59. Fredagsintervju: Faith Kakembo

Faith Kakembo är den sjungande narkossjuksköterskan från den småländska staden Jönköping, som man kunde se på scen i den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2020, där hon placerade sig på en femte plats med bidraget "Crying rivers". Musiken har alltid varit en stor del av Faiths liv, det började som en hobby, som startade vid ett piano som tio-åring, som sedan utvecklades vidare och hon började sjunga gosspel i kyrkan. Ett ställe som hon sen barnsben gärna tillbringar sin tid i.


- Det jag tyckt har varit bra med kyrkan är att man tidigt i livet får prata om hur man är mot andra människor! Och vikten av att se andra människor och om människovärde.


Foto: Kristoffer "Kris" Jansson

" Hade säkert mycket lättare kunnat drabbas av psykisk ohälsa utan dom!


Om du skulle sätta ord på vad ordet psykisk ohälsa är för dig vad skulle du då säga ordet omfattar?


- Jag tänker att det är när man känner sig ledsen, nedstämd, orolig, ensam eller har sömnsvårigheter under en längre period.


Har du själv någon personlig erfarenhet kring psykisk ohälsa?


- Jag skulle inte säga att jag lidit av psykisk ohälsa under en längre tid iallafall, men jag har haft perioder som känts tyngre, då med allt inprincip.


Vad är det som har upplevts tyngre?


- Jobb och skola har känts jobbigt, jag har inte riktigt velat umgås med vänner och familj.

Något som varit en väckarklocka. Jag älskar nämligen att umgås. Det är ofta det jag också behövt göra när det har känts tungt! Dessutom är jag lyckligt lottad som alltid haft många goda vänner som funnits där, som jag kunnat umgås med och att jag har en fin familj. Hade säkert mycket lättare kunnat drabbas av psykisk ohälsa utan dom!


Det du beskriver och berättar att du upplevt, kan många gånger vara klassiska tecken och varningsklockor på att något inte står rätt till. . .


Vart skulle du säga gränsen går mellan psykisk hälsa- respektive ohälsa?


- Jag skulle säga gränsen är nådd när det pågår i månader eller år. När det gått så pass att det påverkar ens liv, sociala relationer och jobb med mera. Men det finns ju olika grader såklart! Tänker att det är bra att ta hjälp av någon i sin närhet alternativt sjukvården då.


Varför tror du vissa drabbas hårdare än andra? Vad är den generellt avgörande faktorn som gör att vissa människor drabbas medans andra klarar sig undan?


- Det är såklart massa faktorer som avgör. Precis som alla sjukdomar.


Till viss del spelar ärftlighet sin roll och till viss del även miljön. Alla människor kan hamna där mer eller mindre och de beror på ens förmåga att hantera den utlösande faktorn vilket kan vara flera!


- Typ stress på jobb eller skola, ensamhet alternativt tidigare traumatiska händelser.


Har du några särskilda rutiner som du använder dig av i vardagen och som är av stor vikt för dig och ditt mentala mående?


- Jag börjar med basala grejer som äta nyttigt i veckorna och ser till att sova ordentligt så jag är utvilad. Sedan tränar jag regelbundet!


- Hade en jobbig period på jobbet i höstas och ökade träningsmängden till att träna något varje dag! Vilket hjälpte mig! Kände mig stressad och ledsen så efter jobbet tränade jag så man kunde komma hem och känna sig mer bortkopplas från jobbet!


Även om Sverige kommit en bra bit när det kommer till att aktivt arbeta och förändra den psykiska ohälsan, så har vi fortfarande en bra väg kvar innan vi är i mål. . .


Vad skulle vi enligt dig kunna göra för att förebygga och minimera dagens psykiska ohälsa som existerar?


- Jag tror att mycket handlar om att ha trygga och bra relationer genom hela livet!


Att se varandra och bekräfta varandra! Att lära sig att ens värde inte ligger i vilken utbildning man har, hur mycket pengar man har, hur snygg man är med mera.


