16. Fredagsintervjun med Therése Lindgren.

Therése Lindgren är en av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika kvinnorna på sociala medier. Med sina sociala kanaler fyller hon många trasiga hjärtan med hopp, tro och kärlek om en bättre morgondag. Nyligen startade hon även upp ett nytt projekt tillsammans med Tjejzonen med syfte till att hjälpa andra influerare att ge stöd till unga som på olika sätt kämpar med psykisk ohälsa.

Just psykisk ohälsa är något som även Therése själv har ett förflutet inom området. Genom många år har hon levt med panikångestattacker och 2012 fick hon erfara den klassiska väggen. 

Idag mår Therése dock bra och genom åren har hon funnit en mer balanserad vardag som funkar för hennes välmående och som även resulterat i en stor förändring gällande tidigare episoder av ångestattacker.

- Jag är så jäkla lycklig över att mina panikattacker som jag levt med sedan 2012 kommer mer och mer sällan, och att jag inte befinner mig i någon depression.


Ångesten hon idag mellan varven får känna på är på en helt annan nivå än tidigare berättar Therése. Hon har lärt sig att acceptera den som en del av henne och att den alltid på något sätt kommer vara där.

- Jag tror att jag alltid kommer att ha mer ångest än andra. Det viktiga är att jag hittar verktygen att hålla den i schack eller vad man säger. Ångesten får finnas, men tar inte över och genom åren har jag fått verktyg som gjort att jag lärt mig hantera ångesten bättre. 

Erfarenheten och terapin är framförallt två faktorer som bidragit till att Therése idag kan se en stor skillnad på livet tidigare jämfört med det hon lever idag och att hon blivit en mentalt starkare människa. 

- Mitt självförtroende har absolut stärkts, i takt med att jag utmanat min panikångest.

Samtalet mellan mig och Therése fortsätter sedan med att prata om hennes ärlighet kring hennes egna psykiska mående, där hon genom Youtube startade upp en kanal och öppnade upp om hennes liv med ångestattackerna och utmattningen.

Ett val som för många människor, inte är självklart då psykisk ohälsa ramar in mycket skam och tabu, för Therése egna del var dock valet mycket gynsamt, berättar hon.


- Jag skulle säga att öppenheten varit avgörande för min del när det kommer till tillfrisknandet, säger Therése.


Det måste ju självklart inte nödvändigtvis vara så för alla, men för mig har det varit otroligt befriande att kunna prata om mitt mående och få bekräftelse på att jag inte är ensam. Hon fortsätter att förklarara att öppenheten nästan varit som en terpeutisk moment, då hon fått sätta ord på sina känslor och skapa fram något positivt.

När man gör det tvingas man liksom tänka på sin situation ur ett större perspektiv, och för mig har det varit nyttigt.

- Jag kan verkligen relatera till mycket av det du berättar, Therése. Jag tror att ett av de främsta verktygen till tillfrisknande är att våga vara just öppen och ärlig. 

Om du utöver öppenhet skulle komma med tre andra tips på egenvård, vilka skulle dessa vara? 

- Jag har då erfarenhet av utmattningssyndrom, ångest och paniksyndrom, och tips på just egenvård till personer som är drabbade av något liknande är spendera tid med djur.


Djur är något som verkligen är otroligt läkande på flera sätt, menar Therése på. Hon fortsätter sedan att påtala vikten om att försöka lägga tid på något man finner lustfyllt och att man sätter ord på sina känslor.

- Vill eller kan man inte prata med någon kan man åtminstone försöka skriva ner sina känslor eller tala in dem som en minnesanteckning i telefonen, säger Therése och tillägger sedan att det kan kännas konstigt till en början, men att det är nyttigt att sätta ord på känslor.


Vad är dina främsta tips till någon som vill vara ett bra stöd till någon som dåligt?

- Mitt främsta tips till någon som vill vara ett bra stöd är att läsa på. Oavsett om det handlar om att personen har en diagnos eller generellt nedstämd, svarar Therése på frågan. 

Att läsa på ger dig en mycket större förståelse för din anhöriga och vad denne går igenom, det finns oändligt med tips på hur man kan förhålla sig beroende på vad personen går igenom.


Innan vårt samtal avslutas ställer jag frågan om vilka ambitioner och mål Therése har framöver när det kommer till just hennes psykiska mående.  


- Just nu går jag en KBT-behandling för att jobba på min oro, berättar Therése. 

Anledningen är att jag själv märkt av att jag har tendenser till tvångstankar som jag känner behov att få hjälp med för att få bukt på, framförallt nu när de fortfarande är i sin linda.

Mitt mål just nu är helt enkelt att fullfölja behandlingen och därefter börja jobba på min flygrädsla.


Tusen tack Therése för ditt otroligt fina och fantastiska arbete och för att du är med och öppnar upp för ett bättre, hållbarare och hälsosammare framtid!

 

Detta är en tidigare Fredagsintervju med Therése, men som förtjänas att lyftas fram igen med tanke på hennes aktiva och fina engagemang med ungas mentala hälsa , just nu tillsammans med tjejzonen.

0 comments