94. Veckointervjun med Alex Eklund


Många känner säkert igen honom från senaste säsongen av Big Brother. Även om vistelsen inne i huset blev kort, så hann han göra stor succé med låten Storebror, som han sedan även framförde under finalen av programmet.


Big Brother (BB) är ett populärt dokusåpa-program som går ut på att man som deltagare blir inlåst tillsammans med andra deltagare, i ett hus utan kontakt med omvärlden i 100 dagar. En prövning som för många kan upplevas som enkelt, men som sägs kunna jämföras med den prövning som FN-soldater i krigszoner utsätts för. Det krävs ett visst psykiskt stabilitet, vilket gör att tävlingen inte är ämnad för alla, något som Alex själv inflikar.


- Det krävs definitivt en viss mentalitet! Under urvalet får man genomgå ex antal intervjuer och samtal med psykolog för att bli godkänd till att vara med i programmet. Så BB är nog absolut inte för vem som helst att vara med i, berättar han.


Alex själv kom in som joker i huset och höll sig sedan kvar i 19 dagar innan det vart hans tur att lämna. Även om resan vart kort, så kunde han se vissa mentala förändringar hos honom själv. För som många av oss är medvetna om, så blir vissa känslor förstärkta i samband med att människan försätts i olika scenarion, som i Alex fall bli inlåst i ett hus utan kontakt med omvärlden.


- Att vara inlåst jämfört med att vara på utsidan var absolut jobbigare. Normalt så gråter jag väl inte sådär super ofta men därinne grät jag väl mer på 2 veckor än vad jag gjort på 1 år, så både positiva och negativa känslor förstärks inne i huset, börjar han förklara.


Även mentala utmaningar är något som under tiden i huset dyker upp och för Alex del var det mest jobbiga att han inte ville svika sin egen familj och vänner.


- Man gick ibland och tänkte att ”hoppas dom är stolta över mig och känner igen mig som hur jag är på utsidan”. Man ville liksom inte tappa bort sig själv där inne, fortsätter han förklara.


Det finns mycket man som deltagare måste vara beredd på att vara med om i huset, saker som ligger långt från det normala, områden man gärna vill hålla privat. För Alex del var dessa något som inte påverkade honom, trots att kameror fanns överallt och kunde filma varje litet steg han tog i huset.


- Jag tänkte på kamerorna de första minuterna att ”nu är jag med på tv”, men så fort alla börja visa mig runt och ha vanliga alldagliga konversationer så glömde man bort kamerorna direkt. Jag visste dessutom att varken toaletten eller duschen skulle filmas om man inte gjorde något som man normalt sett inte gör i en dusch eller toalett, sen såg jag alltid till att duscha med kalsongerna på och det intima resonerade jag fram att jag kunde hålla ut tills dess att man kom ut från huset, skrattar han.


Efter 19 dagar vart det som tidigare nämnt Alex tur att lämna huset och återgå ut till verkligheten och omvärlden. En omställning som för många kan bli omtumlande då man varit frånkopplad totalt under en längre tid.


- Det kändes bra att komma ut. Jag visste att jag stod på tur på att lämna då jag stod nominerad mot tre starka deltagare som varit inne i huset längre. Så omväxlingen att komma ut var inte direkt omtumlade, dock var det lite konstigt att få tillbaka sin telefon och inse att massa människor skrivit fian saker till mig på exempelvis Instagram. Det kändes sjukt att få det bekräftat att folk sätt mig konstant 24/7 i två veckors tid, berättar Alex.


Livet efter Big Brother har inte direkt inneburit förändringar i vardagen för Alex. Det har blivit fler följare på Instagram, men i sin helhet är livet som innan tiden i huset.


- Jag ser faktiskt ingen större skillnad, mer än att jag sitter lite mer med telefonen nu jämfört med tidigare. Det är lite fler grejer att svara på nu och jag tycker det är enormt viktigt att svara alla som följer mig, så att dem känner att jag verkligen är så tacksam för deras stöd och att dem skriver till mig, förklarar han.


