82. Fredagsintervjun med Simon Hermansson.


Foto: Björn Lindahl - Lånad från Aftonbladet

Simon Hermansson är den heta norrlandsungkarln från fjolårets Bachelor på tv4, som till vardags arbetar som snickare och är ensamstående pappa till sitt stolaste ansvar i livet - nämligen dottern Lily.

Likt många av oss andra, har även Simon upplevt ett sviktande välmående, där den psykiska ohälsan gjort sig påmind som en otäck känsla.

- Psykisk ohälsa får mig att kallsvettas. Det ilar in i benmärgen på mig när jag tänker tillbaka på min egna period i livet, min absolut tyngsta som tar mig tillbaka till den dagen då min familj separerade.


Just att se hela den här familjebilden gå upp i rök tärde sönder mig. Jag blev en martyr för mig själv och kunde inte se det goda i något, utan trodde att jag dög för något och att jag inte räckte till. Jag kände mig helt enkelt totalt jäkla värdelös, att jag lika gärna kunde försvinna från jordens yta. Framförallt tugnt var det att se min dotter ta del av en separation, något som hon aldrig borde ha fått sätt, säger Simon.


Att drabbas av psykisk ohälsa är inte alltid synligt, Simon jämför den med anorexia, där man inte alltid märker hur dåligt en människa mår, hur en människas personlighet slits i stycken och hur en tynar bort bland sprickorna i asfalten. 


Något som han upplever att fler människor idag gör, då den psykiska ohälsan större än man tror. 

- Som sagt, den är osynlig och syns aldrig, förklarar han.


Den som är drabbad skulle aldrig någonsin säga det heller. Det största problemet är att våga inse att man har ett problem och erkänna det till sig själv. 

- Våga ta hjälp av de som kan. 

Jag vet att många vägrar ta hjälp, eller ogärna vill prata om det som tynger än för att de känner sig svaga ifall om de skulle ta kontakt med en psykolog eller terapi, men i självverket är det tvärtom, uttrycker Simon. Det är väldigt viktigt att prata om psykisk ohälsa för att flera ska våga ta hjälp och bege sig mot en resa tillbaka till livet. 


- Livet är helt jävla underbart, tufft men jävligt underbart och det finns så mycket lycka att finna i livet.


Just lycka är något han själv mäter i alla de nära och kära han får möjligheten att omring sig. Dem är hans livsmåttstock till både lycka och kärlek i Simons liv, dessutom finns det så mycket han själv har att erbjuda världen med sitt liv.


Jag vill leva för jag vet att jag har väldigt mycket att erbjuda till denna värld för att göra den bättre och dessutom har världens vackraste dotter som jag vill se lycklig. Det spelar ingen roll vem/vad eller hur hon är så länge hon är lycklig så har jag lyckas här i livet, säger han.


Vilka är dina tre främsta tips för hur man tar sig igenom en tuff period i livet?


- Mina 3-steg till att ta sig ur en mörk period: Vänner, familj och erkänn till dig själv att du är värdefull, säger han snabbt och kortfattat innan han utvecklar svaret lite mera. 

Simon förklarar att det är otroligt viktigt att ge sig själv och sin kropp tid att läka och att våga ta hjälp från omgivningen. 

- Våga ta hjälp av dina nära och kära. Glöm inte heller bort atr lyssna på dem när dem säger hur jävla underbar du är. Dina nära och kära har alltid rätt, uttrycker Simon tydligt.


Medverkan i Bachelor programmet på tv4, som sändes i fjol, där jakten på Simons stora kärlek var fokuset gav inget långvarigt resultat. Kort efter hemkomsten och att kamerorna slocknade dog kärleken ut och Simon återgick till det singelliv han hade innan programmet.


En medverkan i ett program som Bachelor innebar dock en hel del prövningar på hans mentalitet och hälsa, det psykiska planet sattes konstant på prov. För Simons del var inspelningen och tiden i Afrika utmanande på flera olika sätt, så även efter hemkomsten till Sverige igen och vardagens återkomst.


- Mitt psyke sattes på prov helt klart, säger Simon och fortsätter med att förklara att det inte alltid var lätt utan väldigt utarmande.


Livet efter inspelningen, från det att jag kom hem vart mycket fartfyllt och det vart svårt att landa hemma i det vardagliga igen, men med tiden redde det hela sig. Det allra mest fantastiska var att få möjligheten att vara med min dotter igen. 


Även om Bachelor medverkan resulterade i att han inte fann sin kärlek, så fann han den i allafall utanför programmet. Idag lever han tillsammans med flickvän och har sin dotter varannan vecka. Ett liv och vardag som han verkligen älskar att få vakna upp till varje morgon.


Tusen tack Simon för att du ville vara med i fredagsintervju och dela med dig lite av din historia, erfarenhet och tankar kring psykisk ohälsa.


0 comments