67. Fredagsintervju: Jimmy Schönning

Jimmy Schönning är den mysiga, glada och härliga inredaren som genom åren synts till i mediavärlden i olika sammanhang. Idag arbetar han istället i sin studio på Södermalm i Stockholm och ägnar tiden åt att skapa interiörer till olika företag, privatkunder, mediabolag och utställningar av olika slag. Hans mål med företaget är att lära sig utföra sitt yrke på ett så ekologiskt skenbart sätt som möjligt. Allt för värnandet om vår planet.


Till vardags och utanför arbetslivet som inredare lever han ett härligt liv tillsammans med sin make som han nyligen sa ja till att ingå ett äktenskap med.


Foto: Per Magnus Persson

Vissa läsare känner säkert igen dig från den tiden då du var aktuell i ett inredningsprogram som sändes på TV4, där du hela tiden upplevdes vara en väldigt glad, härlig, rolig och positiv inredare som bjöd mycket på sig själv. Det var i iallafall så som jag upplevde dig och därför är det så roligt att ha få möjligheten att göra denna intervju för jag är nyfiken på att dyka in lite mer under skinnet på dig och prata om den biten som rör den psykiska ohälsan och vad den innebär för dig. Så med dessa inledande meningar så kommer här första frågan.


Vad är egentligen psykisk ohälsa för dig? Vilka tankar dyker upp när du säger ordet för dig själv? Vilka känslor väcker det?


- Jag vill börja med att tacka för att jag får bli intervjuad här hos dig Robin.


Sen vill jag även påminna om att jag inte är någon psykiater eller skolad på något sätt inom medicin, därav kan jag komma blanda ihop termer inom mental hälsa, men jag ska försöka göra mitt bästa för att beskriva min upplevelse.


- Jag har svårt för ordet ohälsa som låter lite för Orwellskt för min smak, men psykisk ohälsa klassificerar ett av mina ”permanenta” sjukdomstillstånd som det tagit längst tid i mitt liv att förstå och komma fram till hur jag skall hantera.


Vad är din koppling till det som ringar in psykisk ohälsa?


- Min koppling till psykisk ohälsa består i att jag blivit klassad som Depressiv efter jag fått diagnosen klinisk depression, som vid samtliga utbrott gått igenom de olika faserna från allvarlig-mild för att sedan återkomma starkt vid två andra tillfällen till i mitt liv. Just nu så är jag i en utfasningsprocess efter att ha tagit bland annat Citalopram och annan psykofarmaka under många år.


Idag är det inte helt självklart vart gränsen går när det kommer till vad som klassificeras som psykisk ohälsa respektive inte.


Vart skulle du säga gränsen går Jimmy?

- När tillståndet, ohälsan eller sjukdomen äger medvetandet så att livsnödvändinga funktioner slås ut.

Vad tror du generellt är den avgörande biten som gör att vissa människor drabbas av den medans andra klarar sig?

- I min egen åsikt så tror jag alla som känner att de inte passar in i de generaliserande normerna skapade av dagens samhälle drabbas.

Hur skulle vi, enligt dig kunna arbeta för att förebygga och minimera ohälsan som idag existerar i världen? 

- Genom att informera och gärna exemplifiera tills vi lär oss att vi är många som går i igenom dessa problem i skam och tystnad. Varför? Genom att tala om mina erfarenheter och misstag med min egen ohälsa kan jag utbyta erfarenheter och förhoppningsvis kan lära oss mer av varandra och på så sätt minimera ohälsan i världen på sikt. Allt börjar ju med oss själva.

Vad skulle man som enskild kunna göra för att vara med och bidra till en positiv förändring?

- Allt börjar med individen.


Om DU bestämmer dig för att prata om din ohälsa med dina vänner på precis samma sätt som du skulle Instagrammat om du brutit handen när du hjulade på Champs-Éllysées så är jag övertygad om att vi kan ta hand om varandra bättre.

Skulle du säga att man som arbetstagare har rätt till att sjukanmäla sig om man vaknar upp och känner att man mår psykiskt dåligt en morgon?

- ABSOLUT!

Foto: Per Magnus Persson

Idag är det cirka 1,4 miljoner människor som lever med någon form av psykisk ohälsa, i Sverige är det den vanligaste hälsotjuven och den fortsätter att växa och ta över människors mentala hälsa.


Som anhörig till någon som mår psykiskt dåligt är det inte alltid lätt att hantera tillstånd som handlar om psykiska sjukdomar. Många upplever sig själva många gånger maktlösa och otillräckliga.


Vad är ditt absolut bästa och främsta tips som man bör tänka på som anhörig, när det kommer till att agera bra stöd?

- Att i första stund bara lyssna utan att döma när man som anhörig får veta. För mig vart den sanna vägen till god hälsa att få möjligheten att samtala om mitt mående och tillstånd.


Genom samtal med dem som känner mig om min inre resa med mental ohälsa, fick jag insikt själv om alternativa vägar, olika alternativ och behandlingssätt som inte hade med psykofarmaka att göra.

Vilka rutiner skulle du säga är särskilt viktiga för dig för att du ska kunna må bra och känna harmoni i vardagen?

- Att kroppens alla fysiska funktioners välmående står i focus är en förutsättning för att jag skall känna harmoni i vardagen. Meditation av alla slag är förutom de basala behoven en förutsättning för allt.

Vilket är då det allra bästa verktyget för att lindra ångest, stress eller andra obehagliga känslor som får en att må dåligt?

När jag läste och lyssnade till Eckhart Tolle och främst ”A new Earth” och poletten äntligen trillade ner och jag inte identifierade mig med mitt egobaserade medvetandetillstånd tror jag möjliggjorde att jag kunde ställa min egen mentalohälsadiagnos och därmed kunde be om rätt hjälp.


- För mig fanns verktygen i min introduktion till kognitiv terapi och samtal och därmed förståelse för min egna process.

Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara? 

Då jag lärt mig att mitt välmående vilar i att försöka leva i nuet, vilket jag ständigt finner utmanande, så gör jag helst inga försök till rekonstruktioner av det förflutna.


Ett utmärkt och sunt svar måste jag få lov att säga Jimmy.

Det är lätt att man fastnar i det förflutna om man börjar gräva för mycket i det. Att leva i nuet är det allra bästa man kan göra för att få känna balans och lycka. Åtminstone i mitt personliga tycke.

Foto: Per Magnus Persson

Vad skulle du själv säga hemligheten ligger till ett lyckligt och hälsosamt liv? 

- Lev flummigare!


Ingenting kommer någonsin vara viktigare än att lyssna inåt. Våra kroppar och själar har alla svar om vi bara lyssnar.


Tack så hemskt mycket Jimmy för att du tog dig tid och att jag fick möjligheten att göra denna intervju med dig! Det har verkligen varit kul att få djupdyka och lära känna dig lite mer på djupet! Även bakom ditt leende gömmer sig en historia av mörker.


Jag får önska dig en fin helg och kommande sommar, så hörs vi säkert framöver. Tyvärr kunde maken och jag inte närvara på ditt evenemang nu senast men vi hoppas såklart på att få en inbjudan till att få komma på eventuellt nästa.

0 comments