Både innan Big Brother och nu efteråt arbetar Alex som musiklärare och fritidspedagog. Ett arbete som omfattar mycket kontakt med ungdomar i olika åldrar, som idag är en grupp människor där den psykiska ohälsan allt mer börjar bli vanligare. Anledningen till att denna folksjukdom börjar klättra ner i åldrarna kan vara många. Alex själv tror att mycket beror på den tillgänglighet av sociala medier och elektronik som idag existerar, jämfört med när han själv var i samma ålder.


- När jag var i tonåren höll man inte på med sociala medier eller hade tillgång till internet i samma utsträckning som idag, börjar Alex säga.


Majoriteten av alla ungdomar, även yngre håller idag, dagligen på med TikTok, Instagram, Facebook och liknande. Jag tror många därav blir matade med fel saker, både unga tjejer och killar. Dem blir påtvingade fel ideal om hur man ska vara och se ut. Även om de bitarna alltid har funnits där så är det allt mer så himla lättillgängligt nu när varenda unge har mobil och sociala medier.


Så det är nog framförallt sociala medier och mobiltelefonerna som orsakat att den psykiska ohälsan idag börjar bli allt mer vanlig bland vår yngre generation, avslutar han.


Alex tror även att hela "influenserkulturen" som idag existerar kan vara en bidragande faktor, då man som influenser majoriteten av gångerna endast dela med sig av ena sidan av ens vardag.


- Det finns många där ute som antagligen inte vågar visa sitt sanna jag alla gånger, därför tycker jag att det är extra viktigt att man vågar visa att livet inte är så perfekt som det ser ut på Instagram-flödet, förklarar Alex.


Som ungdom själv upplever Alex i första anblick att han hade en bra uppväxt, både i och utanför skolan, men efter att ha fått fundera lite ändrar han sin uppfattningen litegrann.


- Jag mådde väldigt bra i skolan och utanför på fritiden. Jag brukar alltid säga att jag aldrig varit mobbad, men när jag nu tänker efter så blev jag ju alltid vald sist när det gällde sport, säger Alex.


Dessutom tillhörde man inte riktigt det ”coola” gänget heller, hade inte lika många tjejer efter sig som de andra grabbarna hade. Däremot tror jag att jag klarade mig igenom allt det där så pass bra, för jag aldrig riktigt brydde mig om vad andra tyckte och tänkte. Jag har haft rätt bra självförtroende och självkänsla även när jag kanske inte borde haft det, förklarar han vidare.


Att inte lägga så mycket tanke kring av andra eventuellt tycker och tänker om en själv är något Alex skulle säga är ett bra verktyg att ta med sig som egen individ. Tillsammans med detta och att våga prata om den psykiska hälsan i tidig med varandra tror Alex att vi skulle kunna lyckas minimera den psykiska ohälsan.


- Framförallt måste vi bli bättre på att prata om det i tidig ålder, säger Alex.


Jag tror att man lätt tycker att det är fel att inte må bra? Det är lite pinsamt och inte okej? Speciellt som kille då man hela tiden var tvungen att hävda sig i skolan och försöka vara så obrydd som möjligt. Det är okej att gråta, bryta ihop och visa att man inte mår bra.


Det är viktigt att vi som offentliga visar att livet inte är en dans på rosor och ibland får man verkligen må skit. Man kan inte leva livet genom ett Instagram-filter liksom, förklarar Alex.


Parallellt med läraryrket lägger Alex övriga timmar om dygnet på att skapa en hel del musik. Det blir en del skrivande på eget material, men han är också frontmannen i ett coverband och står på musikalscenen i Eskilstuna. Faktum är att Alex Eklund, trots sina blott 23 år och redan innan BB deltagandet gjort sig känd genom sin musikaliska talang på olika sätt. För tre år sedan slog han igenom stort när han släppte sin debutsingel "Springer jag tillbaka", som snabbt tog sig in på listorna i Sverige och bli hyllad för sin känslosamma och smittsamma refräng.


- Att få möjligheten att ägna tiden åt musik är helt fantastiskt. I sommar släpper jag äntligen min EP, som jag är jäkligt taggad på att få dela med mig av, säger Alex.


Just nu kan man ta del av Alex nya singel "Olyckan" på landets olika musikplattformar. Det är en svensk popdänga som handlar om att allt i livet skiter sig och att man är en vandrande olycka.


Lyssna på låten själv här och för den delen följ Alex Eklund Instagram.0 comments