INTERVJU: Axel Schylström fick brännskador av tredje graden på 70 procent av kroppen.I juni 2012, endast två dagar från studenten brännskadades Axel Schylström efter att ha fått 16 000 volt genom kroppen. Ett oskyldigt ungdomsbus där och då som innebar att klättra upp på ett tåg vid tågstationen i Norrköping och trots att han inte kom åt någon elledning, så var han så pass nära att han ändå fick ström genom kroppen. Det var ett infall som snabbt skulle visa sig ge förödande konsekvenser, minnesluckor och en kamp om livet.


- Jag minns allt som hände fram tills ungefär tio minuter innan incidenten efter det minns jag att jag vaknar upp på ett tågspår ett par minuter efter. Själva olyckstillfället är blankt, förklarar Axel.


Axel fick brännskador av tredje graden på 70 procent av kroppen. Han fördes till Universitetssjukhuset i Linköping. Under tre och en halvmånad låg han inskriven, delar av tiden nedsövd för att lindra smärtorna och varannan dag opererades Axel för sina skador. En period där hans liv ständigt svävade mellan liv och död men efter över 50 operationer och omkring ett års sjukhusbesök hade han överlevt. Även om vägen tillbaka till vardagen skulle bli utmanande på många sätt så väntade ändå en ny tid på honom.


- I början låg allt fokus på att överleva, men när skadorna inte längre var livshotande och jag inte behövde fundera på min fortlevnad så smög istället tankar kring mitt förändrande utseende upp. Jag började må väldigt dåligt i samband med dessa tankar och skapade mig själv ett dåligt självförtroende. Jag förstod att jag skulle bli utstirrad av andra människor och att saker som kärleksliv skulle kompliceras för resten av mitt liv på grund av mitt nya utseende, berättar Axel.


Som om inte detta var tillräckligt så fick Axel, som innan olyckan var en lovande fotbollsspelare i division 1 ofrivilligt lägga skorna på hyllan för ett tag, men tog sig senare tillbaka. Men på grund av skadorna och smärtor och att glädjen inte längre fanns hamnade sedan skorna på hyllan återigen. Trots den stora livsförändringen, smärtor och avslutade fotbollskarriären fanns ändå en tacksamhet till livet. I juni i år firade Axel 10-årsjubileum och när han tänker tillbaka på vad som vart de avgörande delarna till att hans fortlevnad riktar han sig först till sjukvården, som outtröttligt jobbade på skadorna.


- Jag har dem att tacka för livet! Sedan har jag även haft tur längs vägen, men att jag efter olyckan fortsatt leva på det vis jag gör idag har jag nog mig själv att tacka för. Att ha vågat acceptera och utmana mig själv trots handikapp och ärr. I övrigt försöker jag inte tänka tillbaka utan fokusera framåt, säger Axel.


Idag lever han med nedsatt fysisk förmåga på många olika sätt, men har trots förändrade förutsättningar inte låtit sig besegras. För enligt Axel är ingenting omöjligt förrän han slutar försöka.


- Någonstans har jag ett val: Antingen göra det bästa av situationen eller gräva ner mig och ger upp, förklarar han. Bollen ligger alltid hos mig själv så länge som jag inte slutar försöka. Därigenom bestämde jag mig också för att aldrig skämmas över misslyckanden, utan valde att se dessa som bevis på att jag faktiskt agerar för att förbättra min situation. Jag är stolt över hur jag hanterat allting och hur långt jag idag ändå tagit mig, fortsätter Axel med att säga.


Även när det kommer till det förändrade utseende valde Axel att skapa ett annat perspektiv. Ett verktyg som sedermera skulle resultera i bättre självförtroende och självkänsla.


- Jag kom till insikten att var ett personligt utseendekomplex för mig, precis som vi alla har utseendekomplex. Jag hade samma chanser som alla andra att komma över det komplexet. Vilket jag sedermera gjorde, och istället började använda ärren till min fördel för att göra mig mer unik, säger Axel.


- Jag tror generellt att det som hindrar oss från att vara "snygga och uppnå "skönhet" är vi själva. Vi tror ofta att det här med att vara snygg är en yttre egenskap, men det är enligt mig fel. Snygg blir man när man känner sig snygg. Allt handlar om ens utstrålning och ens sätt att se på sig själv. Det enda som håller oss tillbaka är egentligen vårt eget utseendekomplex! Där måste man skapa sig en självförståelse till att man aldrig kan bli av med detta komplex genom att hålla på och förändra hur man ser ut, då kommer man bara få nya komplex om och om igen i all evighet. Man måste helt enkelt förändra hur man ser på sig själv, snarare än hur man faktiskt ser ut och lära sig acceptera och uppskatta sina olikheter. Istället för att se ner på dem, förklarar Axel.


Med sitt nya perspektiv på livet och synliga ärr som inte stoppat honom har han idag åstadkomma stor framgång. Endast tre år efter olyckan kom första genombrottet efter att ha slutat på en fjärde plats i Idol 2015. Hans sångröst och personlighet gjorde honom snabbt till en folkkär artist.


- Jag försökte att inte ta någon hänsyn till min bakgrund. Jag ville göra vad jag ville med mitt liv, oavsett vad som hänt och min musikdröm var stor. Jag trodde däremot inte att jag skulle gå vidare och tänkte nog därav inte riktigt så mycket på att det skulle finnas något att tycka till om hos mig. Att sedan få möjligheten att vara med om Idol-resan var väldigt utbildande, både musikmässigt men också att lära sig att acceptera att folk kommer tycka olika saker om en själv, säger Axel.


Förutom Idol har Axel efter olyckan även hunnit med att släppa självbiografiska boken BRÄND, varit ute på Turnér och tävlat i melodifestivalen både som artist och låtskrivare. Han är också en sylvass föreläsare som anlitats av flera företag och skolor runt om i landet med sina självbiografiska motivationsföreläsningar om mental styrka.

Axel har kommit och blivit en person som visar att allting är möjligt, oavsett förutsättningar. Ett levande exempel på att man med vilja, målmedvetenhet, livsglädje och framtidstro kan ta sig långt, trots motgångar.


- För mig har det alltid handlat mycket om det här med att aldrig bli ett offer för sin situation och sina förutsättningar. Var man än är så måste man komma ihåg att det alltid går att påverka. Oavsett om förutsättningarna är skit. Även i livets värsta stunder. Kan man inte påverka rent fysiskt kan man alltid påverka hur man ser på sin situation rent mentalt. Det har hjälpt mig mycket, berättar Axel.


- Utöver så gäller det även att våga ta risker. Man måste förstå att man inte kommer någonstans om man inte ständigt utsätter sig för saker man är rädd för. Det går alltid välja en bekväm väg, men den tar en aldrig till något extraordinärt. Det låter kanske klyschigt: Men det är rädslor som håller oss tillbaka. De som blivit mest framgångsrika inom olika saker i världen är faktiskt de som misslyckats flest gånger. Det ska man komma ihåg, säger Axel.


Under hösten fortsätter Axel leva ut sin fulla potential. Det väntas en stor turné med nya Aldrig Ensam showen och många låtar i rollen som både artist själv och som låtskrivare. Utöver det ligger det massa andra spännande projekt och väntar på att få dra igång. Men först ska han vara pappaledig till dottern som föddes tidigare i somras.


- Jag är stolt över min bakgrund och vad jag varit med om. Utan den hade jag varit någon annanstans och gjort något helt annat. Jag mår jättebra idag och ser mitt förflutna positivt, avslutar Axel.
0 comments