SJÄLVTEST: Hur bra medmänniska är du?Det flesta av oss människor beskriver sig gärna som empatiska, hjälpsamma och omtänksamma. Vi upplever oss vara en bra medmänniska som tar väl hand om andra människor och ställer upp när behovet dyker upp. Men är vi alla verkligen bra medmänniskor egentligen, om vi sätter handen på hjärtat? - Lägger inte vi gärna tiden och energin som vi har om dagarna allra helst på oss själva, för att stilla våra egna behov?


Vem är du? - Jag skapade detta lilla test nedan som en kul och grej, som kan starta ens egen tankeverkstad. Gör det gärna och se testet som en möjlighet till reflektion och utveckling. Är du själv, med handen på hjärtat en sann medmänniska?


Du är på väg till en arbetsintervju som kan leda till en tjänst du alltid drömt om. På vägen uppstår en olycka som du blir vittne till. En bilist kör på en äldre herre, men istället för att stanna kvar smiter föraren från platsen. Vad gör du?

 1. Jag låtsas som att jag inte ser scenariot och fortsätter till min arbetsintervju.

 2. Jag går vidare mot mitt mål, man vill ändå inte komma försent, men jag ringer såklart 112 på vägen till arbetsintervjun.

 3. Jag ringer och förklarar situationen, stannar till och hjälper den skadade.

Du ser en hemlös person sittandes utanför din lokala butik, frusen och ber om en liten slant. Vad gör du?

 1. Jag ger självklart en peng så att hen kan köpa sig något att mätta magen med.

 2. Varför ska jag ge henom pengar? Jag behöver dem själv. Vem vet vart dem hamnar?

 3. Inte alltid, men det händer mellan varven att jag ger en peng.

Du ser en skadad katt utanför din port. Vad gör du?

 1. Ingenting. Det är inte min katt.

 2. Ringer efter hjälp och ser till att katten får vård.

 3. Tar in katten till mig och tar hand om den tills den klarar sig själv igen.

Du ser din granne kämpa hårt för att skotta fram sin bil i snöstorm. Hen har stått där i en kvart och ser ut att behöva hjälp. Vad gör du?

 1. Jag struntar i det hela. Det är inte mitt bekymmer.

 2. Jag funderar på om jag ska hjälpa till, men avvaktar lite för att se om jag behövs.

 3. Jag tvekar inte en sekund, utan klär på mig, tar min skyfel och går ut för att hjälpa till.

En person står vid brokanten längs vägen du kör på. Personen ser är beredd att hoppa och avsluta sitt liv. Vad gör du?

 1. Ingenting, men jag ringer efter polis som får ta hand om personen.

 2. Jag stannar till, men avvaktar i bilen och ser hur det artar sig.

 3. Jag stannar självklart, tar mig ut ur bilen och försöker få personen att nära sig mig istället.

Skulle du riskera ditt eget liv för att rädda en annan person som du inte känner?

 1. Aldrig

 2. Jo, men det skulle jag nog göra.

 3. Ja, definitivt!

 

Om du fick flest ettor, så är du en självupptagen person. Du vill gärna att tiden och energin ska läggas på dig. Det ska krävas mycket innan du lyfter ett finger för någon annan.


Om du fick flest tvåor, så är du en varierande medmänniska. Du väljer när du själv känner att det passar att vara empatisk och hjälpsam.


Om du fick flest treor, så är du en SANN medmänniska. En person man kan lita på och som utan att tveka träder fram när det behövs. Du har inga problem med att sätta dig själv i andra hand om någon annan människa i din omgivning behöver hjälp.


Om du siffrorna var rätt jämnt fördelat, så är du den typ av medmänniska som många andra är i vårt samhälle. Man avvaktar gärna lite grann och ser vad allt leder till. Har man lite tur kanske någon mer också dyker upp, så man kan hjälpas åt.

0 comments