- Allt det kan försvinna över en natt! Om man ska samla något på hög så är det nog bra relationer!


Vad skulle man som enskild individ kunna göra för att förebygga?


- Man får hitta saker som gör att man mår så bra det går! Det kan ju vara väldigt olika vad man behöver just då! Och vi har ju alla olika förutsättningar för att lyckas hitta en fristad där man kan samla kraft! Kan man inte det själv så får man ta hjälp! Och man kan ju själv försöka bidra till en miljö som gör att även andra mår bra! Så man får hjälpas åt!


Har man då rätt att sjukanmäla sig om man mår psykiskt dåligt?


- Jag skulle säga att det beror på vad det beror på och gränsen är ju inte helt tydlig som till exempel vid feber eller magsjuka!


Är det jobbet som orsakar psykisk ohälsa och man försökt efter sin bästa förmåga att förändra situationen så självklart! Men den bedömningen kan egentligen inte jag göra utan det är upp till var och en! Att vara hemma ensam kanske inte gör att man mår bättre heller.


- Så det är svårt!


Slutligen innan jag tackar för mig och för att du tog dig tid till denna intervju så kommer här några avslutningsfrågor. . .


Om du själv fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara?


- Inte så mycket egentligen!


Man har gjort saker som man kanske inte är stolt över, till exempel sårat människor vilket jag inte vill göra! Men jag är inte perfekt och kommer aldrig att bli det heller.


- Det man bara kan göra är att be om förlåtelse och hoppas att man får den bekräfta och sen försöka att inte göra om samma sak igen!


Vad är hemligheten till ett lyckligt och hälsosamt liv?


- Älska, älskas och vara tacksam!


Tänker att älska någon handlar om att ge av sig själv, sin tid och omtanke, vilket innebär att fokus flyttas från sig själv till någon annan! Samtidigt som man ser på sig som en person som är värd att älskas! Vilket alla tyvärr inte gör.


- Och att vara tacksam för det man faktiskt har!


Alla har något som man kan vara tacksam för och ibland kan det vara extra viktigt att påminna sig själv och varandra att man har de! Lättare sagt än gjort men man måste utgå från något!

Foto: Kristoffer "Kriss" Jansson

" Ingen är lycklig jämt och det är ok att känna sig nere och nedstämd en kortare period!


Vad är det allra bästa verktyget för att lindra ångest, stress eller andra obehagliga känslor som får en att må dåligt?


- Som jag nämnt tidigare så för min del fungerar träning väldigt bra!


Men att ta hand om sig själv vad de gäller mat, sömn, träning! Sen får man försöka hitta orsaken/orsakerna till stressen och åtgärda den! Vilket inte alltid är så lätt och man kan behöva hjälp med detta och man kan även behöva se till så någon i sin omgivning får hjälp med att hitta orsaken eller orsakerna till sin stress!


Vad har musiken betytt för dig genom åren?


- Jag har träffat många vänner genom musiken, så det är verkligen inte något jag inte velat vara utan!


Vad är ditt bästa och främsta tips som man bör tänka på som anhörig, när det kommer till att förhålla sig som ett bra stöd?


- Tålamod och finnas till hands. . .


Men också med kärleksfull hand styra in sin anhörig på aktiviteter som gör att dom mår bättre även om dom kanske inte vill göra de! Ta hand om sig själv så man orkar ta hand om sin anhörig!


Något annat du vill tillägga innan vi avslutar denna intervju?


- Nej, jag har inget mer att tillägga. . .


Mer än att jag tycker det är viktigt att man pratar om psykisk ohälsa och att människor pratar mer med varandra och visar upp en mer rättvis bild av sig själv och sina relationer!


- Ingen är lycklig jämt och det är ok att känna sig nere och nedstämd en kortare period! Det är en del av livet även om det är jobbig just då.

0 comments