78. Fredagsintervju med Linus Törneberg


Linus Törneberg är författaren bakom boken Djävulssägnerna och Friskis&Svettis-instruktören som brinner för att hjälpa andra människor. Det är för honom en självklarhet att finnas till hands för de som är i behov och lite kan detta ha sin bidragande faktor till att han idag valt att utbilda sig till Sjuksköterska på ett av Stockholms Högskolor.


Att komma ut som ung bög är inte alltid en enkel sak att göra. Det är något som Linus har fått erfara - inte bara i form av trakasserier och diskrimineringar av jämnåriga stereotyper, utan även i form av kräkningar och förolämpningar från killar av samma läggning.


Dessa scenarion är något som Linus nu i efterhand förstått påverkat honom psykisk, men under perioden i hans liv då detta pågick var det aldrig något han sökte hjälp för.


- På dejting-/raggfronten fick jag ofta höra från killar jag försökte få kontakt med att jag var ful, tjock och inte tillräckligt bra.


Dessa moment i livet medförde såklart en psykisk ohälsa, även om jag där och då kanske inte riktigt definierade det som sådant. Jag hade själv dessutom svårt att be om hjälp och prata om det.


Jag gick till någon psykolog en gång efter ett självmordsförsök (rödvin och tabletter) men jag slätade över allt och målade upp en bild så psykologen förstod inte vad jag gjorde där om jag ändå mådde bra. Idag kan jag ha mina dalar men i det stora hela är jag lycklig och tillfreds med min tillvaro.


Linus upplever att det finns många fler, än honom själv som även i dagens samhälle lever med en form av psykisk ohälsa, men som inte ser, vågar, vill eller kan söka hjälp för det.


- Psykisk ohälsa är så mycket. Det kan vara allt från en lättare depression till en djup psykos och allt däromkring, vilket gör det svårt att alltid skapa förståelse om begreppet och att man kanske är sjuk.


Han fortsätter sedan med att lägga att många också inte riktigt kanske vet vad man ska kalla ens egna mående alltid.


- Många mår nog dåligt men vet inte riktigt vad de ska kalla det och kanske inte kan definiera det som psykisk ohälsa av olika orsaker.


En orsak kan vara är psykisk ohälsa är ett så brett begrepp och att människans personliga mentala hälsa är så väldigt personligt - det gör det svårt att exakt veta när gränsen är passerad.


Jag menar; om du och jag skulle utsättas för samma typ av smärta och av samma intensitet så skulle vi uppleva den på olika sätt.


- Jag tror det är likadant med psykisk ohälsa.


Hur vi hanterar den och hur den påverkar oss har många olika faktorer och därför kan vi inte sätta en specifik gräns. Något som kan göra det svårt att definiera sitt egna mående.


Vad tror du generellt är den avgörande delen som gör att vissa människor drabbas av psykisk ohälsa medans andra klarar sig undan?

- Jag tror som jag var inne på tidigare att det beror på olika faktorer.


Jag tror det beror på hur man är som person, vilket skyddsnät man har kring sig, vad vi har med oss i bagaget och vad vi utsatts för tidigare.


I vissa fall finns det säkerligen en biologisk orsak också men det är inte jag rätt person att gå in på.

Att den psykiska ohälsan idag ökar bland människor runt om i världen är ingen nyhet för Linus. Han känner stor empati till de människor som drabbas, framförallt såhär i Corona-tider då han själv tror att antal insjuknande ökat ännu mer sedan pandemins start.


Han är otroligt tydlig med att upplysa vikten av att all form av psykisk ohälsa ska tas på största allvar, att vi inte förminskar varandras problem och att vi pratar om ämnet. För honom är ett öppet klimat och tänk ett positivt verktyg till att vi skulle kunna lyckas förebygga och minimera sjukdomen.


Sanningen är ändå den att ALLA kan drabbas av psykisk ohälsa. Det är inte en specifik typ av personer eller patientgrupp - så varför inte skapa ett öppet klimat och sluta förminska varandras hälsa? Drabbas man ska det inte vara något att skämmas över, utan något man ska kunna prata öppet om.


