Det har kommit att bli en norm att inta alkohol när helgen anländer.


Foto: Lånat från Dietdoctor.com

Det är Fredag, precis som många andra fredagar har det stämts träff med vännerna för kväll ute på krogen, där ett och ett annat glass slinker ner och under kvällen kanske byta ut till en drink.

Det är nästan en oskriven tradition eller norm idag att fredagar och även lärdagar är dagar då man ska supa till det och ha trevligt tillsammans, ett svenskt sätt att hålla uppe kontakten och umgås. Men i sällskapet denna fredag, sitter en nära vän som precis diagnostiserats med alkoholism, där just sättet att umgås ute är en del av problemet till hans ohälsosamma drickande.

Sällskapet förstår inte, utan tror allt är ett skämt och istället för att stötta, hetsar dem personen till att en drink och vara som folk. Dem tycker att hen ska skärpa till sig och att det handlar om att själv ta kontrollen över sitt intag. I sällskapet saknas noll förståelse till vännens problem och att det inte riktigt fungerar på det sättet, mycket eftersom övriga dricker själva och anser att dem kan kontrollera det och inte upplever att dem har ett alkoholproblem. Dem förstår inte heller att deras drickande kan vara en triggande faktor.


Men den diagnostiska klassifikationen av personen alkoholkonsumering är sant och ren fakta även om sällskapet inte greppar det. Personen lider av en uppsättning beteendemässiga och fysiska symtom, inklusive tolerans och intensiv önskan att konsumera och bli berusad.


Varför har hen då drabbats? Ja, det är högst oklart, men mycket härstammar troligen från en blandning mellan biologiska, psykologiska och sociala faktorer.


Men en tydlig faktor är tillgängligheten i samhället och den normen som uppkommit, där det numera nästan är en tradition att dricka om helgerna. Vilket gör att människor idag har lättare att falla ner i ett missbruk eller en alkoholism.


En liten parantes att ta med sig in i helgen och framöver. Fundera även på om inte du själv även skulle må bättre av en vit helg, och med detta kanske låta vinaren stå?

0 comments