Framför näsan men ändå svår att se.

Psykisk ohälsa drabbar alla och kan likställas elektriska impulser. Den smyger sig på, den avtar och ibland smäller den till med en jäkla topp och resulterar i en stor dipp.


Inte alltid glasklar


Vissa av oss människor kan hantera det bra, andra har det lite svårare och kämpigare. Sedan finns det de människor som blundar eller går omkring och mår dåligt under en längre tid, som helt enkelt blir vana vid ohälsan men som hela tiden omedvetet trycks ner av den.


Oavsett vem man är som person, om svaret befinner sig mitt framför näsan på en själv så är det inte alltid lätt att se eller inse att den finns där och påverkar vardagen på det sättet. Den är inte alltid glasklar att se.


Orsaken till otydligheten kan vara många


Som redan nämnt kan man som person ha vant sig vid sitt mående eller så kan det gått lång tid sen första insjuknade så att man börjat förneka att man mår dåligt. En annan orsak till att man inte ser det som finns framför näsan kan vara att psykisk ohälsa fortfarande uppfattad som något skamfyllt och förbjudet. Trots att det idag är den vanligaste sjukdomen man stöter på och drabbas av under livets gång.


Men bär man omkring på dagliga tankar som nedanstående exempel, så bör man vara observant. Det är tydliga tecken och varningsklockor.


  • Jag är värdelös och duger inte till

  • Mitt liv suger så jag kan lika gärna dö

  • Det finns ingen som kommer älska mig

  • Jag är ful, tjock och äcklig

  • Jag är bara en belastning för familjen

  • Jag är inte värd detta

  • Jag vill dö

  • Jag förtjänar att vara ensam


Dessa exempel på tankar är tillräckliga tecken på att man inte riktigt mår bra psykiskt och kanske borde se över möjligheten att ge sig själv lite stöd från hjälpen som finns att få tag på i samhället idag. Ovanstående tankar är inga sunda tankar och bör hanteras så fort som möjligt för att undvika att inte tynga ner vardagen ännu mer med tiden.


Inget att skämmas för

Att ha ovanstående tankar, eller för den delen ta hjälp är dock verkligen inget att skämmas för. Ibland kan man behöva lite extra hjälp att hantera tankar och mående som påverkar en negativt.


Alla människor skulle definitivt må bra och bättre av att regelbundet prata med en psykolog eller någon närstående rörande det mentala. Hjärnan behöver få möjlighet och tillåtelse att hantera och bearbeta olika saker som uppstår.

Dessutom är det svårt att må helt bra om man struntar i det mentala och enbart prioriterar den fysiska biten. Det psykiska måendet hänger ihop med det fysiska, så vad tjänar det till att gå på träna fem dagar i veckan om inte hjärnan och själen får sin omtanke?


Ta hand om ditt mentala


Låt dig inte gå och tryckas ner av mörka tankar, utan sök hjälp och ge hjärnan en möjlighet att reda ut tankarna, men skäms inte över att du har tankarna. Skäms inte heller över att du tar hjälp. Lika vardagligt som det är att människan går till gymmet för att ta hand om sitt skal, lika vardagligt ska det vara att gå och ta hand om sitt mentala.

0 comments