Celiaki - ingen trend utan en autoimmun sjukdom!

Celiaki är en autoimmun sjukdom, som ungefär 2 procent av sveriges befolkning har.Glutenprotein i föda orsakar inflammation i tunntarmen som skadar tarmluddet i slemhinnorna och som gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra nödvändiga näringsämnen förstörs.


- Något som delvis orsakar smärta.


Men intag av gluten kan också leda till att kroppen får näringsbrist och att andra obehag och konsekvenser kan uppkomma och påverka livskvaliteten.


Gluten finns i sädesslagen: Korn, Vete och Råg men även i vissa produkter med havre som man kan få tag på i butik.


Kost utan minsta lilla spår av gluten är den livslånga behandlingen och som gör att tarmen både får läka och förmågan att ta upp näring och energi igen.


Varför skriver jag detta nu undrar kanske ni?


I Lördags var det den internationella celiakidagen och även om synen förändrats så är celiaki fortfarande något som inte alla är så bekanta med.


Många utomstående tänker att en bulle någongång ibland inte är någon fara men. . .


Sanningen är den att bullen gör mer skada än nytta på kroppen och tarmen även om den är god på vägen ner.


Både jag och min man har celiaki.


Minsta lilla glutenintag innebär diarier, magont, ballongmage, gaser, huvudvärk, trötthet och att tarmluddet förstörs. För min del blir det många och långa toabesök, magont, migrän och även min hud reagerar på gluten.


- Det tar ett par dagar innan min kropp återhämtat sig helt efter att den fått i sig gluten.


Celiaki kan med andra ord ställa till med en hel del bekymmer och jag tror vi alla vet hur psykiskt man mår när magen krånglar och smärtar.


Sjukdomen är verkligen ingen trend utan det är en kronisk sjukdom. Något som ska tas på allvar, likt alla andra sjukdomar.


Misstänker man att man har celiaki så råder jag att man kontaktar läkare för kontroll.

0 comments