65. Fredagsintervju: Lukas Betting.

Lukas Betting, eller Robert som han egentligen heter var en gift tvåbarnsfar med en bra chefsposition men som hamnade i spelfällan och utvecklade ett spelmissbruk. Ett missbruk som inte bara skulle kostade honom stora omsättningar, familjen, arbetet, vänner och det nybyggda drömhuset utan även 20 miljoner kronor i skulder och en rejäl psykisk ohälsa. Allt detta inom loppet på bara ett år.


- Min psykiska ohälsa växte och sommaren 2018 försökte jag ta mitt liv två gånger. Lyckligtvis så hade jag änglavakt och är vid liv idag.


Det var kort efter att livet fick sig en tvärvändning som medianamnet "Lukas Betting" kom skapades fram. Ett namn som skapades efter första kontakten med pressen och efter polisens rådande om att använda mig av skyddad identitet, då de inte visste hur hotbilden såg ut när det kom till alla som var inblandade i hela scenariot. Till en början blottade Robert heller varken ansikte eller röst.


Idag lever han däremot öppen med vem han är och har blottat upp hela sin sanning till omvärlden. Han lever ensam och på existensminimum men är trots allt tacksam för livet och tillvaron. Han har en förhoppning om att rätta till allt som gick fel och skapa sig fina förutsättningar för en ljusare framtid.


- Förhoppningsvis så kommer jag i framtiden kunna börja jobba igen där jag har ett heltidsjobb men jag har en bra bit kvar för att kunna börja jobba heltid igen.


I dagens intervju nedan får du ta del av Roberts historia och hur han ser på den allmänna spelvärlden.


Jag vet sedan tidigare lite om dig, framförallt efter att jag fått möjligheten att läsa din fantastiska bok, att du har en bakgrund inom spelmissbruk som uppkom efter en total livsförändring. . .


Skulle du vilja berätta lite om detta - vad var det egentligen som hände?


Hösten 2015 så var jag och min exfru i Stockholm och skulle på bröllop. På motorvägen blev vi påkörda bakifrån där en fartdåre körde i 200km/h. Det var, enligt polisen ett mirakel att vi överlevde.


Vid olycktillfället var min exfru höggravid i 7:e månaden med vår dotter som bara någon vecka efter olyckan föddes två månader för tidigt.


- Lyckligtvis gick allt bra och hon, precis som oss klarade oss.


För min del började jag få smärtor i nacken och det strålade till huvudet. Jag sökte tyvärr inte upp vården förrän ett år efter olyckan då jag tänkte att ”ont i huvudet och nacke kan väll alla ha”, speciellt då jag satt mycket på kontoret.


- Det visade sig dock vara en whiplashskada och jag blev heltidssjukskriven med starka smärtstillande tabletter.


Det är minst sagt en hemsk upplevelse och vilken tur ni hade att alla tre klarade er överlevande ur olyckan. Jag kan bara med att instämma det polisen sa till er att det rör sig om ett mirakel. . .


Men från det att du sedan blev heltidssjukskriven, när och framförallt hur kom spelandet in i bilden?


Under denna period då jag var hemma sjukskriven så kunde det vara upp emot 12st spelreklamer under bästa sändningstid - vilket är fruktansvärt. Jag hade alltid kunnat stå emot dessa tidigare men till slut gick det inte längre, utan jag började spela. Jag hade spelat tidigare men inte i närheten av dessa kommande summor.


- Sommaren 2017 hade jag gjort insättningar på över 30.000 kronor redan de två första dagarna.


Vad vart sedan fallet ner i missbruket? När tappade du kontrollen?

- ”Att vinna blev mitt fall.” Så sant som det låter tyvärr.


Jag gick plus över 100.000 kronor efter bara första månaden och trodde då att jag var bäst på att spela, speciellt med min vinnarskalle. Jag förlorade dock dessa 100.000 kronor väldigt snabbt som sedan ledde till att besparingarna tog slut och jag började ta blancolån, sms-lån med över 200% i ränta och när det inte gick att ta fler lån så började jag kontakta vänner, släktingar och familj.