- Vi behöver prata om psykisk ohälsa och det ska börja tidigt och fortsätta upp till ålderdomen.


Vi behöver prata om självmord och psykisk ohälsa mer öppet. Det är ingen skam att drabbas, lika lite som det inte är någon skam att drabbas av en fraktur eller hjärtinfarkt. Det är lättare att visa på att man har en fraktur för det syns och det har folk överseende med men en fraktur i själen syns inte alltid utåt.


Vad skulle man kunna göra som enskild individ för att vara med och bidra till en förändring. Vad skulle du säga? 

- Genom att skapa förståelse och ha förståelse. Jag kan som medmänniska respektera en annan människa med psykisk ohälsa och skapa förståelse för att ohälsan kan visa sig på olika sätt.


Om man har en kollega som är sjukskriven på grund av psykisk ohälsa så respekterar man att den personen kanske reser någonstans eller kanske går och tränar eller träffar vänner. Det kanske är just det som bidrar till den personens egna rehabilitering för att i slutändan kunna komma tillbaka till arbetet.


Jag har många gånger genom åren fått höra ”men hen är ju sjukskriven och så lägger hen ut på sociala medier att hen tränar och har sig…” - det är vanligt att sådant prat förekommer men då måste man som utomstående komma ihåg att det kanske får personen att må bra för stunden vilket är viktigt!


För honom handlar om respektera en annan människa och hens sätt att återhämta sig. Att ge personen utrymme och tid utan att vara dömande och påträngande. Något som verkligen är en bra och klok mening att ta med sig som utomstående och för att lyckas kunna agera gott stöd.


När Linus själv upplever att hans mentala hälsa är ur balans tar han gärna hjälp av fysisk aktivitet - kanske är det också därför han till viss del idag arbetar delvis som Friskis&Svettis-instruktör.

- För min del är fysisk aktivitet en stor nyckel till mitt välmående. Det kan vara allt från tuff styrketräning, svettiga gruppträningspass, softa pass eller promenader med hund.


Jag gillar att ha variation - inte bara när det kommer till träningen utan även i vardagen. Jag vill inte ha samma arbetstider varje vecka, utan vill kunna se olika saker och göra olika saker.


Men jag mår bra väldigt bra av att få träna, jobba och möta människor i olika sammanhang!


Att hitta just sin egna nyckel är viktigt - något som kan ha en bra och effektiv effekt när själen kommer ur balans eller man känner ångest, stress eller andra jobbiga känslor.


Idag vill Linus ändå påstå att han mår bra. Han har lagt mobbningen och trakasserierna bakom sig och blickar idag framåt mot framtiden då han blir klar Sjuksköterska.


- För mig personligen är psykiatri ett område jag kan tänka mig att jobba med som sjuksköterska när jag är klar!


Avslutningsvis får Linus besvara om man som arbetstagare har rätt till att sjukanmäla sig om man vaknar upp och känner mår psykiskt dåligt, och han är snabb på att besvara den.


- Absolut borde det vara en rätt!


För många år sedan räknades homosexualitet som en psykisk störning och i protest så ringde homosexuella och sjukskrev sig i ren protest.


Om vi aldrig lyfter det utan maskerar symtomen som annat för arbetsgivaren kommer vi aldrig heller se om det är ett utbrett problem i samhället och kanske är det också ett större problem på den specifika arbetsplatsen som arbetsgivaren behöver ta tag i. Olika arbeten är också olika känsliga för olika problem, på vissa kanske det går att jobba även om man mår dåligt psykiskt en dag medan det på andra är omöjligt.


- Det är samma sak med somatiska problem.


Om du har problem med knät kanske du fortfarande kan jobba om du har ett kontorsjobb men du måste vara sjukskriven om du har ett fysiskt krävande arbete.


Tack Linus för att du ville vara med och dela med dig av dina erfarenheter och tankar i Fredagsintervjun.

 

Vill du som läsare ha mer av Linus och blivit nyfiken bok eller bara vill komma i kontakt med honom - då tycker jag du ska klicka in dig på hans Instagram.

0 comments