92. Fredagsintervjun med Freddie LiljegrenFreddie Liljegren, 28, har genom åren tampats med dåligt självförtroende och en extrem prestationsångest. Han är väldigt sällan nöjd med det han gör och åstadkommer, vilket är något som han fortfarande kämpar med om dagarna.


För Freddie är prestationsångesten och det sviktade självförtroendet något som allra främst gör sig påmind när det kommer till musiken, som precis innan pandemins start var hans huvudsakliga yrke.


- Jag lämnade mitt tidigare arbete för att ägna heltid åt musiken i början av 2020. Spelningarna stod på rad och ekonomin såg ut att bli riktigt bra, berättar han.


Men drömmen sprack snabbt när pandemin plötsligt dök upp och ställde till det för Sveriges musikkultur. Bokade spelningar ställdes in och ekonomin som tidigare sett ljus ut, blev snabbt motsatsen. Freddie fick sätta sig ner och söka nytt arbete igen, så att han kunde försörja sig själv, sambon Emelie, dottern Leia och deras lilla mops Louie.


Samtidigt berättar han att trots att musiken fick läggas lite på hyllan, så har varken han eller familjen påverkats så hårt, rent psykiskt av förändringen.


- Vi alla är friska och överlever, så jag mår faktiskt bra trots omständigheterna, säger han.


För Freddie är just musiken, familjen och vänner de främsta positiva verktygen i hans liv. Dessa tre faktorer är de som får honom att må bra och något han därför aktivt väljer att lägga mycket tid åt. Det är hans livsgnista och energikälla som han måste ha för att fungera som person, något som också förklarar varför han, trots omständigheterna ser ljust på tillvaron under pandemin som fortfarande hägrar i världen.


Han berättar även att utan dessa garanterat skulle känna sig mer ensam och vilsen. Något som han under sina 28 år fått känna på tidigare.


- Psykisk ohälsa för mig är just att känna känslor som ensamhet, vilsenhet, stress eller lida av sömnproblematik, höga krav och dålig självbild, förklarar han.


Han tror även att han själv i längden skulle ha hamnat i en psykisk ohälsa om han inte fått möjligheten att komma i kontakt med musiken och skapa den familj och kontaktnät han idag har.


Det är så stort fokus på antal likes vi får


Själv upplever han att det finns många olika perspektiv och vinklar på vad psykisk ohälsa är för något och vad som påverkar oss människor. En stor påverkande faktor är de krav och förväntningar som vi har på oss själva, men också samhällets påverkan på oss individer. Han tror också att en av de största faktorerna till människans psykiska mående är det ständiga bekräftelsebehovet som vi ständigt jagar. Framförallt via sociala medier.


- Det är så stort fokus på antal likes vi får, vilket filter som ska användas för att få vår tråkiga vardagsbild att se helt otrolig ut. Idag lever i en form av fantasivärld på internet där allt är så perfekt och den fasaden är inte hälsosam för oss att tvingas bära upp, förklarar han.


Han fortsätter sedan förklara vidare att vi gärna skönmålar oss själva på våra sociala medier och i samband med det sprider en bild av oss som inte är helt genuin. Ett agerande som enbart skapar stress och ouppnåeliga ideal. Människan behöver enligt Freddie bli mer öppen och visa den sanna sidan samt våga öppna upp mer kring sitt mående. Något som han tror kommer ha en stor betydande roll för att skapa goda förutsättningar för ett mer hälsosamt välmående.


- Jag tror att vi generellt behöver bli mer öppna för att prata om problemet med psykisk ohälsa. Det känns som att det tas upp mer och mer, fler och fler väljer att öppet prata om sin psykiska ohälsa vilket är jättebra! Sen tror jag också att vi behöver bli mer pålästa på hur mycket vi påverkas av yttre faktorer som sociala medier, säger han.


Själv försöker Freddie sprida så mycket bra energi han kan omkring sig, både i och utanför sociala medier. Det smittar av sig och märks på andra när man gör det. Framförallt vill han själv vara en god förebild till sin dotter men också för alla som han umgås med och som följer honom. Inte allra minst efter hans medverkan i Idol för två år sedan.


Det häftigaste och roligaste någonsin


Idol är en period i hans liv som han själv skulle beskriva som det häftigaste och roligaste någonsin, men också som något som påverkade hans mentala hälsa på olika sätt. Under idol tiden kände han sig emellanåt ensam och vilken och under fredagsfinalerna fick Freddie nämligen utstå en del kritik som skapade en osäkerhet.


- Juryn sa att dem inte tyckte att jag visade vem jag var. Det fick mig att bli osäker på vem jag faktiskt var, berättar Freddie.


Freddie som är en grubblare av rang överanalyserar gärna allt, vilket han även gjorde i samband med kritiken han fick. Ett enligt honom själv inte så hållbart sätt i längden.


Som om inte påfrestningen innanför idolbubblan var tillräcklig så vart han även pappa i samma veva som livesändningarna skulle dra igång, något som var det allra jobbigaste under denna perioden. Det var inte förens han tog hem andra platsen i finalen som han skulle få åka hem och tillbringa ta rollen som pappa på heltid.


- Jag hade inte föreställt mig att jag skulle gå så pass långt i tävlingen, men jag är otroligt tacksam över resan och ångrar den inte på något sätt! Jag hade gjort om det direkt om jag hade fått chansen. Dock hade jag försökt att fokusera på att ha så kul som möjligt och inte grubbla så mycket på mina framträdanden, säger han.


Studion och skapa är verkligen terapi för mig


Att göra saker man älskar är något som Freddie ständigt strävar efter och något som han också förespråkar andra till att också göra. För hans egen del är det att tillbringa tid med familjen och sitta ventilera sin musik.


- Att få sitta i studion och skapa är verkligen terapi för mig. Om jag fick möjligheten att leva om mitt liv och ändra på en sak, så skulle det vara att se till att jag började med musiken ännu tidigare, berättar han.


Ytligare en dotter väntar på att Entra världen


Han förklarar sedan vidare att det som människa är så lätt att hamna i den klassiska ”trygghetszonen”, med fast jobb, stabil ekonomi och glömma bort att faktiskt lägga ner tid på att jaga sina drömmar.


Freddie ser det som komma ska positivt. Han är säker på att pandemin kommer vara över inom snar framtid och att han kan fortsätta jaga sin dröm. Dessutom väntas det till nu tillökning i familjen, då en ytligare en dotter väntar på att Entra världen i sommar.


Han kommer inom snar tid livnära sig på sin musik igen och tillsammans med sin familj kommer dem inom de närmsta åren även ha byggt drömhuset någonstans ute på vischan.

0 comments