- Det var då jag tappade kontrollen fullständigt. Närmare 30 personer har drabbats på grund av mitt spelberoende. Spelandet blev en del av min vardag. Jag var tvungen att spela för att försöka vinna tillbaka allt som gått förlorat.


Du fick även under denna period en del sponsring i form av betalda fotbollsresor, utlandsresor, större insättningar och nya mobiltelefoner från olika spelbolag. Något som inte alls verkar vara helt ovanligt när det kommer till denna branschen och som fungerar som en form av manipulation för att lyckas hålla kvar sina spelare. . .


Hur fungerar spelbolag när det kommer till allt som rör sponsring? Vart bör man som individ se varningsklockorna och reflektera lite extra?


- Min personliga åsikt är att om man blir kontaktad av en VIP-manager så bör varningsklockan ringa och man bör då tänka ”varför kontaktar hen mig?". Då spelar man uppenbarligen för stora summor pengar.


Min spontana tanke när det kommer till sponsring i saker är hur omgivningen såg det hela, det är ändå rätt stora summor som ligger bakom utlandsresor, fotbollsmatcher och mobiltelefoner. . .


Ifrågasatte aldrig någon i omgivningen dina nya saker eller möjligheter eller vart alla pengarna kom ifrån? Jag tänker på familjemedlemmar eller vänner som ändå följde med på vissa av resorna?


- I och med mitt grova beroende så byggde jag upp en fasad där lögner blev en del av min vardag. Som en reflex i olika situationer kunde jag komma på alla möjliga typer av lögner. Dessa gåvor exempelvis kunde jag säga att de kom från mina kontakter via jobbet.


När man som bolag kan erbjuda dessa gåvor och bonusar till sina spelare, kan det tyckas i mitt tycke att det ligger mycket pengar i bolagen, men att bolagen genom manipulation och mutande gör spelbranschen mycket oseriösa. Spelbolagen visar varesig empati eller tar sitt ansvar när det kommer till konsekvenser som kan uppkomma för spelare. . .


Skulle du säga att min hypotes stämmer? Är spelbranschen så totalt oseriös och själlös?


- Det stämmer definitivt det du uttrycker.


Det finns VIP-managers av en anledning. Den är att de ska knyta en stark relation till dig som är en svag individ för att du ska fortsätta spela. När man sedan får dessa gåvor så känner man sig speciell, trots att man förlorat miljonbelopp.


Hur kommer spelbolagen undan och får finnas kvar? Du är trots allt ändå inte den första som hamnat i ett spelmissbruk?


- Som tur är så har en ny spellag trätt i kraft nu som enligt mig borde ha kommits till för länge sedan. Tyvärr så gäller denna lag endast för spelbolag som har svensk spellicens vilket betyder att spelbolag som inte har denna licens, fritt får göra i princip som de vill, som att exempelvis ge dig som spelare gåvor och bonusar.


Spel förstör så många liv, då pratar jag inte bara om den som hamnar i spelandet men så många människor i ens omgivning. Det är ett otroligt starkt beroende.


När det väl kom fram sedan att du led av ett spelmissbruk, fick du då någon support eller empati från bolagens sida?


- Ingenting alls tyvärr.


Zlatans spelbolag Bethard, deras VD hade själv uttryckt i media att de borde ha gjort mycket mer och agerat snabbare men de visar tyvärr ingen empati trots att jag, tillsammans med min advokat träffat honom och deras konsultansvarige. Vi har drivit detta vidare och har tagit till rättsliga åtgärder så vi får se hur det går där.


Hur har ditt liv påverkats på grund utav ditt spelmissbruk skulle du säga?

- Jag har förlorat allt.


Innan jag började spela så hade jag verkligen näst intill ett perfekt liv och jag var så lycklig. Nu lever jag på existensminimum på en summa av 2800kr/månaden men jag understryker att det inte är synd om mig då jag själv har orsakat det här.


