79. Fredagsintervju med Shaun Walls

Shaun Walls beskriver sig själv som Ica basic-konstnären - alltså inte så fancy som periodvis kluttar ur sig utställningar som ‘’En bruksbögs bekännelser’’ och ‘’En bruksbögs historialektion’’. Han är även författaren till den aktuella krönikan ‘’Bruksbögen’’ i Fagersta-Posten.Eftersom han redan var bögen i byn kunde han lika gärna ta kontrollen och skriva sin egna historia bakom påståenden och fördomar som andra hade om honom. Det var så ‘’En bruksbögs bekännelser’’ skapades fram. En berättelse om hur det är att leva som utsatt bög i en bruksort.


Han har utöver denna också haft en utställning som berört temat ‘’PTSD’’ och den senaste utställningen har varit kring hans video på youtube ‘’En bruksbögs historialektion’’.


- Det är Historialektionen jag som hbtqia+ hade behövt i skolan men aldrig fick.


Jag jobbar alltid med text på olika sätt men även video, performance, installation, koncept osv. Krönikan ‘’Bruksbögen’’ ingår i mitt konstnärskap, att bli den personen jag själv hade behövt läsa om och att skapa plats i det offentliga som jag själv hade behövt som liten. För att projicera mig och hbtqia+ personer in i en framtid i brukssamhället.


Den konstnärliga verksamheten har genom åren haft en betydelsefull roll. När allt runt omkring i princip hade monterat sönder Shaun, kom konsten in och blev hans safe zone.


- Från att en dag vara på väg ner till apoteket för att hämta ut alla mediciner som läkare hade skrivit ut åt mig men som jag aldrig hade hämtat ut, för att ta livet av mig. Till att jag började konstskola och fick ett helt annat syfte. 


Det blev en plats att få utforska och skapa mig själv tillbaka till liv. Det hela började med att jag gick i bildterapi och min bildterapeut sa att jag kunde ställa ut målningarna som jag gjort kring samtal om olika känslor och problem. Jag blev as skraj, men hon trodde på mig och stöttade mig så pass mycket att det väcktes en tro på mig själv som skapande och uttryckande och att det kunde bidra till mitt läkande. Så jag pluggade upp mina betyg, började ha utställningar och hittade massa personer längs vägen som fortsatte stötta mig. 


Du nämner själv att du var på väg till apoteket för att hämta ut mediciner för att efter det ta ditt liv, var det bekostat på den psykiska och fysiska påfrestningen du fick utstå av samhället och familjen?


Psykisk ohälsa för mig är egentligen inte min ångest eller depressionerna eller mina fysiska reaktioner på trauman som andra lagt på mig.


- Min psykiska ohälsa är att jag har massa otillfredställda grundläggande behov.


Jag har en vision av att mitt liv borde vara värt mer. Jag har massa ambitioner, erfarenheter och massa potential som inte får komma till rätta. Saker andra inte kan ta och se.


Men psykiska ohälsan handlade också om kärlek som förtrycktes, identitet som möttes av skam och en sexualitet som aldrig fick utforskas.


Allt för att staden där jag bor lägger pengar på andra saker, för skolan lär ut ‘’historia’’ där jag exkluderats och för att mina föräldrar lärt sig av andra hur en människa ska vara.


- Någon som jag aldrig kunde vara.


Så om du fick beskriva psykisk ohälsa, hur skulle du då beskriva begreppet?


Psykisk ohälsa för mig är när allt detta flyttat in i mig och jag inte längre kan leva som jag behöver, äta som jag behöver, andas som jag behöver, vara som jag behöver, älska och älskas som jag behöver. När omvärldens sanning om mig blir viktigare än min egna och jag inte längre känner ork och mening.


- Jag inser nu att denna intervju kanske inte kommer rädda mitt tinder game.


Idag lever Shaun som öppen icke-binär bög och han bor kvar i Fagersta. En stad som han varit bosatt i sedan sex årsålder och som enligt honom tydligt har påverkat hans uppväxt och liv markant, på många fronter.


- Jag saknade sammanhang, trygghet och kärlek.


Som barn förstod jag att det var en fara att vara bög och icke binär i denna staden. Folk använde orden kring min identitet som svordomar och med ilska och skam, så jag försökte förtrycka allt jag var så länge jag kunde tills det inte gick längre. Mina föräldrar har dessutom heller aldrig varit stöttande så idag har jag inte så mycket kontakt med dom eller annan familj. Förutom två kusiner som bor för långt bort. 


Hur skulle du beskriva uppväxten i Fagersta?


- Traumatiserande ensamt och utsatt.


Jag funderar ofta över hur jag kan vara kvar i staden där jag blivit hotad till döden och där folk mobbat mig under hela tonåren och upp till vuxen ålder. Där kärlek gått i kras för ingen vågade vara öppen. Och där institutionerna inte lyssnar på vad som behöver åtgärdas för att det ska bli bättre. Men eftersom alla andra flyttar, vem ska då vara kvar och göra skillnad för framtida generationer om inte jag? 


Shaun valde att ändå som sagt stanna kvar i bruksstaden och som artonåring kom han ut som öppen bög trots medvetenheten kring problematiken och mörket som staden givit honom och skulle ge honom framöver.


- Idag lever jag som oftast smärtsamt singel. Det blir mycket skogspromenader. Många naturvrål.


