Fem tips till dig som har eller lever med någon som mår psykisk dåligt.

Som anhörig till någon som mår psykisk dåligt kan man många gånger känna sig både otillräcklig och handfallen. – Man vet inte riktigt vad man ska göra för att lyckas vara ett bra stöd.


Personligen har jag både varit psykisk sjuk och varit anhörig till någon som mått psykisk dåligt. Jag vet hur lätt det kan vara att skapa sig känslan av otillräcklighet och hur lätt man inbillar sig att man är värdelös som stöttare till personen som mår dåligt.


Här nedan får du nu mina fem bästa tips på hur man kan hjälpa och stötta någon som lider av någon form av psykisk ohälsa.


1. Skaffa kunskap kring ämnet.


En bra start är att skaffa kunskap och vad som är de vanligaste symtomen vid misstanke om någon i din omgivning eventuellt drabbats av psykisk sjukdom.

Om psykiatrisk diagnos redan finns, läs på om den och ta del av de stödsidor och grupper som finns. All kunskap är bra kunskap. Ju mer du tar in desto mer kontroll har du.


2. Våga ställ frågan.


Fråga hur personen mår. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Ibland kan man behöva vara “tjatig” för att få fram sanningen kring hur en annan människa mår och för att hen skall lyckas våga öppna upp sig. Både för dig och sig själv. Ställ dock enbart frågan om du genuint bryr dig och kan hantera svaret du får.


3. Var lyhörd.


Lyssna på vad personen har att säga. Ibland kan den effektivaste behandlingen för personen vara att ha någon som bara lyssnar på allt.

Lyssna är den absolut viktigaste punkten. Visa att du finns där och tar dig tid att vara lyssnare. Visa ditt stöd.


4. Undvik vara dömande.


Försök undvika dömande kommentarer eller kommentarer som “Ryck upp dig” eller liknande. När en person mår dåligt är det sista man vill höra kommentarer som dessa. Man dömmer redan sig själv väldigt mycket som det är.


5. Egenvård.


Du gör en viktig insats som stöttare åt den som mår dåligt, men glöm inte bort dig själv. Se därför till att ta hand om dig själv genom att skapa utrymme för egentid. Tid som innehåller fritidsaktivitet och att du återhämtar dig. Se till att äta och sova ordentligt. Även fast du är stöd åt någon annan är det viktigt att ha fasta riktlinjer på vad som gäller för att inte själv halka med i sjukdomen.


0 comments