Lägger du någon skuld på de olika spelbolagen för att de aldrig satte stopp för ditt spelande?

- Jag har sedan dag ett sagt att jag tar fullt ansvar för mitt spelande och det står jag fast vid.


Jag skyller absolut inte på någon eller något, däremot så har det funnits bidragande faktorer i form av min bank och spelbolagen som inte stoppade mig utan tillät det här att fortsätta.


Vems fel är det egentligen att man hamnar i ett spelmissbruk?

Det är som jag skrev enligt ovan ens eget ansvar men det ska inte kunna vara tillåtet att få spela för dessa stora summor pengar. Det måste finnas mer kontroller och framförallt gränser.


Vad tycker du krävs på statlig nivå för att mer ansvar kommer till och en förändring sker när det kommer till de spelbolag som idag existerar?


- Framförallt se över spelreklamen. Det finns fortfarande oerhört mycket spelreklam överallt och man ser en liten ruta någonstans där det står ”spelansvar”. Det är inte tillräckligt. Det är förbjudet att erbjuda reklam för droger exempelvis, likaså ska det vara för spel enligt mig.


I din bok får man ta del av mycket kring hela ditt spelmissbruk. Från det att vara en helt vanlig make med barn på väg, till att senare drabbas så totalt av ditt missbruk att det går så pass långt att du inte längre vill leva.


Vill du berätta lite grann om detta?


- Med tiden så växte min psykiska ohälsa och jag hörde extremt starka röster i huvudet, jag var deprimerad, hade ångest och kände en stor skam för allt som hade hänt.


Sommaren 2018 så skulle inget få stoppa mig och jag hade bestämt mig för att ta mitt liv. Jag tog min fars bil och parkerade jäms med landsvägen. Jag böjde mig ner, hann bara stoppa in en tablett i munnen innan polisen ropade ”hörru!”. Därefter körde polisen mig till psykiatriska akutmottagningen.


Du försökte alltså begå självmord. . . Vart det mer än ett försök?


- Det stämmer.


Efter 4 veckor på psykiatriska mottagningen så blev jag utskriven, cirka en vecka därefter försökte jag ännu en gång. Jag plockade fram tabletterna och just då ringer det i telefonen. Det är mina föräldrar som anade oro. De lät mig inte lägga på för att sedan köra mig till psykiatriska akutmottagningen ännu en gång där jag låg inlagd i en vecka. . .


- Jag har verkligen haft änglavakt.


Men du lever idag, vilket vi garanterat är många som är tacksamma för att du gör. . .


Vad vart vändningen i allt ditt mörker?

Efter att ha blivit utskriven för andra gången så låg jag hemma på soffan under flera månaders tid och gjorde ingenting.


- Jag motionerade ingenting, åt ostbågar till frukost och bara tyckte synd om mig själv.


November 2018 så ringde min bror - (vill understryka att familjen stöttat mig till att kämpa och bli frisk sedan dag ett) och vi pratade en lång stund.


- Jag vägde 116,5 kilon vid detta tillfälle.


Han sade att jag inte är ensam om att ha drabbats och jag behöver tänka på alla de 30 personer som drabbats pågrund av mitt spelberoende. Att det var dags för mig att resa mig upp och visa med handlingar vad jag vill göra. Det var då bestämde jag mig för att göra allt för att resa mig upp igen. Jag började träna och har gjort det ända sedan dess, 5 dagar per vecka på gym och jag motionerar varje dag.


- Det blev min vändning.


Vilken otrolig resa du gjort Robert. Jag är verkligen otroligt imponerad av din styrka och ditt motivation. Du är en garanterat ett stor inspiration för många. . .


Vad gör du idag för att klara av vardagen till skillnad från förut?


- Jag har regelbunden kontakt med sjukvården som hjälper mig otroligt mycket.

Som jag skrev ovan så tränar jag också väldigt mycket, utan träningen så hade jag troligtvis inte klarat detta.


