EN PAUS KAN GÖRA DIG KLOKARE OCH SUNDARE

Det är väldigt lätt att hamna i rutiner och låta autopiloten köra på varje dag utan att man själv stannar upp och reflekterar kring de olika scenarion man stöter på under dagarna. Ett konstaterat problem i vår moderna vardag och mycket av den individuella stress som idag existerar beror just på att man låter autopiloten styra och då glömmer bort att ge sig själv utrymme till att värna och vårda oss själva.

Utöver autopiloten, pushar vi oss själva också till att alltid prestera på topp i allt vi tar oss ann. . .


Vi ska vara bra jobbet, skaffa oss bra resultat i skolan samtidigt som vi vill vara den där perfekta makan/maken och ha ett rent och snyggt hushåll.


- Ja, det är inte undra på att människan känner att den inte har tillräckligt med tid om dagarna som gör att nedvarvning och återhämtning prioriteras och som gör att så många idag får stifta bekantskap med den berömda väggen.


Idag är stora delar av landets människor sjukskrivna på grund av stress som resulterat till den berömda väggen. Därför är det så viktigt att vi låter kroppen och hjärnan få en paus i vardagen, så att de få möjligheten att återhämta sig och bearbeta intryck och information.


Det finns ett känt intryck som lyder ”Sova på saken” som många är bekanta med - vilket betyder att man ger hjärnan en paus och ny energi till kommande vardag innehållande nya intryck, information och påfrestningar.


- Det är just det hjärnan behöver - att vi sover på saken.

Den behöver nämligen pauser för att må bra och vara effektiv. Är man man ständigt uppkopplad och fokuserad riskerar man göra hjärnan och kroppen utmattad och kan med det heller inte vara effektiv.


Dessutom kan en paus i vardagen innebära bättre förutsättningar för morgondagen, då du i samband med pausen riktar hjärnans fokus bort mot det du sysslade med och kan i och med, nästa gång du återgå se allt med en klarare perspektiv och finna en kreativ och effektiv lösning på ett problem som du tidigare haft problem med att hitta lösning på.

En paus är alltså viktig för att hjärnan ska kunna återhämta och bearbeta sig - ladda om och undvika bli överbelastad men också får att möjliggöra en kreativare morgondag.

Det lönar sig alltså att ta en paus i vardagen på många olika sätt och jag tror du vet hur du ska göra. Nu är det upp till dig att fatta ett beslut, hur vidare du tänker ta den eller inte.

0 comments