66. Fredagsintervju: Linda Varg

Linda varg är född och uppvuxen i Avesta - hon är en riktig rumpmas som hon själv uttrycker det. Numera är dock hemmet och tryggheten Halmstad där hon bor tillsammans med sin man.


Kortfattat skulle Linda förklara sig själv som en glad och framåt person som inte låter de negativa tankarna om en själv ta kommandot om vardagen.


- Jag älskar känslan av att må bra.


Till vardags arbetar hon som artist och låtskrivare och har nyligen spelat in kommande musik, där ”Do you wanna boom boom” var en av dessa och som släpptes för tre veckor sedan. Under åren som artist har hon även hunnit med att turnera i Sverige och har även vart en vända i Tyskland.


Hennes dagar skiljer sig väldigt mycket från varandra - ena dagen är det vara turnéer och studion som gäller, andra dagar livet som förskolelärare och fysisk och mental träning.


- Jag lägger ner mycket tid på att jobba med min mentala hälsa genom meditation. Det är det första jag gör på morgonen och det är även det sista jag gör innan jag släcker lampan.


Vad är mental ohälsa och psykisk ohälsa för dig, Linda?


- Det är för mig att man identifierar sig med alla tankar man har i huvudet och som man är helt omedveten om. Det jag själv tänker på när jag hör psykisk ohälsa är STRESS.


Vad är din personliga koppling och relation till den psykisk ohälsan?


Jag har människor i min närhet som har farit väldigt illa men det är nog bättre att jag berättar om mig själv och min erfarenhet. . .


- För cirka 15 år sedan kom jag in i en depression - den kom från ingenstans.


Det händer nog många när man märker att livet inte bara är en dans på rosor och när ansvar kommer in i vardagen och liknande.


Kan inte svara på hur många som känner som jag gjorde men jag iallafall tappade glädjen och kände typ ingenting.


- Det höll på ett år.


Tillslut vägrade jag tillåta mig själv må på det sättet och började då läsa lite olika böcker om oro. Två böcker som jag bland annat läste var "Sluta oroa dig och börja leva" och "En ny jord". Dessa böcker gjorde att jag så smått började få insikt och förståelse över att vi själva kan påverka hur vi mår.


- Dock så är det lättare sagt än gjort!


Vart går gränsen för vad som räknas som psykisk ohälsa respektive inte då?


- Jag skulle säga att gränsen går när man inte känner sig glad och bara lever i negativ stress.


Hur kan man då enligt dig förebygga att folk blir sjuka i någon form av psykisk ohälsa och sjukdom?


- Jag tror att vi gör det effektivast genom att vi redan från från tidig ålder får möjligheten att lära oss om hur man stillar sitt sinne.


Vad kan jag, du eller vi göra som på individnivå för att bidra till ett mer hälsosamt samhälle?


- framförallt föregå med gott exempel skulle jag vilja säga och att ta hand om sig själv, för genom det sättet så speglar det av sig mot andra.


Har man rätt att sjukanmäla sig för psykisk ohälsa?


- JA till den frågan, utan tvekan!

Du tog möjligheten att bli Sveriges nästa soloartist i den svenska musiktävlingen Idol - det vart en resa som tog dig hela vägen från audition till att i slutet bli en av de elva fredagsfinalisterna.


Själva tävlingen upplevs vara en stor "gratis" skjuts mot en lysande artistkarriär - trots att man inte vinner tävligen, men jag själv som personligen har erfarenhet kring idolbubblan och resan har uppfattat den som intensiv, avskärmad och framförallt prestationskrävande.


Hur var hela idolresan mentalt för dig?


- Idol blev inte som jag tänkte mig.


Jag hade bestämt mig för att inte bli påverkad av allt runt omkring utan bara fokusera på det jag gjorde och vara mig själv MEN så blev det INTE.


På första auditionen inför juryn så sjöng jag mig egen låt "Keep going" och då kände jag mig trygg - men när det börjades på med covers så tappade jag bort mig totalt. Jag tänkte för mycket på att göra andra nöjda och det var det som sabbade för mig.


- Mitt självförtroende var lika med noll efter att jag åkte ut. Jag höll på som en idiot med att försöka få mina låtar inspelade och få skivbolag att plocka upp mig men det gick inte.


Jag kommer så tydligt ihåg detta. . .


- En morgon kunde jag inte resa mig från soffan. Min kropp vägrade röra på sig. Jag hade haft en så extrem inre stress och kroppen sa nej. "I hit rock bottom" som man säger. Jag hade inget mer att förlora och då släppte allt. Jag var äntligen fri från mina egna bojor.

Jag blev som ett barn igen.


Ångrar du såhär i efterhand att du ställde upp i idol när du tänker tillbaka på allt vad denna period innebar?


- Nej jag ångrar inte att jag var med i Idol.


Jag fick träffa många härliga människor genom Idol som jag aldrig skulle träffat annars.


Hur lever ditt mentala liv idag i förhållande till din musikkarriär?


- Jag har inte fått mitt break ännu som artist.


Alla dessa år har tagit hårt på mig och jag har blivit mer och mer rädd att misslyckas.

Jag har varit nära så många gånger och det är tufft. Dock så är det just att jag varit så nära som gör att jag inte ger upp.


- Nu har jag verkligen tagit saken i egna händer och börjat göra något åt det.


För 6 månader sen började jag studera "The law of attraction" eller snarare "The law of vibration". För de som inte vet vad det är så handlar det om att vi drar till oss det vi känner och tänker. Jag är inte världens bästa på att förklara hur det fungerar så om man är nyfiken rekommenderar jag att gå in på Youtube och kolla in tex Bob Proctor eller Dr Joe Dispenza och sök på "The law of attraction".


- Jag säger bara DO IT. . . Det är värt det!


Vilka rutiner är särskilt viktiga för dig för att du ska kunna må bra och känna harmoni i vardagen?


- Meditation och visualisering.


Vilket är det allra bästa verktyget för att lindra ångest, stress eller andra obehagliga känslor som får en att må dåligt? Bortsett från de medicinska läkemedel som finns att skriva ut av läkaren.


- Samma svar som ovan ang vilket som är det bästa verktyget.


Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara?


- Om jag skulle gå tillbaka och göra om någonting så är det att inte vara så hård mot mig själv och istället se mitt värde.


Vad skulle du säga är hemligheten till ett lyckligt och hälsosamt liv? 


- Bli medveten om den elaka rösten i huvudet och istället välja andra snälla tankar.

0 comments