säga gränsen går när det kommer till vad som kvalificeras som psykisk ohälsa respektive inte?


- Jag tror att gränsen är väldigt personlig. Givetvis har vi alla en dålig dag någon gång, men det som är jobbigt för mig, kanske är en bagatell för dig. Därför hoppas jag vi framöver får en ökad förståelse för hur psykisk ohälsa påverkar såväl oss själva som vår omgivning. Våra erfarenheter avgör hur vi definierar den psykisk ohälsan och vårt välmående. En viktig gränssättning är när den psykiska ohälsan påverkar dig destruktivt.


Vad tror du generellt är den avgörande delen som gör att vissa människor drabbas av psykisk ohälsa medans andra klarar sig undan?


- Det är väldigt svårt att svara på. Överlag tror jag fler lider av psykisk ohälsa än vad vi vet om.


Sverige har kommit en bit när det kommer till arbetet med att förebygga och minimera den psykiska ohälsan i landet, men hur kan vi, enligt dig göra för att förebygga och minimera ohälsan som idag existerar i världen?


- Det första steget är att vi pratar om det på olika sätt. Vågar vi inte prata om det, skapar vi en tystnadskultur som i sin tur blir skadlig för de individer som faktiskt lider av psykisk ohälsa. Samtidigt är det så viktigt att förmedla allvaret med psykisk ohälsa. Den behöver tas på största allvar. Att det inte syns utanpå hur varje individ mår inuti, gör att det blir extra viktigt.


Vad kan du som enskild individ göra för att vara med och bidra?


- Att finnas där som medmänniska och att respektera krafterna som den psykiska ohälsan för med sig. Du som enskild individ kan göra enorm skillnad för den som är drabbad – även om det ”bara” handlar om att lyssna eller finnas till hands när det är tufft för någon i din omgivning. Trots att jag har gått hundratals timmar i terapi, kan jag med handen på hjärtat säga att den viktigaste läkningen har skett tillsammans med vänner och familj.

" Länge lät jag mitt förflutna definiera mig.


Vilka rutiner är särskilt viktiga för dig för att du ska kunna må bra och känna harmoni i vardagen?


- Jag har lärt mig att acceptera att harmonin kommer och går. Vissa dagar mår jag bra helt och hållet. Andra dagar kan ångesten komma som ett brev på posten. Med åren har jag försökt lära mig hantera olika situationer som kan uppstå. I mitt fall har mycket handlat om acceptans kring mitt förflutna. Sedan jag träffade min sambo, Lisa, har mitt liv förändrats väldigt mycket på den fronten. En väsentlig hörnsten i vår relation är att vara öppna med varandra. Vi pratar om stort som smått. Händelser som tidigare kunde förstöra en hel dag, rör mig inte det minsta. Hon har lärt mig att uppskatta varje sekund av livet.


Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak. . . Vad skulle det vara?


- Att jag hade lärt mig acceptera mitt förflutna tidigare. Jag tror det är bättre att ha fokus framåt, än att försöka se bakåt. I mitt förflutna har jag en rad olika händelser och situationer som jag hade önskat att jag kunde ändra på. Länge lät jag mitt förflutna definiera mig. De där händelserna påverkade hur jag såg på mig själv som individ. Idag accepterar jag dem och kan därmed ta ett steg framåt varje dag.


Vilket är det allra bästa verktyget för att lindra ångest eller andra obehagliga känslor som får en att må dåligt?


- Jag själv har två viktiga verktyg för att lindra obehagliga känslor. För det första att sätta ord på det jag känner inombords – även om det kan uppfattas väldigt märkligt när man precis har en panikattack och tror att jorden ska gå under. Genom att sätta ord på den där molande ångesten, så lyfts en liten börda bort från bröstet.

Träning har också varit ett livsviktigt verktyg. När jag tränar, kopplar jag bort det som händer utanför. Jag befinner mig i harmoni med både mig själv och min omgivning – om så bara för en stund.

" Du som anhörig kan såklart finnas där, men det är upp till varje individ att ta ansvar för sitt mående.


Slutligen. . .


Vad är ditt absolut bästa och främsta tips som man bör tänka på som anhörig, när det kommer till att agera bra stöd?


- Mycket tror jag handlar om förståelse och kommunikation. Vissa dagar kan vara extra tuffa för den som lider av psykisk ohälsa. Panikattacker, ångest och oro är starka krafter. Psykisk ohälsa påverkar därför dig som anhörig i allra högsta grad. Det är viktigt att det finns en förståelse för hur psykisk ohälsa påverkar individen negativt. Dock tror jag det är väsentligt att som anhörig tillåta sig att få andrum. Du som anhörig kan såklart finnas där, men det är upp till varje individ att ta ansvar för sitt mående.


Har man rätt att sjukanmäla sig om man vaknar upp och känner sig dålig psykiskt?


- I den bästa av världar tycker jag absolut att det borde vara så.


Vad är hemligheten till ett lyckligt och hälsosamt liv?


- Att se glädjen i de små sakerna och ta vara på varje stund med nära och kära.

0 comments