Det är alltid spännande att se hur man ska hånas varje gång jag och kompisarna går ut. Men det är samtidigt här jag har mitt hjärta och det är här min historia ligger längs gatorna. Jag är sjukskriven för traumabehandlingen och har knappt råd med mat. Visst det är ingen vacker historia, men den är min. Det är också här en speciell magi kan skapas från ingenting. När man träffar någon (typ var 5e år) och äntligen får vara kär en stund så ändrar allt typ färg. Det blir sådana kontraster.


Men även om allt han fick utstå genom åren satte sina sår och att han till största delen lever singel så har hela hans historia kommit och blivit hans starkaste driv och motivation när det kommer till att skapa en förändring i staden.


Alldeles nyligen tog kommunen beslut över att hjälpa honom och hans kamrater med att betala hyran för en lokal, så att de tillsammans kan skapa hopp om Fagerstas framtid när det kommer till hbtqia+ -området.


Förhoppningen är att både han och staden då ska kunna sluta fred med varandra och läka deras sår. Men för att det helt ska kunna möjliggöras krävs det mer pengar, att man arbetar till att få fram ett styrdokument med hbtqia+ frågor och att man enligt Shaun slutar flytta runt pengar.


- Vi behöver kanske sluta flytta runt pengar för att ställa olika grupper mot varandra och bygga nya mer fungerande system baserade på allas existens som en självklarhet istället för en fråga och allas värde som något konstant istället för beroende av förmåga eller identitet. Jag tänker typ medborgarlön som för första gången skulle ge alla ett grundläggande ‘’lika värde’’ som Sverige alltid tjatar om men som aldrig existerat. Och sedan utifrån det förstärka hbtqia+ personers och andra minoriteters förutsättningar till vidare utveckling.


Han har stora ambitioner och tydligt hopp om att lyckas skapa en förändring. Lika tydlig är han också med vilken som är den stundande viktigaste frågan just nu i Sverige.

- Jag har kompisar som bor här och söker asyl som är hotade till döden i länderna dom flytt för att dom är gay. Dom väntar, får inget personnummer, ingen intervju, ingen rättvis behandling, i många fall blir dom ifrågasatta kring sin sexualitet, nekade asyl, kan inte jobba och lever i oro, rädsla och osäker framtid.


I Sverige just nu finns det endast två juridiska kön. Det innebär att jag som icke-binär inte existerar? 

Det finns ingen fungerande lag i Sverige på att skolor ska lära ut hbtqia+ inkluderaade historia. Det finns ingen lag på att kommuner eller vård eller andra viktiga offentliga institutioner skall vara hbtqia+ inkluderande. Vilket innebär att alla skattebetalare bidrar till hbtqia+ förtrycket varje dag, varje gång vi går till jobbet, varje gång vi betalat skatt. 


Ja, det finns många områden som det behöver arbeta mera med för att lyckas säkerställa samhället, inkludera minoriteter och sprida kunskap och historia. Jag själv är verkligen beredd på att hålla med dig Shaun och med ditt aktiva arbete kan Fagersta skratta sig lyckliga. Staden ska vara lycklig och stolt över att ha dig och andra hbtq-människor som medborgare. Utan er så skulle staden stå rätt still i sin utveckling, för det är minoritetsgrupperna som kan skapa förändring. Det är ett av det bästa med att vara bög i mitt tycke.


Vad är det bästa med att vara bög enligt dig Shaun?

- Dom finaste stunderna jag haft har varit med andra bögar. Då jag träffat någon och vi tillsammans kan bryta ner fördomarna kring maskulinitet och vågar vara sårbara, kära, vänskapliga, nära, ömtåliga, älskande, trasiga, omhändertagande, tröstande, beroende av varandra och naket ärliga ihop.


Skulle du säga att du är en stolt bög?

Jag har överlevt min homofientliga familj och en småstad full av nazister. Jag har överlevt självhatet som andra planterade i mig och hittat gemenskaper som tex Gaycamp där vi lär oss ha trygga och fina relationer bögar emellan. Jag har blivit fraktioner av personen jag drömde om att jag en dag skulle våga vara. Och jag gör mitt bästa varje dag för att ta hand om mig och dom jag tycker om, för att vi ska kunna skapa en bättre värld än den som presenterades för oss från början.


- Jag är inte alltid stolt, men jag är bög och jag lever än.


Har du något tips till samhällets ungdomar när det kommer till att komma ut som homosexuell?


- Gör allt för att hitta trygga platser där du kan utforska den du är. Vi har bara detta liv. 


Tack för att du ville delta i denna intervju Shaun och för dina otroligt fina och genomtänkta svar. Innan vi helt avslutar vill jag ställa dig två korta frågor som jag vanligtvis brukar ställa mina gäster.


Vad skulle du säga är hemligheten till ett lyckligt och hälsosamt liv? 

Förlåt dig själv för det du gjorde när du var i överlevnadsläge! Och så snart du kan, förlåt dom runt dig.


Om du fick chansen att leva om ditt liv och ändra på en sak, vad skulle det vara? 

Jag hade önskat att jag fick ett möte med mig själv som liten, innan allt fuckade ur. Där jag som vuxen fick hålla lilla Shaun i hand och föra över vissa saker som jag idag lärt mig. Så lilla Shaun aldrig hade behövt hata sig själv så hårt för att andra inte kunde älska honom. Så lilla Shaun aldrig hade behövt tappa bort sig själv bland andra. 


@shaunemilwalls

0 comments