Såhär lindrar du Coronaångesten!

Många människor känner stark ångest och oro kring det nya viruset som sprider sig som en löpeld runt om i världen. Allt fler svenskar insjuknar även nu.


- Jag kan verkligen förstå och tycka att oroskänslorna som dyker upp är helt naturliga.


Även om dem senaste dagarna har fokuserat på Coronaviruset, så är framtiden fortfarande ovis hur vidare dagarna framöver kommer se ut eller förändras. Många människor har ofrivilligt blivit arbetslösa, andra har fått restriktioner om att arbeta hemifrån och studenter som jag själv är startar från och med imorgon distansstudier.


Det är verkligen trots all information fortfarande oklarheter kring allt som gör att ångest och oro uppkommer runt om i våra hushåll. För människor som sedan tidigare även lider av hälsoångest i form av hypokondri så blir en situation som denna epidemi extra svår att hantera.


Det är viktigt att motverka känslor som oro och ångest, detta görs genom små steg. Jag tänker i detta inlägg dela med mig av några personliga tips till dig som läsare som lider av oro och ångest kring Corona.


- Förhoppningsvis kanske dessa tips kan lindra din oro och ångest.MINA FEM TIPS


1. Acceptera oron och ångesten. Det är helt naturligt och förståeligt att du känner som du gör just nu. Det är en reaktion som brukar uppkomma vid främmande och läskiga scenarion. Försök att andas lugnt och hitta ditt inre lugn. Undvik alkohol om du är orolig eller känner ångest.

 

2. Håll dig uppdaterad genom att följa pålitliga informationssajter- och kanaler. Följ till exempel senaste från folkhälsomyndigheten och vara källkritiskt mot det som skrivs och sägs på sajter som Expressen och Aftonbladet.

 

3. Fullfölj dina vardagsaktiviteter i den mån det går. Lägg även fokus på din familj och hitta på roliga saker tillsammans inomhus. Varför inte passa på att spela en massa sällskapsspel, tv-spel, lägga pussel eller kolla härliga filmer tillsammans. Låt allt om Corona vara för ett litet tag. För mycket information är inte heller alltid bra!

 

4. Håll en god handhygien. Undvik beröra ansiktet och håll ett litet extra avstånd mellan varandra.

 

5. Prata om känslorna som uppkommer gällande Corvid 19. Involvera alla familjemedlemmars tankar och känslor. Att samtala om det man känner har en stor effekt på att lindra oro och ångest. Håll även en god telefonkontakt med närstående.


Framförallt. . . Håll ut.


Det kanske känns tungt och jobbigt just nu, men allt kommer med tiden lugna ner sig. Vi kommer kunna återgå till en normal vardag igen! Corona må kanske finnas kvar, men världen kommer anpassa sig.


- Vi kommer kunna leva runt omkring den som alla andra virus som idag finns.

0 comments