Fredagsintervjun med Johan Larsson

Johan Larsson föddes i den skånska staden Malmö men bor sedan tio år tillbaka i Stockholm stad tillsammans med sin blivande make John och deras treåriga dotter Miriam - en flicka som trots sin lilla storlek förgyller deras dagar mycket och blivit huvudpersonen i familjen.

- Hon sprider så mycket kärlek och positiv energi. Ingen dag blir tråkig med henne. Hon har alltid så mycket för sig och har en otroligt stark personlighet.Kärlek är just det som Johan även associerar till när han tänker på betydelsen av ordet familj. För honom uppstår en familj när man är ett par människor som tillsammans väljer att ingå i ett familjeband. Det har ingenting med DNA att göra utan enligt honom kan vilka som helst skapa en familj, oavsett sexuell läggning och könstillhörighet.


Johan kom själv ut som homosexuell när han var 25 år gammal och möttes av både en stöttande familj och vänner. Hans egna tankar om att en gång bli förälder har alltid funnits där och försvann inte heller efter det att han kom ut som homosexuell. Drömmen fanns kvar även om den inte var finslipad ut till fingerspetsarna.


- Jag har alltid velat bli förälder men hade inte riktigt satt mig in vilka möjligheter som fanns.


Idag har drömmen om att vara förälder blivit verklighet. Tillsammans med hans blivande make John har han fått den stora gåvan att axla rollen som pappa till en sprudlande go’ och glad dotter som tidigare under sommaren hann fylla tre år.

Skillnaden på processen som Johan och John genomgick för att bli föräldrar skiljer sig lite grann från processen man till vardags hör mer om. Dottern Miriam kom varken till genom adoption eller surrogatmödraskap - utan genom Stockholm Stad där de gemensamt ansökte om att bli familjehem.


- Tanken på att just familjehem kom då mina föräldrar var detta åt en liten pojke som de hade placerad hos sig.


Vi undersökte hur processen gick till och sedan ansökte vi via Stockholm Stad och efter det fick vi sedan genomgå ett flertal intervjuer och kontroller innan vi tillslut blev godkända. Sedan var det bara att vänta och se om det fanns barn som matchade oss som familj.


Det finns nog många, inklusive mig själv som inte är så insatta i detta med vad familjehem egentligen är. . .


Vad det innebär juridiskt sätt för barnet och blivande familjehem?


- Miriam har en uppväxtplacering - vilket innebär att målsättningen är att hon ska stanna hos oss och växa upp. Men varje placering är individuell.


Tvekade ni någonsin på att skaffa barn?


Eftersom vi inte kan få biologiska barn så faller det sig inte bara av sig själv. John är adopterad från Colombia så vi har även pratat om adoption.


- Jag har dock alltid vetat att jag skulle skaffa barn.


Idag är det fortfarande mycket så att samhället är uppbyggt runt mamma-pappa-barnnormen något som ibland kan tänkas vara rätt motigt att hela tiden gå emot, men även om Johan instämmer i detta så anser han ändå att det pågår en förändring i samhället.


- Många förskolor/skolar har tagit in böcker där det handlar om två mammor eller två pappor. Dom pratar även om att familjer kan se olika ut och att i Miriams fall så har hon två pappor exempelvis.


Han och hans familj har heller inte fått utstå speciellt mycket negativitet kring deras familjeuppbyggnad men att det hänt att negativa kommentarer på sociala medier uppkommit.

- Vi har sällan upplevt hat men har fått en del negativa kommentar i sociala medier om att två män inte ska ha barn - att det skulle vara synd om barnet att inte få växa upp med en mamma och att vi inte skulle vara lämpliga som föräldrar eftersom vi är två män.


Han tillägger även att han inte ser några nackdelar med att vara en ”regnbågsfamilj” och lägger även ton på att återigen påtala vikten om kärlek och trygghet.

- Det viktigaste för oss är att ge ett barn kärlek och trygghet sen om det är från ett samkönat par är helt irrelevant enligt mig.


Känner du dig som en pionjär Johan?

- Nej det gör jag inte men jag önskar att det fanns fler samkönade som bildade familj.

Att vara två pappor som uppfostrar utan en moder i bilden till Mariam upplevs Johan inte tycka är jobbigt eller se som att hon skulle påverkas negativt av i framtiden.


- Just nu är hon så pass liten att hon inte riktigt vet men vi pratar och kommer alltid prata om hennes mamma och visa bilder och så vidare.


Vi kommer också i den ålder då hon undrar berätta hur vi blev hennes föräldrar, prata om hennes biologiska föräldrar och besvara de frågor som Miriam eventuellt kan tänkas behöva få besvarade.


Hur har andra barns relationer varit kring att ni är två pappor till Mariam?


- Hennes kompisar på förskolan säger ibland att dom tycker det är orättvist och att dom också vill ha två pappor. Det är lite gulligt tycker vi. Det är också många som tycker att det är häftigt och som också vill ha två pappor.


En politiker påstod 2018 i en intervju att det efter forskning bevisat att barn till samkönade föräldrar senare i livet drabbas av identitetsproblematik något som i Johans öron låter helt absurt, då han själv inte kan förstå vad det negativa konsekvenserna skulle vara till att ett barn i ett samkönat familj skulle drabbas av identitetsproblematik.


- Den forskningen skulle jag vilja ta del av.


Det ska inte spela någon roll om man är samkönade föräldrar eller inte. Det är kärleken till barnet som är det viktigaste.


Samhället behöver bli bättre på att öppna upp redan i tidigt stadie om att familjer kan se annorlunda ut. - att det inte alltid är en mamma och en pappa.


Innan intervjun avslutas får Johan också svara på hur vidare han skulle rekommendera andra att bli familjehem eller inte.


Vilket sätt man vill bilda familj på är mycket individuellt - man ska göra det som passar en själv och ens möjligheter bäst.


- Men familjehem är verkligen något som rekommenderas.


Vad är dina främsta tips till andra homosexuella som går i barntankar men som tvekar på grund av samhällets attityd gentemot samkönat föräldraskap?


- Det är oerhört få som faktiskt har en negativ syn på samkönade och generellt bemöts vi bara med positiva kommentar och det är ofta folk kommer fram på stan för att säga att dom tycker vi är en fin familj.


Av ren liten nyfikenhet måste jag också få lov att fråga vad er dotter kallar er för att skilja er åt när hon till exempel ropar på er?


- Vi kallas båda för pappa och då är det pappa John och pappa Johan. 


Är du nyfiken på mer och vill följa Johan, John och Miriams vardag - följ då pappapappadotter på Instagram.


0 comments