Tvål och vatten, det enda rätta såhär under Corona-tider.

Gör vad ni vill med detta, läs det eller läs det inte. Rata det eller hata det men jag tycker det ändå är viktigt att upplysa om detta. . .


- Jag vet att det under de senaste dagarna varit väldigt mycket prat, tjat, uppmaningar, direktiv och diskussioner kring Corona, och här kommer ännu ett.


Endast handsprit är aldrig ett effektivt skydd mot smitta. Corona är inget undantag


Handsprit tar nämligen endast bort en del av den smuts och bakterier som finns på våra händer. Detta genom att bryta ner och förstöra mikroorganismers cellmembran, under förutsättning att handspriten uppnår en lösning av 60 till 80 procent etanol.


- Så nej tyvärr, vanlig sprit som vodka eller whiskey kan inte ersätta handspriten.


Men som sagt, handspriten tar endast bort en bråkdel av de mikroorganismer som finns på våra händer. Dessutom har bakterier en tendens att bilda små sporer, som är resistenta mot spriten. Dessa sporer kan i sin tur senare utvecklas till bakterier vilket gör att handsprit inte är hundra procent pålitligt om man vill totalt förebygga risken för Corona smitta.


Tvål & Vatten


God handhygien är A/O för en bra och effektivt skydd mot smitta. Detta görs allra bäst genom att använda tvål och vatten. Tvål är nämligen det bästa att använda om man vill ha ett effektivt och pålitligt sätt att eliminera mikroorganismer, sporer och deras cellmembran och undvika smittspridning.


- Så låt inte handsprit ersätta tvål och vatten.


Använd däremot handsprit som en kompletterande produkt efter handtvätt eller som alternativ när tvål och vatten inte finns tillgängligt. Men se till att handspriten får verka ordentligt. Gnugga in den tills händerna är helt torra.


Tvätta händerna på rätt sätt


Då Covid 19 är ett virus som gärna sprids genom nysningar eller hostningar, kan smitta ske direkt eller indirekt kontakt mellan människor. - Det vill säga att viruset går från en person direkt till dig eller genom att du rör vid en yta och därefter för viruset till andra slemhinnor, som exempelvis munnen.


Därför är handhygien otroligt viktigt att utföra, så att händerna hålls rena. Det är många som delvis är dåliga på att hålla en god handhygien. Inte bara för att man kanske struntar i att tvätta händerna, utan för att man inte är tillräckligt noggrann, har för bråttom eller utför handtvättningen på fel.


- Det gäller nämligen att tvätt av händer utförs på rätt sätt.


Följande steg beskriver hur du tvättar dina händer på rätt sätt:


1. Skölj och blöt händerna i varmt vatten. Applicera tvål och börja arbeta upp ett ordentligt tvållödder.


2. Gnugga händerna mot varandra, rotera rörelserna så att alla fingrar, handflator, ovansidor av händerna, mellanrummen mellan fingrarna, naglarna, handlederna och underarm får ordentligt med tvål och kärlek. Utförs helt under minst 20 sekunder.


3. Skölj sedan händerna under varmvatten och torka av med en ren handduk eller servett. Om man är flera i familjen är det just nu att rekommendera att alla har varsin handduk.


TIPS! För att undvika att få tillbaka bakterier igen, kan du använda en bit papper för att sätta på och stänga av kranen. Tvätta även av dörrhandtag regelbundet om dagarna.0 comments