RS-virus drabbar småbarn hårt!

Vår skyldighet som vuxna är att förebygga att RS-virus inte sprids till de små.

Viruset är ett förkylningsvirus som sprider sig under vintersäsongen och numera brukar toppen, då flest barn insjuknar ligga just nu i kalendertiden.


Barn under ett år, varvs immunförsvar inte är hundra utvecklat och inte har en kropp som orkar stå emot kraftigt virus som förkylning, är inte ovanligt att inläggning på sjukhus krävs. De små behöver hjälp med läkemedel och behandling, i form av syrgas, inhalationer och konstant övervak gällande syresättning och att det inte samlas på koldioxid.


- Ibland kan det även vara så pass att en apparat som CPAP måste användas.


Detta innebär för barn och föräldrar en tråkig vecka. De kommer vara isolerade i ett tråkigt och kalt rum, med en väldigt ledsen och hängig knodd som måste stå ut med massa, otäcka slangar och saker.


Viruset går dock att förebygga om alla hjälps åt.


Det gör vi genom att undvika vara i kontakt med småbarn när vi eller andra barn är förkylda eller snoriga. RS-virus finns nämligen i både saliv och snor och smittar lätt genom både direkt eller indirekt kontakt.


- Helst skall inte ens storasyskon röra syskonet om hen är förkyld. Enda undantaget och som får röra är föräldrarna.


Det är utöver detta även otroligt viktigt med handhygien och att hålla över 2 meters avstånd när man nyser och befinner sig någonstans där småbarn finns. Det finns nämligen mängder av mikroskopiska RS-virus i det som stänker ut.


Sedan är det självklart sunt förnuft som gäller och att man respekterar det föräldrarna säger. Blir du nekad att komma på besök för att du är snorig eller om föräldrarna avbokar en lunch på stan mitt under den tiden som flest människor rör sig ute.


- Respektera detta!


RS-viruset är inte kul att behöva drabbas av. Varken för barnet eller föräldrarna och det är allas ansvar att försöka förebygga så att barn slipper detta. För viruset kan verkligen ställa till det rejält och innebär många gånger en enorm kamp för de små liven.


Varför skriver jag nu då detta?


- Jo för att min lilla systerdotter på cirka 6,5 månader (hon på bilden) ligger just nu inlagd med just RS och kämpar för fullt med att bli frisk igen!


Dessutom har jag under flera år arbetat inom barnsjukvården och där barn insjuknat i viruset, så jag har sett hur flera små, tillsammans med föräldrarna kämpat för sina liv!


- Så snälla tänk lite extra på allt detta just nu under denna period och påminn varandra!

0 comments