- Jag har umgänge med mina barn som ger mig så mycket styrka och viljan att komma tillbaka starkare än någonsin.


Hur skulle du säga att du mår idag?

- Jag har blivit mycket starkare både fysiskt och psykiskt.


Idag väger jag 86 kilon och har alltså gått ner över 30kg. Det är en oerhört stor skillnad på måendet om man jämför med sommaren 2018 till där jag är idag. . .


- Men jag har en lång väg kvar att gå. Den dagen jag betalar tillbaka till de drabbade, den dagen kommer jag må bra igen.


Vad är nästa steg i livet nu?

- Att börja sälja boken internationellt i andra länder, som nu är igång och den kommer inom kort finnas tillgänglig som e-bok. Dessutom hoppas jag på att få föreläsa mycket mer framöver. Jag vill försöka hjälpa så många som möjligt med detta allvarliga samhällsproblem.


Förhoppningsvis så kommer jag i framtiden kunna börja jobba igen där jag har ett heltidsjobb men jag har en bra bit kvar för att kunna börja jobba heltid igen.


Personligen är jag tacksam för att jag fått möjligheten att bygga upp en kontakt med dig. Men också att du finns och delar med dig av din berättelse till oss alla.


Jag tror definitivt som jag redan nämnt att du, din resa och ditt engagemang i området inspirerar och hjälper andra i liknande situationer. . .


Finns det något speciellt du skulle du vilja säga till de människor som befinner sig där?

- Jag skulle vilja säga att ingen är ensam i det här.


Oavsett hur ni mår så finns det en väg tillbaka. Håll inte det inom er som jag gjorde utan dela med er så att ni kan få hjälp. Det förekommer tyvärr en hel del fördomar men man är inte konstig eller onormal för att man hamnat i ett spelmissbruk.


Vad finns det för hjälp att få som spelmissbrukare? Vart vänder man sig?

- Det finns en hel del hjälp att få. Man kan göra följande:


  • Gå in på stodlinjen.se

  • Börja gå på KBT gruppmöten för att få dela med sig med andra som går igenom samma sak som en själv.

  • Spelpaus.se är ett oerhört viktigt verktyg som jag tycker man ska registrera sig på omgående

  • Prata med någon närstående.

  • Låta någon närstående sköta ens ekonomi.


Hur har sjukvården tagit emot dig och din spelproblematik?


- Jättebra, verkligen.


Det förekommer en hel del åsikter och synpunkter om vården, men från mitt håll så är jag väldigt nöjd med den vård jag fått/får.


Om någon önskar komma i kontakt med dig, vilket sätt är det smidigaste? ​

Det gör man genom mitt instagramkonto, @lukasbettingoch/eller min mejl: lukasbetting@hotmail.com


Om vi vänder oss lite till utomstående, vilka är då dina tre främsta tips när det kommer till att vara ett bra stöd till någon som lider av spelmissbruk?

- Lita på er magkänsla, om ni känner att något inte stämmer så brukar det oftast stämma. Var inte rädda för att ställa krav. Be exempelvis om att få se kontoutdrag då den som spelar har en tendens att ljuga och försöka prata bort sitt problem.

Ge inte upp utan försök att finnas där för den som har problem men det viktigaste av allt, DU är viktig som medberoende och din hälsa måste prioriteras.


Slutligen,


Vad kan vi förvänta oss av dig härnäst och vart hittar man din bok om man vill läsa den?

- Det kommer att ske mycket aktivitet i media nu framöver.


Boken hittar man hos exempelvis Adlibris, Bokus, akamedibokhandeln och liknande bokhandlar. Bokförlaget Stevali jobbar aktivt med att få ut boken till bokhandeln runtom i landet. Boken heter ”LUKAS BETTING – Så spelade jag bort 20 miljoner under ett år". Nu finns den även som e-bok och ljudbok för den som föredrar det.


Tack Robert för att du tog dig tid att medverka i denna intervju, det har varit så extremt kul att få denna möjlighet med dig!


Lycka till med allt i livet!

0 comments